Korayspor Blog

GLİSEMİK İNDEKS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

İçerisinde karbonhidrat barındıran besinlerin tüketimi ile kan şekerinin yükselme hızını gösteren tabloya glisemik indeks denmektedir. Glisemik indeks, besinlerin içerdiği karbondhidrat miktarına göre hesaplanmaktadır.

Glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi ile vücutta kan şekeri hızlı bir şekilde yükseliyor, aşırı ve ani olarak salgılanan insülin nedeniyle kan şekeri yeniden hızla düşmeye başlıyor. Sonrasında ise vücut kontrolünü kaybediyor ve açlık krizleri baş gösteriyor.

Sağlıklı beslenmek için vücudun dengesini bozmayacak ve insülin salınımını tetiklemeyecek, glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi; kan şekerinin ani olarak yükselmesini engellemenin yanı sıra daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacağından kilo kontrolü yapan bireylerin tercih etmesi gereken bir beslenme şeklidir.

Glisemik İndeksi Düşük Besinler Nelerdir?

Glisemik İndeksi; 55 ve altında olan besinler düşük, 55-70 arasında olan besinler orta, 70 ve üzerinde olanlar ise glisemik indeksi yüksek olan besinler grubunda yer alır.