Aşırı yeme bozukluğu, fiziksel olarak meydana gelen reel bir acıkma değildir. Psikolojik olarak oluşan, genellikle negatif duygular ile baş etme gibi durumlarda yaşanan aşırı yemek yeme isteğidir. Yemek yemek elbette hayatımızın en önemli parçalarından biridir ancak bunu sağlıklı yaşayabilmek yani vücudumuzun faaliyetlerini düzenli olarak yerine getirebilmesi için yapmalıyız.
Dürtüsel olarak ortaya çıkan aşırı yeme isteğinin, kontrol edilememesi durumunda obezite başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu ile karşılaşmak kaçınılmazdır. Hatta bu durum sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da sorunlar yaşanmasına neden olabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde genç kadınlarda daha fazla oranda yeme bozukluğu görünse de, her yaş grubundan bireyde ve her cinsiyette görüldüğü de bilinmektedir. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre ise dünya genelinde 10 milyon kadına ve 1 milyon erkek bireye yeme bozukluğu teşhisi konulmaktadır.
Yeme Bozuklukları Nelerdir?
- Anoreksiya Nervoza: Zayıf bir beden yapısına sahip olmalarına rağmen, kendilerinin şişman olduğunu düşünen, kilo almaktan ve şişmanlamaktan aşırı derecede korkan insanlardır. Yemek yeme ve kilo kontrolü onlar için takıntı haline gelmiş durumdadır.
- Bulimiya Nervoza: Yemek dürtüleri bir atak şeklinde meydana gelir ve normale oranla oldukça fazla besin tüketirler. Bu besinler ise ağırlıklı olarak karbonhidrat, yağ ve şeker içermektedir. Atak sonrasında ise pişmanlık yaşadıkları için kendilerini aç bırakarak, fazlaca müshil ilacı içerek ya da bilinçli bir şekilde kusarak yediklerini telafi ettiklerine inanırlar.
- Tıkınırcasına (Aşırı) Yeme Bozukluğu: Bu yeme bozukluğunda bireyler olabildiğince fazla besin tüketirler ancak bu durum onları rahatsız etmez ve suçluluk duygusu yaşamazlar. Normal bireylere oranla çok daha hızlı yerler ve rahatsız edecek dereceye genele dek yemeye devam ederler.
- Sınıflandırmanın Dışındaki Yeme Bozuklukları: Henüz net bir tanısı konulmamış, bireye göre farklılıklar gösterebilen, idealin dışındaki beslenme şekilleridir. Tüm yeme bozukluklarında olduğu gibi psikolojik olarak da desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmektedir.
Aşırı Yeme Bozukluğu Kaynaklı Sağlık Sorunları;
- Sindirim ve Boşaltım Sistemi Sorunları… Özellikle bilinçli yapılan kusmalardan kaynaklı olarak meydana gelen yemek borusu hasarları ilk sırada yer alan sağlık sorunlarındandır. Yemek borusunda oluşacak yırtılmalar bile söz konusu olabiliyor. Müshil kullanımı kaynaklı ise boşaltım sisteminin normalin dışında çalışması sorun oluşturabiliyor. Normal bir sindirim yapılmaması nedeni ile şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları da meydana gelmektedir.
- Kalp ve Damar Sistemi Sorunları… Kontrolsüz beslenmeye bağlı olarak görülen tansiyon sorunları, nabzın düşmesi, kalpte rastlanan ritm bozuklukları, elektrolit bozuklukları ve kalp kaslarında erimelerin oluşması da yeme bozukluklarından kaynaklanan ciddi sağlık sorunlarıdır. Ani kalp durmalarının yaşanması ve olası kalp krizinin de yüksek olduğunu belirtmemiz gerekir.
- Hormonal Farklılıklar Oluşması… Düzensiz ve sağlıksız beslenmenin uzun dönem yaşanması durumunda, bazı hormon ve salgılamalarda farklılıklar oluşabiliyor. Vücudumuzun ideal bir seviyede yaşamına devam edebilmesi için gerekli olan değerlerin altına inilmesi sonucunda ise kadınlarda regl düzensizlikleri veya reglin tamamen kesilmesi gibi önemli sağlık sorunları oluşması kaçınılmazdır.
- Kemik Yapısı Sorunları… Osteoporoz yani kemik erimesi gibi önem arz eden sağlık sorunlarının da oluşumunda yeme bozukları yatabiliyor. Ayrıca düzensiz ve sağlıksız beslenme durumunda, yeterli miktarda protein, D vitamini gibi önemli değerlerden yoksun kalınması nedeni ile kemiklerde kuvvetsizlik ve kolay kırılmalar söz konusu olabilmektedir.
- Diş Yapısı Sorunları… Diş minelerinin zayıflayıp, güçsüzleşmesi de sağlıksız beslenme kaynaklı yaşanan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Dişlerde kolay kırılmalar, diş minesinde erimeler ve çürükler de yetersiz vitamin ve mineral alımından kaynaklanmaktadır.