Yeryüzünün en eski ve en sağlıklı gıdaları arasında yer alan zeytin, vücut sağlığımız açısından oldukça yararlıdır. Sağlıklı doğal yağlar kategorisinde yer alan zeytinyağı, beslenme uzmanları tarafından hazırlanan, düzenli olarak tüketilmesi gereken yiyecekler listesinde bulunuyor.
Zeytinyağında; A vitamini, D vitamini, fitoserol, kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve mineraller bulunmaktadır. Bundan dolayı zeytinyağı; zengin içeriği ve yüksek besin değerleri ile şifa kaynağı oluyor.
Antioksidan içeriğine de sahip olan zeytinyağı, hormonlara destek olmasının yanı sıra hücre gelişimi ve hücre zarının meydana gelmesinde de etkili besindir. Özellikle Akdeniz beslenme tarzında tercih edilen zeytinyağını, aç karnına tüketmeniz halinde ise mucizeler yaratıyor.
Düzenli Zeytinyağı İçmenin 10 Faydası;
- Metabolizmayı Çalıştırır: Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan zeytinyağı, sindirim sistemini de düzenli olarak çalıştırdığından, kilo vermek isteyenlerinde tercihi oluyor. Diyetisyenlerin tavsiye ettikleri zeytinyağını, yemeklerinizde ya da salatalıklarınızda kullanabilirsiniz.
- Enfeksiyon ve İltihabı Azaltır: Vücutta oluşan iltihap ve enfeksiyonların azalmasının yanı sıra oluşmasını da engelleyen zeytinyağı, düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Düzenli zeytinyağı tüketen kişilerde, düzenli ilaç kullananlara kıyasla daha fazla iltihap temizlenmesi görülmektedir.
- LDL (Kötü Kolesterolü) Düşürür: İyi kolesterolün dengelenmesi ve kötü kolesterolün düşmesi için boş mideye zeytinyağı içmek gerekiyor. Damarları temizleme özelliği bulunan zeytinyağı, içerisinde barındırdığı oleik asit sayesinde kolesterole etki etmektedir.
- Cilt ve Sağ Sağlığını Arttırır: İçerisinde pek çok moleküler yapı bulunduran zeytinyağı, kozmetik ürünlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Yüksek vitamin ve mineral değerlere sahip olan zeytinyağı, E vitamini de barındırdığından cilt, saç ve tırnaklar üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
- Unutkanlığı Azaltır: Düzenli zeytinyağı kullanımı ile unutkanlığı en aza indirmek mümkün. Bedensel sağlığımız için pek çok faydası bulunan zeytinyağı, Alzheimer ve unutkanlık gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde ve azaltılmasında etkili bir besindir. Zeytinyağı, içerisinde bulunan ve Polifenol adı verilen madde sayesinde hafızanızı güçlendirecektir.
- Kalp ve Karaciğer Sağlığını Korur: Aç karnına içilen zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile biliniyor. Zeytinyağı aynı zamanda; immün sistem sorunlarını da iyi gelmektedir. Sağlıklı yağ asitleri, selenyum, K vitamini ve E vitamini içeren zeytinyağını düzenli tüketmek, kalbin doğal çeperini korumaya yardımcı olmaktadır.
- Kanser Riskini Azaltır: Zeytinyağı tüketimi, kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Zeytinyağının asit içeren yapısı sayesinde rektum kanserine zemin hazırlayan faktörleri önemli ölçüde ortadan kaldırır. Aynı zamanda zeytinyağı, postmenopozal kadınlarda meme kanseri oluşumunu engellemektedir.
- Sindirim Sistemini Çalıştırır: Bağırsakların düzenli ve sistemli bir şekilde çalışmasını sağlayan zeytinyağı, içerdiği bileşenler sayesinde oldukça yararlıdır. Sindirim sistemini temizleyen zeytinyağı, her gün 1 yemek kaşığı ve aç karnına olacak şekilde tüketilmelidir.
- Cilt Sarkmalarını Önler: Doğal yağ asitleri ve anti oksidan özelliği bulunan zeytinyağı, içerisinde yüksek oranda serbest radikallerde barındırır. Bu özellikleri ile zeytinyağı, cildin sarkması ya da cilt üzerinde oluşan lekelerin giderilmesinde etkilidir. Zeytinyağı ile yapılan günde 15 dakikalık bir masaj ile hem rahatlayacak, hem de cildinizin sarkmasını engelleyecektir.
- Zihin Sağlığının Korunmasını Sağlar: Zeytinyağının içerisinde bulunan polifenol adı verilen doğal antioksidanlar sayesinde, depresyon riskini azaltır. Zihinsel sağlığın korunmasında ve belleğin kuvvetlendirilmesinde etkili olan zeytinyağı, düzenli olarak tüketmemiz gereken yağlar arasında yer alır.
Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?
- Natürel Zeytinyağı,
- Organik Zeytinyağı,
- Natürel Sızma Zeytinyağı,
- Çeşnili Zeytinyağı,
- Soğuk Sıkım Zeytinyağı,
- Riviera Zeytinyağı,
- Rafine Zeytinyağı,
- Ham Zeytinyağı,
- Taş Baskı Zeytinyağı,
- Natürel Birinci Zeytinyağı,
- Erken Hasat Zeytinyağı.