DOĞRU BİLİNEN KARDİYO YANLIŞLARI

Konu spor ve fitness olduğunda, her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Kulaktan dolma bilgiler fitness gerçeklerini gölgelemeye başladığında, en doğru bilgiye ulaşmak için farklı yollar aramaya başlıyoruz. Kardiyo ile ilgili doğru bilinen yanlışları araştırarak, yanılgılara son vermek istedik.

Kardiyo çalışmalarında yanlış bilgilerle hareket etmek, performansınızı tamamen etkileyebilir. Hatta fitness salonunda döktüğünüz onca ter ve emek ziyan olabilir. Yaptığınız çalışmalar elbette boşa gitmeyecektir ancak aldığınız verimi azaltacak ve hedeflerinize çok geç ulaşmanıza neden olacaktır.

Düzenli kardiyo çalışmaları yaparak, büyük kaslar inşa edebilir, mevcut kaslarınıza hacim kazandırabilir, en önemlisi de kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Sadece kardiyo çalışmaları yapabileceğiniz gibi, diğer antrenmanlar ile birlikte koordineli şekilde de uygulayabilirsiniz.  

Kardiyo antrenmanlarınız sırasında konsantrasyonunuzun dağılmasına neden olacak, içerisinde kendinizi rahatsız hissedeceğiniz giysilerden de uzak durmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Spor sırasında teri hızla bedeninizden uzaklaştırabilecek, nefes alabilen yapıda spor yapanlar için özel tasarlanmış spor giyim ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Kardiyo ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar;

  • “Uzun ve Yağsız Kaslara Sahip Olursunuz…”

Bazı kaynaklarda kardiyo çalışmalarının kasların boyunu uzatacağı ve yağsız kaslara sahip olacağınızı iddia etse de, gerçekte böyle bir şey söz konusu değildir. Egzersiz yaparak, kasların boyunu uzatamazsınız. Kaslarınızın uzun ve yağsız görünmesini sağlamak için vücut yağ oranını düşürmek gerekiyor. Yağ oranını azaltarak, kas oranının arttırılması gerekiyor.

  • “Kardiyo Çalışmak, Kasları Yok Eder…”

Özellikle ağırlık çalışması yapanların, kardiyodan uzak durmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Ancak bu durumda bir yanılgıdır. Kardiyo çalışmaları ile kas hacmini arttırmak da mümkün. Üstelik yapacağınız kardiyo çalışmaları da büyük kaslar elde etmenize destek olabiliyor. Haftanın 4 günü ağırlık çalışmaları yapıyorsanız, 2 gününde de kardiyo egzersizleri yaparak çalışmalarınızı kombinleyebilirsiniz.

  • “En Fazla Yağı HIIT ile Yakarsınız…”

HIIT antrenmanları ile elbette yağ yakmanızı sağlar. Ancak en fazla yağ yakan çalışma olması ise tartışılır. Oysa yakılan kalori miktarı esas alınmalıdır. Yapacağınız çalışma her ne olursa olsun, uygulanan antrenman yoğunluğu ile yakılan kalori miktarı doğru orantılıdır. Antrenman yoğunluğu, tüketilen oksijen miktarını etkilemektedir. Özet olarak gün içerisinde aldığınız kalori miktarının, daha fazlasını yakmanız gerekmektedir.

  • “Aerobik Egzersizleri Kilo Verdiren En İyi Yoldur…”

Aerobik egzersizleri, kilo vermenize yardımcı olsa da tek başına yeterli değildir. Ancak vücut kaslarını aktif olarak çalıştırdığından, bedenin daha sıkı olmasına destek olur. Beslenme düzeni, uyku düzeni gibi faktörler ile desteklendiğinde, aerobik daha sıkı ve dinç bir bedene sahip olmanızı sağlayabilir. Fakat kilo vermek isteyenler için en doğru yol demek yanlış bir ifade olacaktır.

  • “Vücuttaki Az Yağ Sorun Olmaz…”

Vücudunuzdaki yağ oranı %10 ve altında ise ancak kaslarınızın belirgin olduğu, fit bir görünüme sahip olabilirsiniz. Az miktarda vücutta yağ bulunmasının sorun olmadığı inanışı ise tamamen bir yanılgıdır. Formda ve belirgin kaslara sahip olan bir beden istiyorsanız, vücut yağ oranınıza dikkat etmeli, spor dışında sağlıklı beslenmeye de özen göstermelisiniz.

Kardiyo’ da Dikkate Alınması Gereken Gerçekler;

  1. Yapacağınız düzenli HIIT antrenmanları yoğun tempo içerdiklerinden ile diğer çalışmalara kıyasla daha az bir sürede yağ yakmanıza destek olur.
  2. Bel çevrenizin ölçüsü 100 cm. ve üzeri ise kardiyo çalışmalarından yardım alabilirsiniz. Bel bölgesinde görülen kalınlaşma, ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olduğundan önem verilmesi gereken bir durumdur.
  3. Kuvvet antrenmanları yaparak, kas kütlesi tarafından yağ yakımını tetikleyecek çalışmalardır.
  4. Genel olarak antrenmanları boyunca yaktığınız kalori, sadece yağ yakmak için yapılan egzersiz çalışmalarından çok daha fazla kalori yaktırdığını bilmeniz gerekiyor.
  5. Uygulayacağınız sabit kardiyo çalışmalarını, yağları yok etmek ve kondisyon kazanmak için yapmalısınız. Koşu yapmak ve bisiklet kullanmak ise kondisyonu en verimli şekilde yükseltmenizi sağlayacak yollardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir