Yoğun çalışma temposu ya da günlük yapılması gereken görevler ile pek çok kişi spora hayatında yer açmaya zaman bulamıyor. Böyle durumlarda uzmanların önerisi ise düzenli yürüyüş yapılması yönünde oluyor.
Günlük olarak belirleyeceğiniz bir mesafeyi, düzenli olarak yürümek; hem mental, hem de bedensel sağlığınız için büyük önem taşıyor. Evden okula, işe ya da alışverişe giderken yürümeyi bir rutin haline getirmek gerekiyor.
Sadece diyetisyenlerin değil, psikologlarında şiddetle tavsiye ettiği düzenli yürüyüş sayesinde sağlıklı kalabilirsiniz. Spor salonuna gitmeye zaman bulamayanlardansanız, Mesafeyi her gün artırarak yürüyüş yapmanız, yapabileceğiniz en kolay sporlardan biri olacaktır.
Güne başlarken, gün sonunda ya da gün içerisinde kendinize ayıracağınız 30 dakika bile düzenli yürüyüş yaparak; zihninizi dinlendirirken, sağlığınızı da koruyabileceksiniz. İstikrarlı yapılan her aktivite gibi düzenli yapılan yürüyüşünde olumlu etkilerini kısa zamanda kendinizde göreceğinizi hatırlatmak isteriz.
Yürüyüş Temposunu Ayarlama
Bireysel olarak hedef kalp hızı değiştiğini belirtmek isteriz. Ancak uzmanların önerisi sağlıklı bir yetişkinde ortalama olarak dakikada 100 adım atacak şekilde yürünmesidir. Tempolu bir yürüyüş yapacaksanız; saatte 5,5 – 6 kilometre hızla yürümeniz gerekiyor. Bu süreçte en iyi yöntem kalp hızınıza kulak vermeniz olacaktır.
Orta derecede bir yoğunluk için yetişkinlerde güvenli kabul edilen kalp hızı, maksimum kalp hızının %50 – %70 arasında olmasıdır. Tempolu bir yürüyüş için bu kalp hızını yakalamanız gerekiyor. Yürüyüşlerinizin tempolu olmasını ve verimli geçmesini istiyorsanız, bu kalp aralığını yakalamanızı tavsiye ediyoruz.
Düzenli Yürüyüşün Şaşırtan Yararları;
• Yağ Yakımını Hızlandırır… Kulağa harika geliyor değil mi? Sadece kendinize düzenli yürüyüş rotası belirlemeniz, beslenmenizin sağlıklı olması halinde vücut yağlarınızın yok olup gitmesini sağlayabiliyor. Yapılan bir araştırmada; 12 hafta süresince düzenli olarak en az 50 dakika olacak şekilde, haftanın 3 ya da 4 günü yürüyüş yapan obez kişilerin vücut yağ oranlarında yaklaşık olarak %1,5 oranında azalma gözlemlenmiştir.
• Kas Gücünün Artması… Kaslarınızda bulunan kuvvet, ilerleyen zamana karşı koyamaz ve yaş aldıkça güçsüzleşmeye başlar. Böyle durumlarda yapılabilecek en iyi egzersiz düzenli yürüyüş olacaktır. Özellikle sırt bölgenizde ve bacaklarınızdaki kasları aktif olarak çalıştıran yürüme egzersizleri ile bu bölgelerde bulunan kaslarınızın kuvvetini arttırabilirsiniz.
• Dolaşım Sistemini Destekler…. Kan dolaşımı üzerinde oldukça etkili olan düzenli yürüyüşler, vücudunuza daha fazla oksijen alınmasını sağladığından oldukça yararlıdır. Vücudunuzdaki kas ve dokuların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için kanda yeterli oksijen miktarının bulunması gerekmektedir. Kalp atış ritminizi hızlandıran düzenli yürüyüşler ile kardiyovasküler sağlığınız üzerinde olumlu etkiler bırakabilirsiniz.
• Depresyonu İyileştirir… Yazımızın başında belirttiğimiz gibi pek çok psikolog, özellikle depresyonda olan kişiler için düzenli yürüyüşü tavsiye etmektedir. Zihni boşaltmaya yardımcı olan yürüyüşler, aynı zamanda bedensel sağlığınızı da iyileştirdiğinden uzman kişilerce önerilmektedir.
• Duygusal Açlığı Engeller… Stres yaşayan bireylerde, yiyeceklere yönlendiren hormonların salgılanması gerçekleşir. Belirli bir duygunuzu bastırabilmek için bu yüzden yemek yersiniz. Oysa 15 dakikalık tempolu bir yürüyüş bile sizi yiyeceklerden özellikle şeker içeriği bulunan gıdalardan uzak tutacaktır. Atıştırmalık isteğinin azaldığını, günlük rutin haline getirdiğiniz yürüyüşler sonrasında fark edebilirsiniz.
• Kötü Kolesterolü Azaltır… Düzenli yürüyüş ile hızlı bir şekilde kilo veren bedeninizde, kötü kolesterolün azaldığını da fark edebilirsiniz. Kalp krizi riskini artıran kötü kolesterole veda etmek istiyorsanız, kendinize günlük ve düzenli olarak yapacağınız bir yürüyüş rotası çizmelisiniz.
• Bağışıklık Sistemini Güçlendirir… Haftanın ortalama 5 günü, en az 20 dakika sürecek şekilde düzenli bir yürüyüş yapıyorsanız, bağışıklığınızın güçlendiğini hemen müjdeleyelim. Vücudunuzun ne kadar zinde olduğunu, kış aylarında kolay kolay hastalanmadığınızı güçlenen bağışıklık sisteminize ve dolayısıyla yaptığınız düzenli yürüyüşlere borçlu olduğunuzu belirtelim.