KERATİN DESTEĞİ SAĞLAYAN BESİN ÖNERİLERİ

Bir protein çeşidi olan keratin; cilt, saç ve tırnak sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Ciltteki yara ve hasarların, iyileşip kolayca onarılmasını sağlayan keratin alımı için suplementlerden destek sağlamanın yanı sıra doğal yollar tercih edilerek besinlerden de alınabilmektedir.

Vücudun doğal yollarla keratin sentezlemesine yardımcı olabilecek pek çok besin bulunuyor. Bu besinleri bilerek, beslenme programınıza eklemeniz son derece sağlıklı bir seçenek olacaktır. Vücudumuzda bulunan keratin oranı ne kadar yüksek ise saç, cilt ve tırnaklarımızın sağlığı da o derece yüksek olacaktır.

Keratin, aslında besinler üzerinden direkt olarak alınamayan bir proteindir. Fakat keratinin bir protein çeşidi olduğunu düşünürsek, içerdiği protein oranı yüksek besinleri tüketerek doğal yolla keratin üretimini arttırmış olacaksınız demektir.

Keratin Üretimine Destek Olacak Besinler;

  • Tatlı Patates: İçerisinde A vitamini bulunduran tatlı patates, keratin sentezine dahil olan vitaminler arasında yer alıyor. Tatlı patateste bulunan karotenoidler, tıpkı beta-karoten gibi A vitaminine dönüşmektedir. Özellikle kök sebzeler olarak nitelendirilen bu grubun besinlerinde bol miktarda potasyum, manganez, B6 vitamini bulunduğunu da belirtelim. Ortalama olarak bir orta boy tatlı patates, 1200 mcg A vitamini içerir.
  • Yumurta: Söz konusu doğal keratin olduğunda en verimli besinin yumurta olduğunu mutlaka söylemeliyiz. Keratin sentezinde bulunan biotinin en zengin kaynaklarından olan yumurta, düzenli tüketilmesi gereken sağlıklı besinler içerisinde bulunuyor. Keratin desteğinde önemli bir yeri olan yumurtada ortalama 6 gram kadar protein yer alıyor. Uzun ve gür saçlar, parlak ve canlı bir cilt istiyorsanız, yumurtayı sofranızdan eksik etmemelisiniz.
  • Havuç: Keratin sentezinde çok önemli bir yeri olduğunu vurguladığımız A vitaminini içerisinde yüksek oranda barından havuç aynı zamanda beta-karoten içeriği ile de bilinmektedir. C vitamini açısından da fazlasıyla zengin bir besin olan havuç, sağlıklı saç ve cilt isteyenlerin yardımına koşuyor. Ayrıca havuç, yaralanmalar sonrasında cildin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde onarılmasına yardımcı olacaktır.
  • Somon: Özellikle yağ oranı yüksek olan somon balığının içerisindeki omega-3 yağ asitleri, sağlığımız bakımından son derece faydalıdır. Düzenli tüketimi ile saç dökülmelerinin önüne geçebilir, saçların daha kolay ve sağlıklı uzamasına da yardımcı olabilecektir. Yüksek miktarda protein içeriği de bulunan somonun 100 gr.’lık bir diliminde, ortalama olarak 17 gram protein bulunmaktadır.
  • Soğan ve Sarımsak: Keratin sentezini arttırmada oldukça başarılı olan soğan ve sarımsak, en doğal antibiyotikler olarak bilinmektedir. Bitkisel bir antioksidan deposu olan soğan ve sarımsak, N-asetilsistein bakımından da oldukça zengin besinlerdir. Soğangiller familyasında bulunan besinler, saç kökleri için önemli olan folat bakımından da fazlasıyla zengin besinlerdir.
  • Ayçekirdeği: Keratin sentezinin başrolündeki içerikler arasında bulunan biotin bakımından zengin olan ayçekirdeği, aynı zamanda içerdiği E vitamini ile de bilinmektedir. E vitamini, selenyum, pantotenik asit, protein bakımından da son derece zengindir. Üstelik keyifli bir yenme şekli olduğundan, pek çok insan tarafından zevkle tüketilmektedir.
  • Karaciğer: Hayati önem taşıyan organlar içerisinde yer alan karaciğer, aynı zamanda depolama işlevi gören bir organdır. A vitamini, B12 vitamini, folat, riboflavin, demir ve biotin gibi önemli birçok vitamin ve mineral içeren karaciğer, düzenli olarak tüketildiğinde sağlığımız için de yararlı besinlerdendir. Üstelik hayvansal bir besin olması nedeniyle de yüksek protein içeriğine sahip olmasının sonucunda saç, tırnak ve cilt sağlığı üzerinde etkili bir besin olduğunu da söylemek mümkün. Keratin sentezine destek olan biotini de içerisinde bulunduran karaciğeri, mutlaka beslenme programınıza eklemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir