Korayspor Blog

BESİN EMİLİMİNİN ÖNEMİ VE ARTTIRMA YOLLARI

Beslenmeye önem vermek, dengeli ve düzenli beslenmek sağlıklı yaşamın vazgeçilmez kurallarının başında yer alıyor. Ancak sağlıklı beslenmek, yalnızca vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri içeren besinleri tüketmek demek değildir.

Sağlıklı ve yararlı besinler tüketseniz de, bunları nasıl tüketmeniz konusunda bilgi edinmeniz gerekiyor. Faydalı besinler tüketmenize rağmen, kendinizi hala enerjik ve zinde hissetmiyorsanız bir şeylerin yolunda olmadığını bilmelisiniz.

Besinlerin vitamin ve mineral deposu olması kadar, bu besinlerin sağlıklı bir şekilde vücudumuzda emiliminin de yapılması gerekiyor olduğunu belirtelim. Vücudunuz besin emilimini düzgün bir şekilde yapamıyorsa, besinlerin yararlarından da faydalanamıyor olduğu anlamına geliyor.

Vücudumuzun besin emilimi yapabilmesi için bu besinleri kimyasal ve mekanik sindirimden geçirmesi gerekiyor. Tüketilen besinler sindirim enzimleri ile karşılaşırlar, mikro ve makro besin olarak parçalanırlar. Proteinler çeşitli aminoasitlere ayrılırken, karbonhidratlar glikoza dönüştürülür.

İnce bağırsaklara doğru hareket eden besinler, kan dolaşımına emilir. Ardından dolaşım sistemi yardımı ile besinler ihtiyaç duyulan farklı vücut bölgelerine taşınırlar. Kullanılmayanlar ise depolanır ya da vücut dışına gönderilirler.

Besinlerin Emilimini Nasıl Arttırabiliriz?