İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ VE RİSK FAKTÖRTLERİ

Midenin arkasında yer alan pankreasta üretilen bir hormon olan insülin, metabolizmanın doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için oldukça büyük önem taşır. İnsülin hormonu, gün içerisinde besinlerden alınan şeker ve nişastayı glikoza dönüştürür.

Nişasta hücrelerin dışında sindirilirken, glikoz kan dolaşımına girmektedir. Bu noktada insülin devreye girer ve hücreler glikozu enerji için kullanılmaktadır. Kısaca alınan şekerin yani glikozun enerjiye dönüştürülmesi için insülin hormonuna ihtiyaç vardır.

Karaciğer, kas dokusu ve yağ bulunan bölgelerin insüline karşı dirençsizlik geliştirmesi sonucunda insülin direnci meydana gelmektedir. İnsülin direncinin oluşması ise kandaki şekeri enerjiye çeviremediğinin sonucunda kandaki şeker seviyesinin yüksek olmasına neden olmaktadır.

İnsülin Direncinin En Belirgin Belirtileri?

  1. Kısa sürede alınan fazla kilolar,
  2. Pigmentlerin çoğalması ile ten renginde koyulaşma,
  3. Cildin dış yüzeyinde deride yumuşama,
  4. Kilo vermede zorlanma ya da hiç kilo verememe,
  5. Regl döneminde düzensizlikler,
  6. Ciltte aşırı tüylenme,
  7. Sabahları yorgun uyanma ve enerjinin tükenmesi,
  8. Yemek sonralarında gelen ani uyuma isteği,
  9. Dikkat dağınıklığı ve zor algılama,
  10. Soğuk terlemeler ve üşümeler,
  11. Vücudun direncinin azalması,
  12. Çabuk yemek yeme ve çabuk acıkma,
  13. Fenalaşma ve baygınlık hissi,
  14. Birden oluşan tatlı krizleri,
  15. El ve ayaklarda istemsiz titremeler en yaygın belirtilerdendir.

İnsülin Direncinin Sebepleri Nelerdir?

  • Diyabet… Bireylerde oluşan diyabet hastalığı, insülin direncinin oluşmasına en büyük etkendir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, insülin direncinin meydana gelmesinde güçlü bir tetikleyicidir. Karbonhidrat seviyesinin yüksek olması kan şekerinin yükselmesine, kan şekerinin yükselmesi ise insülin direncini oluşturmaktadır.
  • Fazla Kilolar… Obezite hastalığı ve aşırı kilolar, insülin direncinin oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle bel çevresindeki yağların, insülin direnci başta olmakta üzere tansiyon, dengesiz kolesterol ve kalp hastalıkları gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
  • Hareketsiz Yaşam… Gün içerisinde yeterli düzeyde hareket etmemek tip 2 diyabete neden olmaktadır. Gün içerisinde aktif olan kaslar, depolanmış glikozu enerji için kullanarak dengenin korunmasına yardımcı olur.
  • D Vitamini Eksikliği… Vücutta bulunan D vitamini seviyesinin yetersiz olması durumunda, insülin direnci oluşturmaktadır. Glikoz toleransındaki önemine bağlı olarak, D vitamini eksikliğinde insülin direnci gelişmektedir.
  • Polikistik Over Sendromu… Hipogonadizm ve Cushing sendromu gibi hastalıklar insülin direncine yol açmaktadır. Polikistik Over Sendromu gibi sağlık sorunları, insülin direnci ile ilgili olabilmektedir.

İnsülin Direnci Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Kanda dolaşan yüksek insülin nedeniyle meydana gelen ve en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında obezite, hipertansiyon, damar sertleşmesi gelmektedir. Dolayısıyla ortaya çıkan bu tablo sonrasında polikistik over sendromu yaşanmasına da neden olmaktadır.

Kronik hastalıklara neden olan insülin direnci ve kanser arasındaki ilişki olduğu yönünde pek çok çalışma yapılmıştır. İnsülin direncinin yüksek olması, gizli şeker yani bozulmuş glikoz toleransını %35 oranında, tip 2 diyabeti ise %10 oranında tetiklemektedir.

İnsülin direncinin tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu bilmek gerekiyor. Aksi halde sürekli mutsuz, hızlı bir şekilde kilo almaya devam eden bireyler olunması kaçınılmaz bir durumdur. İnsülin direncinin meydana gelmesinde etkili olan genetik faktörler, yaş aralığı, spor hayatı gibi faktörleri de unutmamalıyız.

İnsülin direnci üzerinde, spor yapmanın etkisi büyüktür. Düzenli olarak egzersiz ya da yürüyüşler yaparak bu sorunun oluşmasını yok edebilirsiniz. İnsülin direnci görülen bireylerde; yaşa, varsa kronik hastalıklarına, sağlık durumuna bakarak bir uzman yardımı ile egzersiz planı oluşturulmalıdır. Düzenli uygulanan egzersizler ile insülin direncine karşı koyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir