KİLO VERME SÜRECİNDE SIK YAPILAN HATALAR

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma ile savaşarak, fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin sayısı biraz daha artıyor. Dengeli ve düzenli beslenilmediği takdirde, vücudumuz soğuk havalarla kilo almaya çok daha müsait bir hale geliyor.

Sağlıksız beslenme şekillerinin yanı sıra bir de kilo verme sürecinde yapılan hatalar eklendiğinde, kilo almak kaçınılmaz oluyor. Kilo verme sürecinde yapılan bu yanlışlar, maalesef ki daha fazla kilo almaya yol açabiliyor. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsiz olarak hareket etmemek gerekiyor.

Tüm bunların beraberinde metabolizmayı kötü etkileyen bir durum yaşandığında, sorun kalıcı olabiliyor. Böbrek yetmezliği, kalp krizi, damar tıkanıklığı, bağırsak sendromları, sinirsel bozukluklar ve anksiyete, tiroit hormonundaki düzensizlikler gibi pek çok hastalığı da beraberinde getirebiliyor.

Kilo vermeye karar verdiyseniz, mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almanız gerekiyor. Bilinçsiz uygulanan diyetler ile kilo vermek sağlığınızı bozacağı gibi, yetersiz ve dengesiz beslenmenize bağlı olarak durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirebiliyor.

En Sık Yapılan Diyet Yanlışları;

1. Uzun Süre Sıvı Beslenmek… Sıvı detoksun, tüm vücudu resetlediğini biliyoruz. Ancak süreyi dikkate almak gerekiyor. Çiğneme fonksiyonunu iptal eden sıvı beslenme yönteminde, tüm vitamin ve mineralleri alabilmemiz için tamamen içecek şeklinde takviyeler tüketmemiz gerekiyor. Örneğin meyvenin kendisini yemek yerine, suyunun içiliyor. Ancak meyvenin kendisi tüketildiğinde içerisindeki lifler sayesinde, bağırsaklar da düzenli olarak çalışmaya devam ediyor. Kısa süreli uygulamalar sorun oluşturmasa da, uzun süreli sıvı ile beslenmek sağlığımızı tehdit ediyor.

2. Light Ürünleri Sınırsız Tüketmek… Üzerinde light ya da şekersiz ibaresi bulunan gıdaların da bilinçli ve kontrollü olarak tüketilmesi gerekiyor. Bu ibareler bulunan ürünlerin kalorisiz olduğunun düşünülmesi ise en sık yapılan hataların başında geliyor. Bu gıdaları tüketmeden önce mutlaka içinde neler olduğunu ve kaç kalori olduğunu öğrenmelisiniz. Kısıtlanmış ya da azaltılmış değerler kafanızı karıştırmamalıdır. Azaltılmış şeker oranına sahip olan gıdaların, sağlıklı ya da şekersiz olduğunu düşünmemeliyiz. Bu ürünlerinde kalorisi olduğundan, kontrollü tüketilmesi gerekiyor.

3. Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketmek… Bazı çayların metabolizmayı hızlandırması ve antioksidan içermesi nedeniyle kilo vermeye yardımcı olduğunu biliyoruz. Ödem atma özelliği olduğu için bir çayı, gün içerisinde defalarca içmemelisiniz. Kontrolsüzce içilen bitki çayları; kalp ritmini bozabilir, tansiyonun yükselmesine neden olabilir hatta bağırsak yapısında bozulmalara kadar varabilen sağlık oluşturabilir. Bu nedenle bitki çaylarını, günde maksimum 2 kez içmelisiniz.

4. Tek Tip Beslenmek… Kilo vermek isteyenler tarafından en sık yapılan yanlışlardan biridir. Sadece protein, sadece karbonhidrat gibi tek bir çeşit beslenme yöntemini belirli bir süre uyguladığınızda, sağlığınızı bozmanız kaçınılmaz olacaktır. Aynı şekilde sadece sebze ile beslenerek ya da sadece meyve tüketerek de sağlıklı kilo veremeyeceğinizi bilmelisiniz. Sağlıklı beslenmede, besin çeşitliliği büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle tek tip beslenmemek gerektiğini bilmelisiniz.

5. Beklentiyi Yüksek Tutmak… Kilo vermek sabır ve disiplin isteyen bir durumdur. 1 hafta 5 kilo vermeyi hedeflerseniz, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Kilo verme sürecinizde zihninizde küçük hedefler belirleyerek adım adım gitmelisiniz. Kısa zamanda, fazla kilo verdiren şok diyetlere aldanmamalısınız. Bu tür diyetlerde vücutta bulunan fazla su atılmaktadır. Kilo verdiğinizi zannederek devam etmeniz halinde, verdiğiniz kilodan daha fazlasını alacağınızı bilmelisiniz. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız ideal olanı haftada 0,5-1 kilo vermeniz olacaktır. Üstelik sağlıklı bir şekilde verdiğiniz kilolar, kolay kolay geri gelmeyecektir. Diyet yaparken ya da spor ile kilo vermeye çalışırken, kendinize gerçekçi hedefler koymaya özen göstermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir