Sindirim sisteminin düzenli ve sağlıklı çalışmasında katkıda bulunan lifli yani posalı besinler, son dönemde uzmanların sıkça tavsiye ettiği besinler arasında yer alıyor. Sağlık sorunları olmayan bir bireyin günlük yaklaşık olarak 25-30 gram kadar lif tüketmesi gerekir.
Lifli besinler; suda çözünen ve çözünmeyen olarak iki gruba ayrılır. Çözünmeyen lifli besinler, kabızlığı engeller ve besinlerin bağırsaktan geçişini hızlandırmaktadır. Çözünen lifli gıdaların ise kolestrolü düşürücü, şeker emilimini geciktirici özelliği bulunmaktadır.
Lifli besinler türü ne olursa olsun, sağlığımız açısından oldukça yararlıdır. Ancak bağırsaklarımızda en iyi fermente olan lifli besinler, çözünebilir nitelikte olanlardır. Sağlıklı yaşamak ve ilerleyen yaşlarda oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmek için egzersiz ve beslenme düzenine önem vermemiz gerekiyor.
Lifli Besinlerin Sağlığımıza Yararları
- Lifli besinler kilo vermek isteyenler için mükemmel bir seçenek diyebiliriz. Lifli besinlerin tüketilme sırasında, diğer besinlere oranla daha fazla çiğnendiği gözlemlenmiştir. Daha çok çiğnenen bu lifli besinler, çok daha kolay sindirilerek vücuttan atılmaktadır.
- Uzun süre tok tutması ile bilinen lifli gıdalar, gün içerisinde sık yemek tüketmeyi engeller. Dolayısıyla daha az kalori almaya destek olmaktadır. Midede daha uzun süre kalarak, daha geç acıkmaya neden olur.
- Diyabet rahatsızlığı olanlarda şekerin kan tarafından emilimini ve insülin salgılanmasını azaltmasından dolayı lifli gıdalar, tip-2 diyabet riskini düşürmektedir. Lifli besinler, şeker hastalarına da tavsiye edilmektedir.
- Kalp damar sağlığı açısından oldukça faydalı olan lifli besinler, kandaki kötü kolestrolü azaltarak, kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. LDL seviyesini, en aza indirir.
- İnflamasyonu önlediği gözlemlenen lifli besinler, düzenli tüketilmesi durumunda tansiyonu da dengede tutmaya yardımcı olduğu biliniyor.
- Kolon kanseri başta olmak üzere, vücudumuzda oluşabilecek pek çok kanser türüne karşı koruyucu olan lifli besinler, kanserden korumaktadır.
- Bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarının yanı sıra hemoroid içinde yararlı olan lifli gıdaları, beslenme planınıza bulundurmanızda yarar vardır.
- Lifli besinleri tüketmek, bağırsakların çalışmasına destek olur ve kabızlık sorununu engeller,
- Vücutta bulunan enfeksiyon ve iltihaplanmalara karşı savaşır ve mikrobun vücuttan atılmasına destek olur.
- Sağlıklı beslenmek ve lifli gıdalara öncelik vermek yaşam kalitenizi arttıracağı gibi, yaşam süresini de uzatmaya yardımcı olur.
İçerisinde Lif Barındıran Besin Alternatifleri;
- Bezelye… Sağlıklı beslenenler ve kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bezelye, düşük kalorisinin yanı sıra yoğun lifli yapısı ile de tercih sebebi olabiliyor. K, C, B6, A vitaminleri, tiamin, manganez, folat, protein barındıran içeriği ile de oldukça sağlıklıdır.
- Avokado… Avokado kendi içerisindeki çeşitlerine göre farklı lif yapılarına sahip olan bir besindir. C, E, B6, K vitamini ile folat, potasyum gibi değerleri de içerisinde bulunduran avokado, lifi yapısı ile kalp sağlığını korumaya da yardımcı oluyor.
- Enginar… Kilo vermek isteyenler içinde oldukça yararlı olan enginar, oldukça düşük kaloriye sahiptir. A, E, C, B ve K vitaminlerinin beraberinde kalsiyum, magnezyum ve kalsiyumu da içerisinde barındırmaktadır.
- Brüksel Lahanası… Antioksidan ve antienflamatuvar içeriği ile brüksel lahanası, lif yönünden de zengin bir besin olduğundan mutlaka beslenme planınızda yer verilmesi gereken besinler arasında bulunuyor. B1, B2, B6, C, K vitaminlerinin yanı sıra folat ve manganez içeren yapısı ile brüksel lahanası sağlığımız açısından oldukça yararlıdır.
- Nohut… Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içeren nohutun, lifli yapısı ile pek çok faydası bulunmaktadır. Protein, bakır, folat ve manganez içeren yapısı ile nohut, bağırsak ve sindirim sistemi içinde oldukça etkilidir.