Korayspor Blog

Kızartmalardan Neden Kaçınmalıyız?

Kızartmalardan Neden Kaçınmalıyız

Besinlere kızartma işlemi yapıldığında bazı olumsuz etkiler meydana gelmektedir. Öncelikle, yüksek ısıda pişirme besinlerdeki vitamin ve minerallerin kaybına yol açmaktadır. Ayrıca kızartma işlemi besinlerin içerisinde yüksek miktarlarda yağ oluşmasına sebep olabilir.

Bu da kalp sağlığı için risk oluşturabilir. Ancak, kızartma işlemi besinlerin lezzetini arttırır ve besinleri daha yumuşak hale getirir. Bu nedenle, kızartma işlemi ile pişirilmiş besinleri sınırlı miktarlarda ve dengeli bir diyet içerisinde tüketmek önerilir.

Sağlımız için büyük önem taşıyan beslenmede, tükettiğiniz besinler kadar bu besinleri pişirirken uyguladığınız teknikler de önemlidir. Kızartılmış besinler tüketmek yerine, daha sağlıklı olduğu belirtilen fırınlama, haşlama ya da buharda pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Besinlere kızartma işlemi

Kızartılmış Besinlerin Vücudumuza Zararları;

Yağda kızartılmış besinler tüketmenin, vücut sağlığımıza başlıca zararları şunlardır;

  1. Kalp Sağlığı: Yağda kızartma yemeğin kullanılması kullanılan yağ, yüksek ısıda oksitlenerek trans yağlara dönüşürler. Trans yağlar, kalp sağlığı için zararlıdır ve kalp hastalıkları riskini ortaya çıkarır. Bu nedenle özellikle kalp hastalarının, kızartılmış besinlerden uzak durması belirtilmektedir.
  2. Diyabet: Yağda kızartma yemeğinde yüksek miktarda kalori bulunur, bu da diyabet riskini meydana getirir. Diyabet yani şeker hastalığı olan kişilerin, bir uzmana danışarak kendilerine özel bir beslenme programı oluşturmaları ve kızartılmış besinleri hayatlarından çıkartmaları gerekmektedir.
  3. Obezite: Yağda kızartma yemeğinde yüksek miktarda kalori ve yüksek miktarda tuz bulunur, bu da hızlı kilo alımına neden olacaktır. Kilo kaybetmek isteyenlerin ve mevcut formunu korumak isteyenlerin özellikle kızartılmış besinlerden uzak durması gerekmektedir.
  4. Kanser Riski: Yağda kızartma yemeğinde yüksek ısıda oluşan akrilamid ismi verilen bir bileşen ortaya çıkar. Bu durum sürekli kızartma tüketen bireylerde kanser riskini meydana getirmektedir.
  5. Hipertansiyon: Yağda kızartılan yiyecekler yüksek miktarda tuz içermektedir ve bu da hipertansiyon riskine neden olmaktadır. Özellikle tansiyon sorunu yaşayan bireylerin, kızartılmış besinlerden uzak durması tavsiye edilmektedir.
  6. Sindirim Sistemi: Yağda kızartılmış besinler tüketmek, sindirim sistemi için zorluk anlamına gelmektedir. Mide ve çeşitli sindirim hastalıklarına neden olduğundan, öğünlerinizde kızartılmış besinleri tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir.
Kızartılmış Besinlerin Zararları

Kızartma Yerine Hangi Yöntemleri Seçmeliyiz?

Kızartma yerine daha sağlıklı yemek pişirme yöntemleri şunlardır:

Sağlıklı pişirme teknikleri arasında: haşlama, ızgara, buharla pişirme, düdüklü tencerede pişirme, ısıya dayanıklı cam ve seramik tencereler kullanmak gibi teknikler bulunur. Ayrıca, yemeğin parçalarını küçük keserek pişirmek de sağlıklı bir seçenek olabilir çünkü bu şekilde yemeğin daha hızlı pişmesine ve daha az yağ kullanılmasına olanak sağlar.
Unutmamalı ki, sağlıklı beslenme; yemeğin yanı sıra meyve, sebzeler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, proteinler ve süt ürünleri gibi sağlıklı gıdalara da yer verilmelidir. Sağlıklı bir beslenme programı için dengeli olarak besin değerlerine yer vermek gerekmektedir.

Pişirme Teknikleri