KADINLAR AĞIRLIK ÇALIŞMALI MI?

Cinsiyet fark etmeksizin ister kadın olun, ister erkek ağırlık çalışmaları; daha sağlıklı, formda ve dayanıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacağını bilmelisiniz. Kadınların birçoğu ağırlık çalışmaları yapmaktan kaçınırlar çünkü iri ve kaslı bir vücut yapısına sahip olmak istemezler. Ancak bu durum tamamen yanılgılardan ibarettir.

Sağlıklı yetişkin bir kadında bulunan testosteron erkeklerdeki kadar fazla olmadığından, kas hacmi kazanmak yani bir erkek gibi şişkin kaslara sahip olmak için yeterli değildir. Kas oluşumuna neden olabilen ağırlık çalışmaları, kadınlar bunu talep ederek beslenme şekilleri dahil olmak üzere özel bir program uygulamadıkları sürece bir erkek gibi dolgun kaslara sahip olmayacaklardır.

Kaslara doğrudan etki eden ağırlık çalışmaları, metabolizma hızını arttırmak isteyenlerin kesinlikle tercih etmesi gereken bir alternatiftir diyebiliriz. Amacı kilo vermek ve yağ yakmak isteyen bir kadın, pilates ve benzeri egzersizler ile hedeflerine ulaşamıyorsa, ağırlık çalışmaları gerekecektir.

Kadınlar Neden Ağırlık Çalışması Yapmalı?

Sosyal medyada sıkça karşılaştığınız iri ve kaslı vücutları ile hepimizi şaşırtmayı başaran kadınlar gibi olmak istemeyenlerden bile olsanız, ağırlık çalışmanız gerektiğini hatırlatmalıyız. Zaten özel bir efor gerektiren o kadınların vücutlarını tamamen farklı bir konuda değerlendirmek gerekir.

Sağlığını korumak için düzenli olarak haftada 3 kez spor yapıyorsanız, bir gününüzü ağırlık çalışmalarına ayırmanızın, ne kadar önemli olduğunu dilerseniz birlikte inceleyelim;

  • Yaktığınız Kalori Miktarı Artar… Hedefiniz sağlıklı yaşamak, mevcut formunuzu korumak ya da forma girmek ise antrenman programlarınızda ağırlık çalışmalarına da yer vermenizi tavsiye ediyoruz. Kaldırdığınız ağırlık ne kadar fazla ise o kadar fazla kalori yakacağınızı bilmelisiniz. Vücuttaki kas oranınızı arttırmaya çalışmanız, aynı zamanda daha çok kalori yakacağınız anlamına da gelmektedir.
  • Doğru Kıyafet ile Performansı Yükseltir… Çalışmalarınız sırasında maksimum verim alabilmek için hareket kabiliyetinizi kısıtlamayacak, teri hızla buharlaştıran özel teknolojili kadın spor tayt modellerini tercih edebilirsiniz. Böylece çok daha rahat hareket edebilecek, esnekliğinizden ödün vermeyeceksiniz.
  • Daha Fazla Yağ Yakarsınız… Normalde yaptığınız diğer egzersiz çalışmalarına oranla, ağırlık çalışmaları sayesinde daha fazla yağ yakmaya başlayacaksınız. Metabolizma hızınızı arttıran bu çalışmalar ile daha fazla yağ yakabileceksiniz.
  • Mevcut Kasları Koruyabileceksiniz… Genel olarak kadınlarda 30 yaş ve sonrasında, vücutlarındaki toplam kas oranlarının %70 oranında azaldığı görülmektedir. Üstelik vücudun kaybettiği kasların yerine yağ dolması ise ayrı bir sorun teşkil ediyor. Aynı ağırlıklara sahip olan kas ve yağ arasında, ciddi bir hacim farkı bulunduğunu da düşünürsek, düzenli spor yapmak 30 yaş ve üzeri kadınlar için kaçınılmaz bir seçenek oluyor. Zaten egzersiz yapan biriyseniz, programınıza ağırlık çalışmalarını eklemek ile bu sorunun üstesinden gelebilir, vücudunuzda bulunan mevcut kas grubunu koruyabilirsiniz.
  • Kemiklerin Güçlenmesini Sağlar… Tendonları çeken kasları düzenli olarak çalıştırabilmeniz için mutlaka ağırlık çalışmaları yapmanız gerekiyor. Böylece kemiklerin çekilmesini sağlıyorsunuz. Ağırlık kaldırma çalışmalarınız sırasında oluşan kaslardaki bu gerilim ise kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. Ağırlık antrenmanları ile kemiklerinizi daha güçlü hale getirebiliyorsunuz.
  • Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir… Belki bu kadarını beklemiyor olabilirsiniz ancak yapılan araştırmalar, düzenli olarak ağırlık çalışmanın beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği yönünde. Ağırlık çalışmaları uygulayarak hem kaslarınız, hem de beyninizi kuvvetlendirebilirsiniz. Zihinsel olarak uyarıcı özelliği bulunan çalışmalar, ciddi bir yarar sağlıyor.
  • Kalp Sağlığınızı Korur… Uzun vadede kalp basıncını düşürmeye yarayan ağırlık kaldırma, kaslar kasıldığında kanın kalbe geri itilmesine neden oluyor. Kalp ise bu durumda oksijenli kanı, kaslara geri gönderiyor. Böylelikle ağırlık antrenmanları yapmak, kardiyovasküler sistem üzerinde oldukça önemli etkilere sahiptir diyebiliriz.
  • Diyabet Oluşumunu Engeller… Diyabet rahatsızlığı olan bireylerle yapılan araştırmalar sonucunda, ağırlık antrenmanı yapmak ile diyabet ilacı almak vücutta aynı etkilerin meydana gelmesini sağlıyor. Ağırlık çalışmaları yapmak, vücudun şeker emili ve şekeri işleme biçimi üzerinde doğrudan etkili oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir