Korayspor Blog

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir

Suda çözünebilen bir B vitamini formu olan folik asit diğer bilinen ismi ile folat, besinlerde kendiliğinden yer almaktadır. Doğal ürünlerde kendiliğinden bulunan folik asit, ambalajlı ürünlere ise sonradan eklenmektedir. Ekmek, makarna, unlu mamüller, kahvaltılık gevreklere de folik asit sonradan ilave edilmektedir.

Latince “folium” kelimesinden folat yani folik asit, B9 vitamininin doğal olarak bulunduğu şeklidir diyebiliriz. Folik asit, yapay olarak hazırlanan sentetik folatın bir çeşididir. Folik asit ve folat aynı olarak bilinse de, ikisinin arasında pek çok farklar bulunmaktadır.

Sebzeler, baklagiller, tahıl gevrekleri, yumurta ve meyve gibi birçok farklı besinde folik asit; kan dolaşımına geçmeden önce 5-MTHF’ye evrilmektedir. Aktifleştirilmesi için folik asidin, sindirim sistemi haricinde karaciğer ve diğer dokular üzerinde de etkilidir.

Folik Asit İçeren Besinler

Folik Asit Barındıran Besinler;

Folik Asit Barındıran Besinler

Folik Asit Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Vücudunuzda folik asit eksikliği bulunuyorsa, birçok farklı belirti ile karşılaşmanız mümkün. Folik asit eksikliği vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, folik asit eksikliği tespit edildiğinde doktor tarafından verilen tedaviye uyulması büyük önem taşır. Folik asit eksikliğinin belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

1) Anemi (kan yapımında azalma),
2) Deri ve mukozaların solgunluğu,
3) Ağız ve boğazda yaraların oluşumu,
4) İştahsızlık ve kilo kaybı,
5) Deri ve tüylerin kuruması ve saç dökülmesi,
6) Baş ağrısı,
7) Enerji düşüklüğü ve halsizlik,
8) Konsantrasyon bozukluğu,
9) Bağışıklık sisteminde bozulma ve sık enfeksiyonlar.

Folik Asit Eksikliği