Korayspor Blog

Bir Dilim Ekmek Yerine Alternatif Öneriler

BİR DİLİM EKMEK YERİNE ALTERNATİF ÖNERİLER

Ekmek; pek çok farklı seçeneği ile sofra kültürümüzde oldukça önemli bir yiyecektir. Ancak aşırı tüketildiğinde fazla kilo almaya ve bir takım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Özellikle diyet yapanların uzak durmaya çalıştığı ekmek yerine tüketebileceğiniz farklı birçok seçenek bulunuyor.

Ekmek yemeden doymayanlardan ya da yeni bir diyet programına hazırlananlardansanız, vereceğimiz bilgiler tam size göre olacak. Sadece sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenmenize dikkat ediyorsanız bile, ekmek yerine siz sunacağımız alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

Özellikle ekmek tercihinizi beyaz ekmekten yana yapıyorsanız, beyaz ekmek tüketmenin; kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olması ile çabuk acıkmanıza da yol açacağını bilmelisiniz. Israrla ekmek tüketmek isteyenlere de sağlıklı önerilerimiz bulunuyor ancak öncesinde 1 dilim ekmek yerine tüketebileceğiniz alternatif besinleri incelemek ile işe başlayalım…

Bir Dilim Ekmek Yerine Alternatif Öneriler

Ekmek Yerine Ne Tüketebiliriz?

Galeta: Beslenmenizde ekmek tüketmekten kaçınıyorsanız galeta yiyebilirsiniz. Özellikle tahıllı ürünleri tavsiye etmenizi öneriyoruz. Normal undan bile yapılan, bir dilim ekmeğe göre daha sağlıklı ve daha az kalori içerir.

• Kuruyemişler: Fındık, badem ya da ceviz gibi kuruyemişleri, bir dillim ekmek yerine tercih edebilirsiniz. Özellikle ince kıyılmış ya da dövülmüş halleri ile kendinize sağlıklı atıştırmalıklar da yapabilirsiniz.

• Pilav: Ekmek yerine tüketebileceğiniz pilav, makarna ve ekmeğe kıyasla daha düşük kalori içermektedir. Tokluk hissi ekmek ve makarna ile eşdeğer olsa da pirinç, ekmek yerine tüketebileceğiniz yiyecekler arasında bulunmaktadır.

• Çorba: Özellikle taze sebzeler ile yapılan sıcak bir çorba, akşam yemeğinde ekmek yerine tercih edilebilir bir alternatiftir. Daha sağlıklı ve besleyici özelliği olan çorbayı, özellikle daha az kalori almanız gereken akşam yemeklerinde tercih edebilirsiniz.

• Wasa: Ekmeğe oranla daha düşük kaloriye sahip olan wasa, her öğüde tüketebileceğiniz bir alternatiftir. Yüksek lif içeren yapısıyla wasa, çok daha sağlıklı ve hafif kalmanıza yardımcı olacaktır.

Ekmek Yerine Ne Tüketebiliriz?

• Yulaf Ezmesi: Magnezyum, fosfor, demir ve çinko içeren yulaf; ekmek yerine tüketebileceğiniz sağlıklı bir alternatif olacaktır. Yüksek lif oranı, vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra B1 ve B6 vitaminleri bakımından zengin olan yulaf, ekmek yerine tüketebileceğiz en sağlıklı tahıllardan biridir.

• Bulgur: Özellikle fazla kilolarınızdan şikayet ediyorsanız bulgur, sizin için mükemmel bir seçenek olacaktır. Uzun süre tok tutma özelliği bulunan bulgur, ekmeğin aksine kan şekerinizi yavaş yavaş ve sağlıklı bir şekilde yükseltecektir. Bu nedenlerle öğünlerinizde ekmek yerine bulguru tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

Leblebi: Diyet yapanlar ve kilo vermek isteyenler için eşsiz bir seçenek olan leblebi, birçok beslenme uzmanı tarafından önerilmektedir. 100 gramında sadece 130 kalori bulunan leblebi, uzun süre tok kalmanızı da sağlar. Aynı oranda 7 gram protein, 15 gram karbonhidrat içeren leblebi, içerisinde 7 gram lifte barındırır. Leblebi sindirim sisteminin de sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğundan ekmek yerine tüketebileceğiniz yiyecekler arasında yer alır.

Nasıl Ekmek Tercih Edilmeli?

Ekmeksiz yapamayanlardansanız ve tüm önerilerimize karşın ekmek tüketmekte ısrar ediyorsanız;

  1. Ekmeğinizin mutlaka tam tahıllı olmasına dikkat edin.
  2. Tüketmeniz gereken doğru ekmek miktarını belirleyin. (Bireylerin ağırlık ve bedensel faaliyetlerine göre günlük tüketmesi gereken ekmek miktarı belirlenmektedir.)
  3. Ekmeğinizin protein ve vitamin değerini yükseltmek için beraberinde süt ve süt ürünleri ya da kuru baklagilleri tüketebilirsiniz.
  4. Kilonuz ideal birimlerin üzerinde ise günlük 3 ince dilim ekmek, ortalama 75 gram ekmek tüketmeniz yeterli olacaktır.
  5. Kilonuz ideal birimlerin altında ise bir önceki seçeneğe göre 3 kat daha fazla ekme tüketebilirsiniz.
  6. Sağlığınız için ekmek yerine belirttiğimiz diğer alternatif besinleri tüketmenizde yarar olduğunu da hatırlatmak isteriz.
Nasıl Ekmek Tercih Edilmeli?