Korayspor Blog

HİPERTROFİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Hipertrofiyi kısaca tarif etmek gerekirse, kas kazanımı diyebiliriz. Fitness çalışan bireylerin pek çoğunun hedeflediği hipertrofi; hem kasın sarkoplazmik, hem de myofibriler olarak gelişmesinin sağlamasını ifade eder.

Kuvvet antrenmanlarına ağırlık vererek çalışmanız, myofibril hipertrofinin oluşmasındaki ilk basamak olarak görülmelidir. Vücudunuzda bulunan kas hücrelerinin kalitesini belirlemede, myofibril hipertrofi önemli bir rol oynamaktadır.

Bir diğer önemli olan husus ise kasların depolama hacmi ve glikojen tutma kapasitesi ile ilgili olan sarkoplazmik hipertrofidir. İkinci basamak diye tabir edebileceğimiz sarkoplazmik hipertrofi, ilk basamak olan myofibril hipertrofi sonrasında değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. İki tarafında eşit bir şekilde çalıştırılmaya devam edilmesi gerekir.

Hipertrofi, uygulanan antrenmanlar ve değişen şartlara göre farklılar gösterebilir. Yani değişen koşullar sebebi ile kas gelişiminde gerilik gözlemlenebilir. Bu durumda kasların zamanla küçülmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu bilmelisiniz.

Hipertrofi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Hipertrofi için Antrenman Yoğunluğu Nasıl OImalı?

Bu konuda farklı görüşler ortaya konulsa da yapılan çalışmalar, kendinizi zorlayarak kas hacminizi büyütebileceğiniz yönünde bir sonuca varıyor. Eric Helms bu konu ile ilgili “Reps in Reserve” ifadelerini kullanıyor yani “depoda kalan tekrar sayısı” teriminin altını çiziyor.

Genel bir ifade ile kendi kondisyon ve performansınız ile ilgili bilgi sahibi olduğunuzu varsayarsak, tükenişe yani çalışmanızı bitirmeye bir tekrar kala bırakmanız maksimum seviyede kas kazanmanızı sağlayacağı yönünde görüşler bulunuyor.

Hipertrofiyi; 8 ila 12 tekrar arasında ve 3 ila 5 set şeklinde yapılacak egzersizler ile elde edebileceğinizi söyleyebiliriz. Çok kompleks bir durum olan hipertrofi konusunda kesin bir karara varmanın ise bu nedenle bir hayli zor olduğunu da belirtmek isteriz.