KAHVALTILIK GEVREKLER NE KADAR SAĞLIKLI?

Sağlıklı beslenme ve formda görünmek isteyenler, genellikle kilo kontrolü için kahvaltılarında mısır gevreklerini tercih etmektedir. İçerisinde vitamin ve minareller de bulunan mısır gevreklerinin, bir takım işlemlerden geçtiğini de unutmamak gerekir.

Mısır gevrekleri de kendi içerisinde çeşitlendirilmektedir. Üzerinde “doğal” ya da “şekersiz” ibaresi bulunan gevrekler sizi aldatmasın. Farklı özelliklere göre hazırlanan mısır gevrekleri, güne başlarken kahvaltıya fazla vakit ayırmak istemeyenlerin ilk tercihlerinden oluyor. Tahılların işlem gördükten sonra besin değerlerinde azalmalar meydana geldiğini de bilmelisiniz.

Besleyici olmasının yanı sıra sağlıklı olması da gereken mısır gevreklerini, özenle tercih etmek gerekiyor. İçerdiği lif oranı yüksek olan ürünlere öncelik vermek gerekiyor. Lifli yapısı ile hem sağlığınızı koruyacak, hem de uzun saatler tok kalabileceksiniz.

Genelde sütle, yoğurtla, meyve ya da kuruyemişler ile tüketilen mısır gevrekleri, ince doğranmış ya da şişkin yapıda üretilmektedir. Ancak her mısır gevreğinin sağlıklı olduğunu düşünmemelisiniz. Mısır gevreğinizi alırken, kutunun üzerindeki ibareleri mutlaka okumanızı öneriyoruz.

En Çok Tüketilen Mısır Gevreği Alternatifleri;

  • Müsli… Müsli içeren mısır gevreklerini tercih ederken dikkat edilmesi gereken nokta içerisinde şeker bulunmamasıdır. İlk tercihiniz içerisinde şeker bulunmayan mısır gevrekleri olmalıdır. Ancak şekersiz olanı bulamıyorsanız, en düşük şeker olanı seçmelisiniz.
  • Yulaf Ezmesi… Sabah kahvaltınızda yulaf ezmesi tüketiyorsanız, gün boyu size destek olacak enerjiyi de sağlamış olacaksınız. Son derece sağlıklı bir seçenek olan yulaf ezmesi, yüksek oranda lif içermektedir. Yüksek oranda lif barındıran yulaf ezmesi, geç sindirilen bir besin olduğundan, uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olacaktır.
  • Pirinç Patlağı… Oldukça besleyici olan pirincin, pek çok işlem görmesi ile elde edilen pirinç patlağı ile kahvaltı etmeniz durumunda, kısa bir süre içerisinde kan şekerinizin de düşeceğini fark edeceksiniz. Çabuk acıkmanızın yanı sıra işlem gören pirincinde sağlıksız bir hal aldığını bilmelisiniz.
  • Mısır Gevreği… İçerisinde şeker bulunmayan seçenekleri tercih etmeniz gereken mısır gevreklerinde, düşük kalori içerenleri tercih ederek kahvaltınızda tüketebilirsiniz. İçerisinde ekleyebileceğiniz taze meyveler ile renklendirebileceğiniz mısır gevreğini yine de kontrollü olarak tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Kahvaltılık Gevrekler Kilo Verdirir Mi?

Genellikle diyete başlayanlar, kilo vermek isteyenler ya da kilo kontrolü yaparak formunu korumak isteyenler tarafından tercih edilen kahvaltılık gevrekler, zayıflama amacı ile tüketilmemelidir. Düşük kalorili olmaları, mutlaka kilo verdireceği anlamına gelmemektedir. Kahvaltılarınızda yüksek kalori ile beslenenlerdenseniz, kahvaltılık gevrekler sadece bu durumun önüne geçmek için tüketilmelidir.

Kahvaltılık gevrekler ile kilo vermeyi hedefliyorsanız, yanlış yolda olduğunuzu söyleyebiliriz. Kilo vermenizden ziyade, fazla kalori alımınızı önlemek amacı ile tüketilmesi gereken gevrekleri satın alırken, içerisinde bulundurduğu lif, şeker, tahıl oranı gibi özellikleri de dikkate almanız gerekiyor. Besleyici ve pratik bir kahvaltı seçeneği olsa da, kontrolsüz tüketilmesi halinde kilo almanıza neden olabileceğini de bilmeniz gerekiyor.

Kontrolsüz gevrek tüketerek, kilo vermeyi amaçlarken kilo almamaya dikkat etmelisiniz. Bol miktarda lif içeren, mümkün olduğunca şekersiz gevrekleri tercih etmelisiniz. Çikolatalı mısır gevreği ve renkli mısır gevreklerinden, bu nedenle uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca içerisinde tuz ve şeker bulunduran, sağlığınıza katkısı bulunmayan pirinç patlaklarından da uzak durmanızı öneriyoruz.

Kahvaltılarında düzenli olarak tam tahıl tüketen bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda, sağlıklı bir vücut yapısına sahip oldukları gözlemlenmiştir. Düzenli tam tahıl tüketen bireylerin %25 oranında koroner kalp hastalıklarından korunduğu, tip 2 diyabet gelişimlerinde ise %25 oranında azalma görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle kahvaltılık gevreklerinizde mümkün olduğunca, tam tahıllı seçeneklere yönelmesiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir