Korayspor Blog

HAYATINIZDA TAİ CHİ’YE YER AÇIN…

Stres ve yoğun tempolu günlük yaşamlarımız nedeniyle, zihin ve ruhu dinlendirebilen aktiviteler her geçen gün biraz daha popüler olmaya başladı. Meditasyon ve yoga gibi uygulamalar, zihni temizleyerek, stresi azalttığından büyük bir ilgi görmeye başladı.

Tai Chi, yoga gibi hareketli bir meditasyon türüdür. Hareket kolaylığının yanı sıra nefes tekniklerine de öncelik verilen Tai Chi de, fiziksel hareketler de içerdiğinden kasların esneyerek rahatlamasına olanak vermektedir. Bireyler Tai Chi ile vücuttaki yaşam gücü olan Qi’yi harekete geçirirler.

Günlük yaşamın içinde bireylerin zihin ve beden sağlıkları için yararlı olması adına herhangi bir zamanda yapılacak bir meditasyon aktivitesidir. Kapalı ya da açık alan fark etmeksizin, her ortamda yapılabilen Tai Chi, bir spor olarak da değerlendirilmektedir.

Pilates ve Yoga gibi her geçen gün biraz daha bilinen Tai Chi, yakın dönemde daha fazla karşımıza çıkacağa benziyor. Üstelik bedensel sağlığınızın yanı sıra ruhunuzu da dinlendirmeye ihtiyaç duyuyorsanız, hayatınızda Tai Chi’ye yer açmalısınız.

Tai Chi Çalışması Nasıl Yapılır?

Sessiz ve oksijen sorunu olmayan her ortam Tai Chi için uygundur. Uygun bir ortam bulduktan sonra gün içerisinde kendinize ayırabileceğiniz kısa bir zaman diliminde Tai Chi yapabilirsiniz. Omuz genişliğinizde ayaklarınızı açarak çalışmaya başlamalısınız. Ellerinizi bacaklarınızın yanına salın. Gözleriniz karşıya bakmalı ve vücudunuz rahat olmalıdır.

Temel Tai Chi duruşu, Chuan yani boşluk duruşu olarak adlandırılır. Birey kendisini olabildiğince rahat bırakmalı ve merkezi enerjisini karnın alt bölgesine yoğunlaştırmalıdır. Bu sırada zihinsel olarak Chi üretimi yapılmaktadır. Söz ettiğimiz boşluk duruşu, enerji akışının bedene girmesini sağlar.

Sakince burundan, derin bir nefes alınarak karından diyaframdan üretilen Chi’nin; kol, beden ve bacak hareketleri ile yumuşak bir şekilde enerji kanallarından akışı gerçekleştirilmektedir. Bu akış sırasında, dinlendirici uygun müziklerden de destek alınmaktadır.

Chi’nin uyandırılmasının ardından, gelişme süreci başlamaktadır. Üretilen Chi, giderek bedene yayılır. Bu sayede hücrelere oksijen gider ve onarım sistemlerinin desteklenmesi sağlanmaktadır. Hareket süresi arttıkça, nefeste uzamalıdır. 1 dakika süresince alınan nefes sayısı, 6’ya kadar düşürülmektedir.

Sonrasında derinleşme aşamasına geçilir. Enerjinin merkezi olan kalp ile bütünleşmesi sağlanırken, beraberinde kafa tasının içerisindeki epifiz bölgesine yönlendirilmesi yapılır. Bu aşama fiziksel, psikolojik ve ruhsal bütünlüğün sağlanmasına destek olduğundan, oldukça önemlidir.

Ve sonlanma aşamasına geçilir. Bir dizi hareket ile yapılan “çikong” hareketlerinin sonrasında enerji akışı sağlanarak çalışma sonlandırılır. Enerji akışı, sağlığımız için önemlidir ve her meridyenin vücudumuzda ön ila arka olmak üzere tüm meridyenlerinde enerji akışı gerçekleştirilir.  

Tai Chi’nin Faydaları Nelerdir?

  1. Gün içerisinde bedende oluşan, fiziksel yorgunluğu giderir,
  2. Vücut direncini arttırmaya yardımcı olur,
  3. Kan akışını etkilediğinden hipertansiyona iyi gelir,
  4. Fiziksel çalışmalarda içerdiğinden eklem ağrılarına ve romatizmaya faydalıdır,
  5. Bireylerin kendi iç dünyası ile iletişim kurmasını sağlar,
  6. Yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olur,
  7. Bedensel fayda sağlayan bir meditasyon çalışmasıdır,
  8. Tai Chi, kemik yoğunluğunu korumayı ve arttırmayı sağlar,
  9. Kalp sağlığını geliştirmeye destek olur,
  10. Ruhsal rahatlama ve stresi azalmada oldukça etkilidir,
  11. Kasların çalışmasına ve esnemesine yardımcı olur,
  12. Denge kurmaya yardımcıdır, düşme riskini en aza indirir,
  13. Hayatı akışına bırakmayı öğrenmenizi sağlar,
  14. Varoluş ile uyumu yakalamanızı sağlar,
  15. Hastaların Tai Chi uygulayarak, genel sağlıklarının iyileştiği gözlemlenmiştir.
  16. Fiziksel sınırlamalardan kurtulmayı ve akışa uyumu sağlar,
  17. Tüm yaş grupları için uygun ve basit yapılabilen bir aktivitedir.