GÜNE ZİNDE BAŞLAMANIZ İÇİN BESİN ÖNERİLERİ

Güne erken kalkarak başlamak kimleri için bir keyif olsa da, kimileri için kabus olabiliyor. Ancak her koşulda güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak gerekiyor. Özellikle enerji veren besinleri bilerek, sabah öğününde tüketmek, günde daha zinde ve mutlu başlamanız için oldukça önemli.

Sabah uyandığınızda kendinizi yorgun ve halsiz hissediyor olabilirsiniz. Gereken enerjiyi almak, gün boyunca ihtiyacınız olan enerjiyi depolamak için ne yemeniz gerektiğini biliyor olmalısınız. Ayrıca formunu korumak isteyenlerin yanı sıra kilo vermek isteyenler içinde sabah ilk tükettiğiniz besinlerin önemli olduğunu hatırlatalım.

Sağlığınız için faydalı ve midenizi ilk öğünde yormayacak besinler ile güne başlamalısınız. İçerisinde bol miktarda protein barındıran besinlere öncelik vermeniz, sindirim sistemini içinde yararlı bir tercih olacaktır. Daha zinde bir beden ve pozitif bir zihin ile güne devam etmek istiyorsanız, vücudunuz için gereken enerjiyi alabileceğiniz besinleri tüketmelisiniz.

Enerjinizi Yükseltecek Besin Alternatifleri;

  • Ceviz… Özellikle kahvaltı etmek için yeterli zamana sahip değilseniz; hem çalışıp, hem atıştırmak istiyorsanız ceviz mükemmel bir alternatif. Ceviz ile birlikte kuru meyve de tüketebilirsiniz. Enerji seviyenizi yükseltecek bu beslenme önerisi ile aynı zamanda demir, çinko ve kalsiyum bakımından da zengin bir seçenek olacaktır.
  • Bal ve Pekmez… Bal ve pekmez de sabah için ideal enerji kaynakları arasında bulunuyor. Kaşıkla yemek sabah midenize ağır geliyorsa, alternatif olarak limonlu suyun içerisine ilave ederek de tüketebilirsiniz. Günde 1 yemek kaşığı bal ya da pekmezi düzenli olarak tüketmeniz enerji depolarınızın beraberinde ruh halinizi de olumlu etkileyecektir.
  • Havuç… İçerisinde magnezyum, A vitamini, folik asit gibi yararlı maddeyi barındıran havuç, enerjinizi de yükseltecektir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de destek olan havuç, sabah tüketmeniz gereken besinler arasında yer alıyor. Dilerseniz havucu rendeleyerek, yoğurdun içerisinde de tüketebilirsiniz.
  • Tavuk Eti ve Bol Salata… Sabah için biraz zorlu bir menü olsa da, bazıları için bir vazgeçilmez. Özellikle sağlıkla pişmiş ızgara tavuk ve yanında bol yeşillikli bir salata güne en güzel başlama şekli diyebiliriz. Bol proteinli bu ikili ile güne son derece enerjik başlayabileceğinizin de altını çizelim.
  • Pekmez… Denediğiniz her şeye rağmen kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, yeteri kadar demir alımı yapmadığınızı söyleyebiliriz. Sabahları 1 yemek kaşığı pekmezi tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz durumunda kendinizi hem çok daha zinde hissedecek, hem de sağlığınız için yararlı bir tercih yapmış olacaksınız.
  • Kuru Üzüm… Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı gibi doğal meyveleri tüketerek, güne daha dinç başlamanız mümkün. Ayrıca gün içerisinde abur cubur yiyerek sağlığınızı bozmak ve gereksiz kaloriler almak yerine, kuru meyveleri tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz sağlığınızı ve formunuzu koruyabilirsiniz. Ancak kuru meyvelerin içerisinde şeker olduğunu ve kontrollü tüketilmesi gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
  • Yeşil Çay… İçerisinde bol miktarda kafein bulunduran yeşil çay, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunan yeşil çayı sabah uyandığınızda içmeniz de, günde zinde ve dinç bir beden ile başlamanızı sağlayacak bir alternatiftir.
  • Tahıllı Ekmek… Hafızanın kuvvetlenmesinde etkili olan tahıl ekmekleri, lifli yapısı ile uzun sür tok kalmanızı sağladığından özellikle diyet yapanlar için eşsiz bir seçenek. Yulaf, çavdar, kepek, siyez ekmeklerini tercih ederek, enerjinizi yükseltebilirsiniz. Yanında beyaz peyniri de tercih edeceğiniz bir kahvaltı ile hem sağlıklı, hem de zinde kalmanız mümkün. Beyaz peynire alternatif olarak, haşlanmış yumurtayı da tercih edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir