KAS AĞRISININ SEBEPLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Kas ağrılarının, günlük yaşamdaki en belirgin sebeplerinden biri hareketsiz yaşam sürmektedir. Kadınlarda daha fazla karşılaşıldığı gözlemlenen kas ağrıları, çeşitli nedenlere bağlı olabiliyor. Spor sonrası da görülebilen kas ağrılarının kaynağı bulunarak, o yönde bir tedavi uygulanması gereklidir.

İlerleyen yaş, genetik kaynaklı, kilo alımı, bilinçsiz spor yapmak ya da hareketsizlik nedeniyle kas ağrıları meydana geliyor. Örneğin uzun süre spora ara veren kişilerin, belirli bir süre sonra yeniden spora başlaması durumunda, yeni başlayanlar kadar yoğun olmasa da kas ağrısı yaşaması kaçınılmaz olacaktır.

Günlük kas ağrılarında spor yaparak, daha fazla hareket etmek ve gün içerisinde çok kullanmadığımız kasları da geliştirmemize yardımcı olabiliriz. Ancak spor sonrasında da bir takım kas ve eklem ağrıları yaşamak istemiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu belirtelim.

Spor Sonrası Kas Ağrılarını Önlemek;

  1. Spor Öncesi Isınma Çalışmaları: Nasıl ki spor yapmak için önce zihinsel olarak hazırlamamız gerekiyorsa, bedensel olarak da spora başlamadan önce hazırlık yapmamız gerekir. Kaslarınıza direkt olarak yüklenmek yerine, önce ısınma egzersizleri ile esnetirseniz, spor sonrası ağrı yaşamazsınız.
  2. Çok Sık Su İçmek: Özellikle spor yapanların su içmesine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Spor öncesi ve sırasında su tüketiminizi arttırmanız, vücut ısınızı dengelemeye yardımcı olacaktır. Spor sırasında kaybettiğiniz sıvı miktarını yerine koymalısınız. Su tüketimini arttırmanız yağ yakımını hızlandırdığı gibi spor sonrası ağrıları da yok edecektir.
  3. Limitlerinizi Çok Zorlamak: Kondisyonunuza, çalışma kapasitenize çok aykırı programlar uygulamayın. Yavaş yavaş çıtanızı yükseltmelisiniz. Birden ağırlık yükseltmek, kas ağrılarına neden olabileceği gibi olası sakatlanmalara da yol açacaktır.
  4. Doğru Tekniklerle Çalışmak: Antrenmanlarınızı mümkünse bir eğitmen eşliğinde yapmalı, şartlarınız çerçevesinde en doğru teknik bilgileri öğrenerek çalışma yapmalısınız. Spor ve antrenman programları için tasarlanmış bazı mobil uygulamalardan, internet kanalı ile yayınlanan egzersiz videolarından püf noktalarını araştırarak çalışma yapmalısınız.
  5. Dinlenmeye Zaman Ayırmak: Spor sonrasında vücudun ve kasların kendini yenileyip, toparlaması için ortalama olarak 24 saate ihtiyacı vardır. Çalışma programınızı hazırlarken, bir gün araya mutlaka yer vermelisiniz. Kasların dinlenmesi ile ağrı yaşamadığınızı fark edebilirsiniz.
  6. Sıcak Duş ile Rahatlamak: Antrenmanlarınız hemen ardından ılık bir duş almanız, kas ağrısı oluşumunu engelleyecektir. Vücutta biriken laktik asitlerin kolayca atılmasını sağlayan ılık bir duş alarak, aynı zamanda kaslarınızın da gevşeyip, rahatlamasını sağlayacaktır.
  7. Düzenli ve Sağlıklı Beslenme: Beslenmenizde özellikle protein ağırlıklı bir program seçmelisiniz. Yumurta, kefir, süt, peynir, kuru yemiş ve kuru meyveleri sık sık tüketmeye özen göstermelisiniz. Kaslarınızda oluşan ağrıları hafifletmek için protein ağırlıklı beslenmeyi tercih etmelisiniz.

Kas Ağrısı Tedavileri Nelerdir?

Kas ağrısı tedavilerinde, vücudun eksikleri tespit edilmeli ve buna uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Vitamin kaynaklı ağrılarda, gerekli olması halinde dışarıdan vitamin takviyesi de yapılabilmektedir.

Günlük uygulayacağınız pilates ve yoga gibi hafif tempolu egzersizler ile kas ağrılarının kaybolmasını sağlayabilirsiniz. Kaslarınızın rahatlayıp, gevşemesine neden olacak bu egzersizler, aynı zamanda vücudunuzun sıkılaşmasına da destek olacaktır.

Hareketsizlik ve spor kaynaklı bir kas ağrısı yaşamıyorsanız sebebi D vitamini eksikliği olabilir. Böyle durumlarda en doğal ve etkili D vitamini kaynağı olan güneş ışınları ile daha fazla karşılaşmaya özen göstermelisiniz.

Özetlemek gerekirse kas ağrılarının oluşmasına engel olmak için; sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yapmamız gerekiyor. Kas ağrılarının uzun süre devam etmesi halinde doktorunuza görünmeyi ve gerekli testleri talep etmeyi unutmamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir