Korayspor Blog

ARALIKLI ORUÇ TUTARAK SAĞLIĞINI KORUYABİLİRSİN

ARALIKLI ORUÇ TUTARAK SAĞLIĞINI KORUYABİLİRSİN

Dünya genelinde yapılan bir uygulama. Evrensel ismi; intermittent fasting… Ülkemizde de son yıllarda en çok tercih edilen zayıflama metodları arasında yer almayı başardı, Aralıklı Oruç.

Intermittent fasting diyeti; uygulama bakımından farklı alternatiflere sahip. Kendinize uygun olanı seçerek, uygulayabilme imkanı sunuyor. Günün bazı süreleri hiç yemek yememek ve gıda tüketiminden kaçınmanız şeklinde bir sistemi bulunuyor.

Intermittent Fasting

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Stilleri

  1. Haftada 1 Gün / 24 Saat: Bu stil tek seferde 24 saat boyunca hiçbir şey yememek şekilde uygulanıyor. Haftada 1 ya da 2 gün tamamen oruç tutuyorsunuz gibi düşünün. Bu süre zarfında şekersiz çay, kahve, su ve kalorisiz içecekleri tüketebiliyorsunuz. Oruç tutmadığınız haftanın diğer günleri ise beslenmeniz serbest.
  2. 24 Saatte / 12 Saat: Her gün 24 saatlik sürenizin, 12 saatinde oruç tutmanız anlamına geliyor. Yine şekersiz ve kalorisiz içecekleri tüketebiliyorsunuz. Yeni besin almayan vücut, yağ depolarını enerjiye çevirerek, hızlı bir şekilde yağ yakmaya başlıyor.
  3. 24 Saatte / 16 Saat: Bir diğer Aralıklı Oruç Stili ise; 1 gün içerisinde, 16 saat boyunca oruç tutmanız şeklinde tasarlanmış. Kalan 8 saat içerisinde yemek yemenizin serbest olduğu, diğer ismi ise Leangains Diyetidir.
  4. Haftada 2 Gün: Bu stil haftanın 6 günü serbest beslenebilirken, 2 günü hiç besin tüketmemek şeklinde uygulanıyor. Tutulan bu oruç gününde yapılan araştırmalar gösteriyor ki ortalama olarak; Erkekler 600 kalori, Kadınlar ise 500 kalori tüketiyorlar. Ancak bu uygulamadan dikkat etmeniz gereken; iki gün arka arkaya oruç tutmamak olmalıdır. Oruç günleriniz arasında mutlaka 1 gün boşluk bırakmalısınız.
  5. Öğün Atlama Stili: Bu uygulama ise adından da anlayacağınız üzere öğün atlama şeklinde uygulanır. Özellikle yeni başlayanlardansanız, bu yöntem size uygun olacaktır. Başarı sağlamanın oldukça kolay olduğu bu stilde yapmanız gereken, vücudunuz verdiği açlık sinyallerini dinlemek olmalıdır. Her öğünde sağlıklı besinler tüketmeli, gerçek bir açlık hissetmediğiniz öğünleri es geçmelisiniz.
  6. Alternatif Gün Orucu Stili: Farklı şekillerde uygulanan bu yöntemde; günlük 500 kaloriye izin verilir ya da tamamen katı gıda tüketimi yapılmaz. Seçimi kendiniz yapıyorsunuz. Bu Stil diğerlerine oranla biraz daha zor olabilir. Zorlu bir yöntem olması; belirli sağlık sorunları bulunanlar ve yeni başlayanlar için pek uygun bir seçenek değildir.
  7. Savaşçı Diyeti: Dünyada bilinen adı ile The Warrior Diet… Gün içerisinde 20 saat oruçla geçtiği ancak istediğiniz kadar sebze ve meyve yemeğe olanak tanıyan bir yöntemdir. Akşam yemeğinde ise büyük bir öğün yemelisiniz. Oruç dışı saatleriniz ise 4 saattir. Kolay gibi bir algı yaratsa da uzun süre uygulamada, zorlanabilirsiniz. 4 saatlik serbest yemek yeme sürenizde ise protein, sebze ve sağlıklı sağlar tercih etmeniz gerekiyor.
Aralıklı Oruç Nedir?

Dünya genelinde uygulanan Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Stilleri ile hem sağlığınızı koruyabilir, hem de kilo verebilirsiniz. Dünyanın farklı ülkelerinde oldukça yaygın şekilde uygulanan Aralıklı Oruç, son yıllarda popüler olsa da yüzyıllara dayanan bir geçmişi bulunuyor.

Aralıklı Oruç (Intermittent fasting) Faydaları Nelerdir?

Aralıklı Orucun Faydaları

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Hakkında Tavsiyeler

Aralıklı oruç uygulamalarında, yemek yeme zamanı her önünüze geleni yiyebileceğinizi sanmayın. Hangi stili uygularsanız uygulayın, yemek saatlerinizde sağlık beslenme özen göstermelisiniz. Oruç saatleriniz sırasında; bol miktarda su içmeyi unutmayın. Bunun yanında maden suyu, sade şekersiz kahve, şekersiz çay ve kalorisiz tüm içecekleri tüketebileceksiniz.

Aralıklı Oruç tutarken; antrenman yapmaya devam etmeniz daha fazla verim almanızı sağlayacaktır. Hem antrenman yapıyor, hem de aralıklı oruç tutuyorsanız; beslenmelerinizi daha dikkatli yapmalı, gerekli durumlarda besin takviyesi de almalısınız.

Beklentinizi çok yüksek tutmayın. Yeni beslenme düzeninize alışmak için vücudunuza biraz zaman tanıyın. Hemen pes etmek yerine, zihninizi başka şeylerle meşgul ederseniz, bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Belirli bir süre sonunda yeni düzene alışan vücudunuz tıpkı ramazan aylarında olduğu gibi açlık bir hissettirmeyecektir.