KARBONHİDRAT TOZUNUN FAYDALARI VE ZARARLARI

KARBONHİDRAT TOZU FAYDALARI VE ZARARLARI

Herkesin, spora başlarken koyduğu hedef farklıdır. Kimimiz spora kilo vermek ve daha fit bir görünüme sahip olmak için başlar, kimimiz ise kilo almak ve daha iri bir yapıya sahip olmak için başlar. Kimi göbeğinden kurtulmak ister, kimi ise kollarını kalınlaştırmak.

Kilo almak ve hacim kazanmak isteyen kişilerin tüketmesi gereken karbonhidrat miktarı, vücudu için ortalama alınması gereken miktara göre fazla olmak zorundadır. Bu miktar ortalama veya ortalamanın altında olduğunda, karbonhidrat miktarı kilo almaya yetersiz gelir.

Karbonhidratın yetersiz olmasıyla da kilo alma hedefinizi gerçekleştiremezsiniz. Bu miktarın alınmasına yardımcı olan bazı besin takviyeleri vardır. Karbonhidrat tozu (Gainer) adı verilen bu besin takviyelerinin faydaları ve zararlarına bir göz atalım dilerseniz;

Karbonhidrat Tozu

Karbonhidrat Tozunun Faydaları

  • Proteinlerin Etkinliğini Artırır… Araştırmalara göre karbonhidrat tozları, vücuda kattığı besinler değerleriyle birlikte protein etkinliğini de artırarak kas gelişimini olumlu etkiler. Karbonhidrat tozları vücuda alınan protein ve aminoları kaslara daha hızlı taşır. Kas yıkımının önüne geçer.
  • Günlük Önerilen Miktar Aşılmadığında, Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Aldırır… Zayıflığından şikâyet eden ve yemek yemekte zorlanan kişilerin, bolca tercih ettiği karbonhidrat tozu özelikle spor ile desteklendiği zaman ortaya çok güzel sonuçlar çıkartabilir. Vücut bu süreçte fazladan karbonhidrata sahip olur ve böylece kilo alma durumu gerçekleşir. Ancak yağlanmadan kas yapmanız için egzersiz ve beslenme programınızın da etkisi fazladır.
  • Vücuda Enerji Sağlar… Karbonhidratlar, enerji için tercih edilen ilk kaynaklardır. Vücudumuzu aldığımız karbonhidrat, bizi enerjisiz bırakmaz ve antrenman yaptığımız süre zarfında sürekli olarak yakıt olarak kullanır. Alınan karbonhidrat miktarının; bir kısmı harcanır, bir kısmı ise hacim olarak vücudumuza kazandırılır.
  • Kas Gelişimini Destekler… Düzenli olarak spor yapıp karbonhidrat tozu tüketildiğinde, gözle görülür oranda kas gelişimi meydana gelir. Karbonhidrat tozu; kas dolgunluğunu artırarak, kaslarınızın hacim kazanmasını sağlar. Yağlanmadan sağlıklı bir şekilde kas geliştirmenizi sağlar.
  • Besin Takviyesi Yapar… Karbonhidrat tozları, içlerinde sadece karbonhidrat bulundurmaz. Besin takviyesi olarak faydalı içerikler bulundurur. Kreatin, Protein ve BCAA sağlar. Bunlar da vücut için çok sağlıklı besin takviyeleridir. Kas gelişimini artıran bu besin takviyeleri, gelişim ve korunma açısından gereklidir.
Karbonhidrat Tozunun Faydaları
  • Performansa Katkıda Bulunur… Antrenman performansınızı artırır ve sonrasında kasları besleyici etkiye sahiptir. Antrenman sonrasında tükettiğiniz besinlerin, neler olduğu çok önemlidir. Çünkü zedelenen kas dokuları, onarılma işlemi için besinlere ihtiyaç duyar. Tam bu süreçte besin takviyesi olarak karbonhidrat tozları devreye girer.
  • Kasların Onarılmasına Yardımcı Olur… Karbonhidrat tozu; Kasların onarılmasını sağlayarak, beslenmiş kasların daha güçlü olmasını sağlar. Antrenman sırasında kaslarınız yorulur ve karbonhidrat tozları, hızlı emildiği için gerekli ATP’ yi kas hücrelerinize geri kazandırır.

Genel olarak kilo almak ve hacim kazanmak isteyen kişilerin, tercih ettiği bu ürünün zararlarından ziyade yan etkileri bulunmaktadır. Her besinin ne kadar tüketildiği önemli olduğu gibi karbonhidrat tozunun da ne kadar tüketildiği çok önemlidir.

Karbonhidrat Tozunun Zararları

Karbonhidrat tozu takviyesini almadan önce, kullanıp kullanamayacağınızı bir doktora danışmakta fayda var. Eğer kullanmanızda bir sakınca yoksa bu takviyeyi beslenme listenize ekleyebilirsiniz. Bu ürünlerin uygunsuz kullanımı sonucunda böbrekler zarar görebilir, karaciğer problemleri ortaya çıkabilir.

Karbonhidrat tozu aynı zamanda içinde bulundurduğu birçok vitamin açısında zengindir. O yüzden gelebilecek etkiler zarar olarak değil yan etki olarak adlandırılabilir. Bu yan etkiler de sıklıkla bünye farkı ve doz aşımından meydana gelebilir.

Karbonhidrat Tozu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karbonhidrat Tozunun Yan Etkileri Nelerdir?

Önerilen doz aşıldığında, dengesiz olarak kilo alma ve yağlanma meydana gelir. Tüketilme dozunu önemli ölçüde takip etmek zorundasınız. Fazla tüketildiğinde yağlanma ve aşırı kilo alımı, az tüketildiğinde ise fayda görememe gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bünyenize bağlı olarak böbrek rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz. Hassaslaşan böbrekte, taş oluşumuna sebebiyet verebilir. Eğer böbreklerinizde problem varsa kesinlikle bu ürünü kullanmayınız.

Karaciğer sorunlarını beraberinde getirebilir. Doz aşımı yaptığınız takdirde, karaciğeriniz zorlanabilir ve sağlığınızı etkileyebilir.

İçerisinde soya sütü ve süt gibi besinler barındırdığından, alerjen etkileri vardır diyebiliriz. Herhangi bir gıdaya alerjiniz varsa, kullanmadan doktorunuza danışmanızda yarar bulunuyor.

Karbonhidrat tozunu kullandığınız özellikle sıcak günlerde, bol su içmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, vücuda alınan suyun eksik kalması dolayısıyla dehidrasyona neden olabilmektedir.

Nadir olarak mide bulantısı ve ishal ile karşılaşılabilir. Bu sorun ise karbonhidrat tozunun çözünmemesi halinde ortaya çıkar. Eğer doktor kontrolünde bu besin takviyesini kullanmaya başladıysanız sorun yaşamazsınız.

Karbohidrat Tozunun Yan Etkileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir