KURU ET TÜKETMEK SAĞLIMIZI NASIL ETKİLER?

Protein, çinko ve demir bakımından zengin bir besin olan kurutulmuş sığır eti, aynı zamanda pek çok mineralleri de içerisinde bulundurmaktadır. Son dönemlerde popüler bir atıştırmalık haline gelen kurutulmuş et, çeşitli soslar ile de lezzetlendirilerek satışa sunulmaktadır.

Kuru etler; kurutulmuş etler sığır etine baharatlar ve çeşitli katkı maddeleri eklenerek hazırlanmaktadır. Marine edilmiş, yağsız sığır eti kesimlerinden elde edilen kuru et, satışa sunulmadan önce kürleme, dumanlama ve kurutma gibi işlemlerden geçmektedir.

Dünya genelinde birçok farklı ülkede saklamak amaçlı kuru etler hazırlamak, oldukça yaygın bir yöntem olarak bilinmektedir. Etin kuruması sağlanırken, tamamen tuzlanması gerekiyor. Tuzla kaplanan et, içerisindeki suyu dışarıya çıkarak buharlaşmasına yardımcı olmaktadır.

Kuru Etin Besin Değerleri Nasıldır?

Sağlıklı ve besleyici olduğu savunulan kuru etin 28 gramında bulunan değerler şu şekildedir;

116 Kalori, 9.4 gram protein, 7.3 yağ, 3.1 karbonhidrat, 0.5 gram lif, günlük alınması gereken çinkonun %21’ini, B12 vitaminin %12’sini, fosforun %9’unu, folatın %9’u, demirin %8’ini, bakırın %7’sini, kolinin %6’sını, selenyumun %5’ini, potasyumun %4’ünü, tiaminin %4’ünü, magnezyumun %3’ünü, riboflavinin %3’ünü ve niasinin %3’ünü karşılayabilecek yapıda bulunuyor.

Karbonhidrat bakımından düşük değere sahip olan kuru et, protein bakımından oldukça zengindir. Paleo diyetleri gibi düşük karbonhidrat gerektiren beslenme şekillerinde, kuru et tercih edilebilmektedir. Ayrıca bağışıklık güçlendirdiği ve enerji seviyesini yükselttiği savunulan kuru et, çinko ve demir içeriği ile de vücudumuza destek sağlamaktadır.

Taze ete ulaşamayacağınız durumlarda, örneğin seyahate çıkarken kolaylıkla yanına alabileceğiniz şekilde hazırlanan kuru et, uzun bir raf ömrüne sahip olduğundan mükemmel bir alternatif olabiliyor. Ancak raf ömrünü uzatan kimyasal katkıların, uzun vadede sağlığı tehdit edebildiğini de unutmamalıyız.

x-default

Kuru Et Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

  1. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir yapıya sahip olan kuru et, kansızlığa iyi gelmektedir. Kırmızı ette bulunan demir sayesinde, kansızlığı gidermektedir.
  2. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteinin önemli bir bölümünü karşılayabilen kuru et, buna bağlı olarak kas yapısını da güçlendirmeye destek olur.
  3. Zeka gelişimini arttırdığı bilinen kırmızı et, daha pratik ve hızlı düşünmeye yardımcı olmaktadır.
  4. Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan kuru et, hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır.
  5. Hayvansal besinlerde yüksek oranda bulunan kreatin nedeniyle kuru et, beyin sağlığı içinde oldukça yararlıdır.
  6. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan kemiklerimiz için kuru et, son derece yararlı bir besindir.
  7. Güçlü bir hafızaya sahip olmak isteyenlerin düzenli tüketmesi gereken kuru et, içerisinde bulundurduğu B6 ve B12 vitaminleri nedeniyle zihin üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  8. Sağlıklı koşullarda hazırlanan ve çiğ kalmamasına dikkat edilen kuru et, özellikle gebeler üzerinde yararlı olduğundan ve bebeklerinin sağlığı bakımından tüketmeleri gereken besinler arasında yer almaktadır.
  9. İdeal kilosunun üzerinde olan ve kilo vermek isteyenlerin, diyet listelerinde mutlaka yer alması gereken, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besindir.
  10. Selenyum içeren kuru et,  tüketildiğinden kısa bir süre sonra bedeninize enerji verecektir. Enerjisi ile vücudunuzu canlandıran kuru et, kolon kanserinden de koruduğu için düzenli tüketilmesi gerekebilir.
  11. Dokuların yenilenmesinde ve kas yapılanmasında etkili olan kuru et, içerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde, sağlığımız bakımından oldukça yararlıdır.
  12. Bağışıklığı güçlendiren ve metabolik süreçlerde de etkili olan kuru et, vücudumuz tarafından üretilen enzim ve hormonlar bakımından da faydalıdır. Bazı hormonların salgılanmasını arttırmaktadır.
  13. Vücudun tüm doku ve organlarına oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için ihtiyaç duyulan demir desteğini sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir