ANEMİ (KANSIZLIK) TÜRLERİ VE BELİRTİLERİ

Vücut içerisinde dolaşımda bulunan ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmalar görülebiliyor. Anemi; organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşıması için vücutta gerekli miktarda, bu kırmızı kan hücresi bulunmaması durumunda meydana gelen bir hastalıktır.

Vücudumuzda bulunan alyuvarlar adı verilen kırmızı kan hücrelerinin sayısı yetersiz veya kötü beslenme gibi sebeplerden kaynaklı olarak azalabiliyor. Bazı hastalarda ise bu durum genetiğe bağlı olarak oluşabiliyor.

Pek çok farklı çeşidi bulunan anemi hastalığının bazı türleri, kolayca tedavi edilebiliyor. Demir eksikliğinden kaynaklı oluşan anemi rahatsızlığı ilaçla takviye edilerek ya da sağlıklı bir diyet ile tedavi edilebiliyor.

Kansızlık çeşidine göre bazı durumlarda hayati sorunlara yol açabildiğinden, önlem alınması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ideal kan değerleri; erkekte 13g/dl, kadında ise 12g/dl’dir.

Anemi (Kansızlık) Belirtileri Nelerdir?

  1. Yüzde, gözde ve tırnak yataklarında solgunluk,
  2. Konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı,
  3. Huzursuz bacak sendromunun yaşanması,
  4. Unutkanlık ve hafıza sorunları,
  5. Baş dönmesi ve birden oluşan çarpıntılar,
  6. Erken yorulma ve kendini halsiz hissetmek,
  7. Düzensiz ve hızlı kalp atışları,
  8. Kulaklarda meydana gelen çınlamalar,
  9. Soğuk eller ve ayaklar,
  10. Saç dökülmesinin artması ve tırnakların çabuk kırılması,
  11. Solgun ve sarı görünümlü beniz,
  12. Dilde ve dudak kenarlarında oluşan yaralar,
  13. Üşüme, çarpıntı, gözlerde kararmalar,
  14. Ellerde ve ayaklarda oluşan sebepsiz karıncalanmalar,
  15. Kağıt, buz, toprak gibi maddeleri, demir eksikliğinden kaynaklı yemek istemek,
  16. Kol ve bacaklarda hissedilen sertlikler ve zor yürüme gibi durumlar,
  17. Sinirlilik, ishal ve pürüzsüz dil yapısı,
  18. Ateş, sık enfeksiyon görülmesi ve deri döküntüleri,
  19. Karın bölgesi ve uzuvlarda oluşan şiddetli ağrılar,
  20. Diş etlerinde meydana gelen mavi-siyah çizgiler anemi belirtileri arasındadır.

Anemi (Kansızlık) Türleri Nelerdir?

  • Demir Eksikliği Anemisi: En sık görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi, vücutta bulunan demir oranının düşük olması şeklinde oluşmaktadır. Basit bir tedavi yöntemi bulunur. İlaçla ve yeni bir beslenme tarzı ile değiştirilebilir.
  • Kronik Hastalık Anemisi: Bazı kronik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak vücudumuz yeterli düzeyde alyuvar üretemeyebilirler. Böyle durumlarda kronik hastalık anemisi meydana gelmektedir. Kanser, aids, romatoid, böbrek hastalıkları, crohn jastalığı gibi diğer inflamatuar hastalıklar buna örnek gösterilebilmektedir.
  • Megaloblastik Anemi: Kanımızda bulunan az sayıdaki B9 vitamini ve B12 vitamini nedeni ile meydana gelen anemi türüdür. Normalden daha düşük bir anemi türüdür. Folat eksikliği anemisi ya da makrositik anemi olarak da isimlendirilmektedir.
  • Aplastik Anemi: Diğer ismi ile aşırı kansızlık olarak da bilinen aplastik anemisi, kemik iliğinin yeterli kan hücresini üretmeyi bıraktığı nadir bir sorundur. Trombosit, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin, vücutta yeterli düzeyde üretilmemesi durumunda meydana gelir.
  • Hemolitik Anemiler: Vücut tarafından oluşturulan kırmızı kan hücrelerinin görevlerini tamamlamadan, hızla yok edilmesi durumudur. Yaşam süresinde gelişebildiği gibi kalıtımsal da olabilen bir sorundur. Akdeniz anemisi ve orak hücreli anemi olarak da isimlendirilmektedir.
  • Kemik İliği Anemisi: Özellikle lösemi gibi bazı hastalıklardan kaynaklı olarak, kemik iliğindeki kan üretimini etkileyen anemi türüdür. Kanser ve kanser benzeri bozuklukların etkileri yaşamsal ciddi sorunlar oluşturabilir.
  • Malaryal Anemi: Sıtma mikrobu taşıyan sivrisinekler nedeni ile oluşan ve genellikle egzotik ülkelerde görülen bir hastalıktır. Ülkeler arası seyahat eden gezginlerde daha fazla meydana gelmektedir. Mikrop taşıyan sineğin insanları ısırması sonucunda oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir