Nasıl ki fiziksel sağlığımız, mental sağlımızı etkiliyorsa; gün içerimizde yaşadığımız duygularda, organlarımızı etkilemektedir. Duygularımız ruh halimizi, ruh halimiz ise bedensel sağlığımız üzerinde etki bırakıyor.
Gün içerisinde yaşadığımız her olumsuz duygu, bir organımız üzerinde istenmeyen etkiler bırakmaktadır. Farklı duygular, farklı organlar üzerinde etkili oluyor. Sağlıklı bir beden için iyi bir ruh hali ve pozitif düşünmek gerekiyor.
Pozitif ve olumlu düşünmek, stresi azalttığından pek çok hastalık üzerinde de olumlu etkiler bırakıyor. Yoğun yaşadığınız üzüntü, endişe ya da kızgınlık gibi olumsuz duygular, iç organlarımızın sağlıklı ve olması gerektiği gibi çalışmasını engelliyor.
Güzel duygularda, kötü duygularda organlarımıza ve beden sağlığımıza etki bırakmaktadır. Peki yaşanılan hangi olumsuz duygu, hangi organımıza etki ediyor? Duygularımızın doğrudan ve dolaylı yollarla etkilediği iç organlarımızın, hangi duygular karşısında iyi ya da kötü tepki verdiklerini sizler için araştırdık. Dilerseniz organlar ve duygular ilişkisine birlikte göz atalım…
Organlar – Duygular İlişkisi;
- Aşırı Düşünme Duygusu: Geleceğiniz ile ilgili ya da spesifik bir konuda aşırı derecede düşünüyor ve kendinizi bundan alıkoyamıyorsanız, bu durumdan en çok dalağınızın etkileneceğini bilmeniz gerekiyor. Bir düşünce üzerinde fazlaca yoğunlaşmak; dalak ve böbreklerinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
- Uzun Süre Üzülmek: Yaşadığınız bir olay ya da durum sonucunda çok fazla üzüntü yaşarsanız, bu durumdan en fazla etkilenecek olan organınız akciğeriniz olacaktır. Bu nedenledir ki, kanser ya da verem gibi hastalıklar üzüntü kaynaklı olabiliyor. Yaşanan üzüntü ile göğüs bölgenizde baskı ya da ağırlık hissedebilirsiniz. Ayrıca uzun süreli olarak yaşanan üzüntü duygusunun, bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkiler bıraktığı gözlemlenmektedir.
- Endişe ve Kaygı Hissetmek: Yapılan araştırmalar ile kaygı ve endişe gibi olumsuz duyguların, mide sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir. Mide ağrısı ve kramplar, karında şişkinlik, midede yanmalar ve reflü gibi pek çok mide rahatsızlığına sebebiyet verilen duygular; kaygı, stres ve endişe olarak gözlemlenmiştir.
- Kendini Yalnız Hissetmek: Kendinizi yalnız hissediyorsanız, tiroidlerinizde bir sağlık sorunu oluşması muhtemeldir. Boyunda şişme, yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, boğazda nodül gibi pek çok etkiye sahip olan tiroid hastaları üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında, bireylerin ortak noktası olarak saptanan kendini yalnız hissetme duygusu ortaya çıkmıştır.
- Takıntı Edinmek: Herkesin ufak tefek takıntıları vardır. Ancak bu takıntılar yaşam kalitenizi düşürmeye başladı ise beraberinde farklı sağlık sorunları getireceğini de bilmelisiniz. Takıntılı insanlar arasında gözlemlenen ortak sorun ise sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmadığıdır. Sindirim sorunları yaşıyorsanız, takıntılarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.
- Nefret, Kin ve Kızgınlık: Nefret, kin ve kızgınlık gibi bir takım duygular, kalp ritmi üzerinde doğrudan etkiye neden olmaktadır. Kalp atışlarının hızlanması sonrasında, kalp daha fazla kan pompalamaya başlamaktadır. Uzun süreli kin besleyen bireylerde, çeşitli kalp hastalıkları açığa çıktığından, kalp sağlığınız için affetmeyi denemelisiniz.
- Sinir ve Stres Duyguları: Uzun süreli hissettiğiniz sinir ve stres duyguları, karaciğer sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek ve farklı karaciğer hastalıkları yaşamanıza neden olacaktır. Özellikle birçok organı ve ruh halini olumsuz etkileyen stresi hayatınızdan ne kadar çabuk çıkartırsanız, o kadar sağlıklı bir bedene sahip olacağınızı da söylemeliyiz.
- İnkar ve Korku Duygusu: Korku ve inkar gibi bazı duygular, böbreklerin büzülmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalar sonucunda böbrek hastalığı yaşayan kişilerde; genellikle ölüm korkusu başta olmak üzere çeşitli korku duygusu ve inkar gibi duygular böbrek sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.