KADINLAR İÇİN YARARLI OLAN 7 BESİN…

Beslenme, sağlıklı yaşamanın en önemli unsurlarının başında geliyor. Tüketilen gıdaların; besin değerleri, kalorileri, içerisinde barındırdığı vitamin ve mineralleri güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.

Sağlıklı ve formda bir bedenin yanı sıra hormonal dengelerin sağlanması, daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için dengeli beslenerek, düzenli spor yapmak gerekiyor. Erkek ve kadın olarak farklı anatomik yapı ve hormonal sisteme sahip olunması, bazı farklılıkları da beraberinde getiriyor. Doğurganlık özelliği gibi…

Beslenme; metabolizmadan, bağışıklık sistemine kadar etkili olabiliyor. Vücudun sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini yerine getirebilmesi için günlük olarak gereksinim duyulan bazı besin değerleri vardır. Bunları bilerek düzenli tüketmeye çalışmalıyız.

Beslenme planınıza ekleyeceğiniz birkaç besin ile hem hormonal sorunları, hem de sindirim sisteminde meydana gelebilecek sorunları önlemek mümkün. Enerjinizi yükseltecek, kendinizi daha mutlu ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacak besinleri sizler için araştırdık.

Kadın Sağlığına Faydalı Besinler;

  • Domates… Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırmaya yardımcı olan domates, aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlanma karşıtı olan domates, düzenli olarak tüketilmesi durumunda kansere karşı da koruyucu bir besindir. Kolesterolü dengeleyen, cildi koruyan, kan basıncını düşüren domatesi yaz mevsiminde bolca tüketmelisiniz. Yazdan hazırladığınız hali ile kışında sofralarınızdan eksik etmemenizi tavsiye ediyoruz.
  • Havuç… Beta-karoten içeriğini ile bilinen havuç, sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutlaka tüketmesi gereken besinlerdendir. Beta-karoten ise vücutta depolanabilen ve ihtiyaç halinde kullanılabilen önemli bir maddedir. Günlük beslenme planınıza havucu ekleyerek, düzenli tüketmeniz halinde; iltihap, enfeksiyon, astım, kanser gibi hastalıkların oluşumunu önlemiş olacaksınız. Hücreler arası iletişimi güçlendirerek, gözler ve dudak bakımında da etkili olan havuç, kadınların hormonal yapısına da yararlı olan bir besindir.
  • Ceviz… Uzun ve sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken ceviz, somon balığından fazla miktarda omega-3 barındırmaktadır. Enfeksiyon gideren, kalp ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan, bağışıklık sistemini güçlendiren ceviz; göğüs, kalın bağırsak, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara karşı da koruyucu özelliğe sahiptir.
  • Yaban Mersini… Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yaban mersinini, günde 1 kase yemeyi alışkanlık haline getirmeniz durumunda çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilirsiniz. Sindirim sistemini düzenleyen, şekeri dengeleyen, kalp hastalıklarından koruyan yaban mersini, hafıza problemlerine karşı da etkili bir besindir. Donmuş ve kurutulmuş olarak da tüketebileceğiniz yaban mersini, kadın sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
  • Sarımsak… Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak, pek çok kanser türünün de oluşumuna engel olmaktadır. Sarımsak; vücutta bulunan bakteriler ve parazitlerden korur, antiseptik özelliği ile salgın hastalıklardan da korumakta oldukça etkili bir besindir. Sağlıklı yaşamak için metabolizma ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan sarımsağın, düzenli olarak tüketmemiz gerektiğini bilmeliyiz.
  • Yumurta… Protein yönünden zengin bir yapısı bulunan yumurta, demir ve çinko gibi önemli mineralleri de içerisinde bulundurduğundan oldukça sağlıklıdır. Aynı zamanda A, D, E ve B vitaminlerini de içerdiğinden kadın sağlığı üzerinde de yararlıdır. Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurtayı her gün kahvaltılarınızda tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Ispanak… Bağışıklık sistemini güçlendiren ıspanak, sağlıklı yaşamak isteyenlerin vazgeçmemesi gereken bir besindir. Ispanağın salatasını yapabilir, yemek olarak pişirebilir ya da üzerine yumurta kırarak sağlıklı ve enfes bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler arasında bulunan ıspanak, düşük yağ ve kalori içermelerinin yanı sıra lif ve demir bakımından da zenginlerdir. Bu nedenle özellikle kadınların düzenli olarak tüketmesini tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir