Korayspor Blog

AKDENİZ DİYETİ NEDİR?

AKDENİZ DİYETİ NEDİR?

Sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak, kaliteli bir yaşamı beraberinde getirir. Beslenmenin insan üzerindeki etkileri oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme ile ideal kilonuzu koruyabilir, pek çok sağlık probleminin önüne geçebilirsiniz.

1960’ lı yıllarda Amerikalı fizyolog Ancel Keys tarafından yapılan araştırmalarda; Doymuş yağ oranı düşük ve yüksek sebze ağırlıklı beslenmeyi içeren, sağlıklı bir beslenme türünü elde etmiştir. Günümüzde “Akdeniz Diyeti” olarak bilinen bu beslenme şeklinin temeli aslına bakarsanız, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin geleneksel yemeklerini içeriyor.

Ölümcül hastalığa yakalanma riskinin oldukça düşük sayıda olduğu Akdeniz ülkelerinde, beslenmenin etkisi olduğu düşünüyor. Akdeniz tipi beslenme; Kalp krizi, felç, diyabet gibi pek çok riskli hastalığı engelliyor. Üstelik Akdeniz Diyeti ile kilo vermeniz oldukça kolay ve sağlıklı bir yöntem.

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz Diyeti’ nin Yararları;

Faydaları saymakla bitmeyecek olan Akdeniz Diyeti; herkes tarafından uygulanabilecek kapsamdadır. Ancak en etkili ve en sağlıklı olanı bir diyet gibi kısa süreli yapılmak yerine, bir yaşam tarzı haline getirmeniz olacaktır.

Özellikle ailenizde Kalp rahatsızlıkları, Obezite, Kanser gibi genetik hastalıklar varsa bu yaşam şeklini benimsemeniz oldukça yararlı olacaktır.

Akdeniz Diyeti Yararları

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Kahvaltı:

Öğle:

Ara Öğün:

Çiğ badem veya Fındık (20-30 adet)

Akşam:

Ara Öğün:

Portakal (1 orta boy), Mandalina (2 orta boy), Greyfurt (½ adet), Nar (1 küçük boy), Ayva (½ adet)

Akdeniz Tipi Beslenme

Akdeniz Diyeti Yapacaklara Öneriler

  1. Sabah uyandığınızda; içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek, 1 bardak ılık su içmelisiniz. Sindirim sitemini temizleyerek, çalıştıracaktır.
  2. Rafine şekeri kullanmazsanız, oldukça iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ancak çok ihtiyaç duymanız halinde, çok az bir miktar kullanabilirsiniz.
  3. Haftada 2 kez balık tüketmeye özen gösterin. Unutmayın, kalp sağlığı için Omega-3 yağ asitleri büyük önem taşır.
  4. Her öğün arası, en az 3 saat olacak şekilde ayarlamalısınız. Hiçbir öğünü atlamamaya özen göstermelisiniz.
  5. Ara öğünlerinizde yoğurdu alternatif olarak değerlendirmenizde sakınca yoktur.
  6. Diyet esnasında; hafta 4 kez olacak şekilde, en az 40 dakikalık yürüyüşler yapın.
  7. İşlem görmüş, ambalaja girmiş hiçbir gıdayı tüketmeyin.
  8. Öğünlerinizde lezzeti zenginleştirmek için; taze nane, taze kekik, taze maydanoz, taze roka, kuru soğan, sarımsak, tarçın, karabiber kullanabilirsiniz.
Akdeniz Diyet ile Sağlıklı Beslenme