Kuruyemişler, çeşitli türleri olan küçük, kuru ve genellikle kabuklu meyveler veya tohumlardır diyebiliriz. Kuruyemişler; protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin ve diğer besin öğeleri açısından zengin olabilirler. Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler yüksek oranda protein içerirken, badem ve ceviz gibi kuruyemişler yağ içeriği yüksek olabilir.
Kuruyemişler aynı zamanda, B grubu vitaminleri, demir, çinko, magnezyum ve potasyum gibi mineraller içerebilirler. Ancak, kuruyemişlerin içeriği bazı faktörlere göre değişebilir. Kurutulmuş meyvelerin içeriği, meyvenin türüne, büyüklüğüne, pişirme yöntemine ve işleme şekline göre değişebilir.
Ayrıca, kuruyemişlerin içinde bulunan yağ miktarı da önemli bir faktördür ve bazı kuruyemişler yüksek oranda doymuş yağ içerebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak tüketilirken dikkat edilmesi gereken bir besinler olduğunun da altını çizmekte yarar vardır.
100 Kaloriye Denk Gelen Kuruyemiş Oranları;
Kuruyemişler hem içerdikleri kalori, hem de besin değerleri açısından farklılık gösterebilirler. Bunun için 100 kaloriyi aşmak istemiyorsanız, hangi kuruyemişten, ne kadar tüketmeniz gerektiğini sizler için araştırdık.
- Fındık: Protein oranı yüksek olan fındık, aynı zamanda B grubu vitaminleri, magnezyum, demir ve çinko gibi mineraller içermektedir. Fındık ayrıca, çeşitli antioksidanlar ve sağlıklı yağlar içerir. 15 adet fındık yemek, 100 kaloriye denk gelmektedir.
- Ceviz: Ceviz, yüksek oranda protein ve doymuş yağ içeren bir kuruyemiştir. Aynı zamanda, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi mineraller içermektedir. Orta büyüklükte 4 adet ceviz, yaklaşık 100 kalori etmektedir.
- Badem: Badem, yüksek oranda monosodyum glisinat (MSG) içeren bir kuruyemiştir. Aynı zamanda badem, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, çinko ve potasyum içermektedir. 15 adet badem tüketmek, 100 kaloriye eşdeğer olacaktır.
- Antep Fıstığı: Antep fıstığı, yüksek oranda protein, yağ ve karbonhidrat içeren bir kuruyemiştir. Aynı zamanda, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi mineraller içermektedir. Antep fıstığı ayrıca, çeşitli antioksidanlar ve sağlıklı yağlar içerir. 25 adet antep fıstığı, 100 kaloriye denk gelmektedir.
- Yer Fıstığı: Yer fıstığı, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi mineraller içermektedir. Ayrıca, çeşitli antioksidanlar ve sağlıklı yağlar içerir. Yer fıstığı, yüksek oranda monosodyum glisinat (MSG) içeren bir kuruyemiştir. Ayrıca, doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan düzenli olarak tüketilirken dikkat edilmesi gereken bir besindir. 15 adet yer fıstığı, 100 kaloriye eşit gelmektedir.
- Kabak Çekirdeği: Protein, yağ ve karbonhidrat içeriğinin yanı sıra kabak çekirdeği, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi mineralleri de içermektedir. Kabak çekirdeği, kalp sağlığını koruma, kan şekeri düzeylerini düzenleme ve kemik sağlığını destekleme gibi faydalar sağlamaktadır. Ortalama 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği, 100 kaloriye denk gelmektedir.
- Ay Çekirdeği: 100 gram ay çekirdeğinin içerisinde 25 gram protein, 50 gram yağ ve 2 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Ay çekirdeği, B grubu vitaminleri, magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi mineraller içerebilir. Ayrıca, aynı zamanda çeşitli antioksidanlar ve sağlıklı yağlar içerebilir. Ortalama 2 yemek kaşığı ay çekirdeği, 100 kaloriye denk gelmektedir.
- Kaju: 100 gram kajunun içerisinde 7 gram protein, 49 gram yağ ve 30 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi minerallerin yanı sıra antioksidan içeriği ile de bilinen kaju; aşırı tüketilmesi halinde kilo almanıza neden olabilmektedir. Bir avuç kaju, 138 kaloriye denk geldiğinden, bir avuca yakın tüketmek yeterli olacaktır.