Futbolda Isınma ve Antrenman Programlama

Futbol, dünya genelinde en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bireysel antrenmanlarda olduğu gibi futbol ve basketbol gibi diğer spor dallarında da önce ısınmak gerekiyor. Kasların hazırlanması ve spora hazır hale gelebilmesi için ısınma çalışmaları ile başlamak, olası sakatlanmalarında önüne geçecektir.

Futbol öncesi yapılacak antrenmanlar, oyun sırasındaki performansı da doğrudan etkilemektedir. Özellikle sık yapılan bireysel çalışmalar ile sahadaki yeteneklerinizi yönetme konusunda tecrübe kazanabilirsiniz. Grup halinde yapılan antrenmanlar da koordinasyon ve motor beceri yeteneklerinizi geliştirmeyi sağlayacaktır.

Futbol antrenmanları sırasında hareket kolaylığı sağlamak ve performansınızı zirveye taşıyabilmek için dünyaca ünlü spor markaları tarafından, antrenman için özel teknolojilerle üretilen antrenman kıyafetlerini tercih etmelisiniz. Nefes alabilen formda tasarlanan bu ürünler, çalışmalarınıza ara vermeden devam etmenizi sağlayacak yüksek kaliteli ve sağlıklı ürünlerdir.

Futbolda Isınma ve Antrenman Programlama
Futbolda Isınma ve Antrenman Programlama

Futbolda Antrenmanlarının Önemi

Günlük, aylık ya da yıllık periyotlarla uygulanan futbol antrenman programlarının, düzenli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Aksatılan futbol antrenmanları futbolcuların sahaya hazırlanmasını zorlaştırdığı gibi maç esnasındaki performansının da düşmesine neden olacaktır.

Başarı oranını yükselten düzenli futbol antrenmanları, futbolcuların belirledikleri hedefe daha kısa sürede ulaşmasına yardımcı olur. Bedensel dayanıklılığı da arttıran futbol antrenmanları, futbolcuların oyun sırasında yaptıkları hataları da daha net görmelerini sağlar.

Bedensel gücünü etkin bir şekilde kullanan futbolcuların başarılı olduğu futbol sporu, etkili bir antrenman programı ile desteklenmelidir. Özetlemek gerekirse; bedensel güçten ziyade, bu gücün kontrolünü sağlayabilen kişiler futbolda başarı sağlarlar.

Futbolda Antrenmanlarının Önemi
Futbolda Antrenmanlarının Önemi

Futbolda Antrenman Programı Oluşturma Adımları

Hem maç sırasında, hem de futbol antrenmanlarında mükemmel sonuçlara ulaşabilmeniz için ilk olarak doğru ayakkabı tercihi yapmanız gerekiyor. Oynadığınız sahaya uygun, ileri düzey teknolojiler ile tasarlanan krampon ve futbol ayakkabısı seçmeniz; sahadaki performansınızı doğrudan etkileyen en önemli etkenlerden biridir.

a) Hedef Belirleme ve Program Oluşturma;

Önceden belirlenen hedefler doğrultusunda bir programlama yapmak, odaklanmayı arttırmasının yanı sıra daha başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlayacaktır. Futbolcunun eksik olduğu yönleri belirlemek ve gelişimini devam ettirebilmek için en doğru antrenman programını hazırlamak gerekiyor. Bu yönde planlanmış bir çalışma ile kısa sürede olumlu sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

b) Kusursuz Zamanlama Yapmak;

Futbol antrenmanlarında doğru zamanla yapmak oldukça büyük önem taşımaktadır. Futbol sezonu içerisinde ya da sezon öncesinde antrenman yapmak gibi seçenekler değerlendirilmektedir. Sezon öncesinde bedensel gelişimin ön planda tutulmasına rağmen, sezonun yaklaşması durumunda güçlendirme ve özel çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Sezon dışında yapılan çalışmalar haftanın belirli günlerinde kondisyon arttırma, belli günlerinde ise güç arttıran çalışmalar şeklinde programlanabilir. Belirli bir maç öncesinde yapılacak futbol antrenmanlarında, o maça daha uygun olacak taktikler ile antrenman yapılması, sahada başarı oranını yükseltecektir.

c) İstikrarlı ve Düzenli Çalışmak;

Hazırlanan antrenman programlarının gün ve saatleri önceden belirlenmektedir. Futbol antrenmanlarının tüm şartları oluşturularak, zamanında ve aksatmadan uygulanması gereklidir. Antrenmanlara ara vermek futbolcuların bedensel performansını düşürebileceği gibi psikolojik olarak da zorlanmalarına neden olabilir. Bu nedenle antrenmanları düzenli bir şekilde uygulamalı, mümkünse antrenman bitiminde değerlendirme yapılmalıdır.

d) Beslenme Düzenine Önem Vermek;

Futbol oynayanlarda, diğer spor dallarında olduğu gibi antrenman programı ve beslenme düzenini koordineli bir şekilde yürütmelidir. Yapılan antrenman çalışmaları ile bağlantılı olarak, gerektiğinde protein ya da karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri gerekebilir. Bu noktada doğru bir beslenme programı yapılmalı ve buna mutlaka uyulmalıdır.

e) Dinlemeye Zaman Ayırmak;

Yorucu ve uzun saatler devam eden futbol antrenmanları sonrasında, futbolcuların güç kaybı yaşadıkları gözlemlenmektedir. Bu nedenle performansın yüksek kalarak, verimliliğin artmasını sağlamak için dinlenmeye zaman ayırılması gerekir.

Futbolda Antrenman Programı
Futbolda Antrenman Programı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir