Gün içerisinde 4 saatten fazla aç kalmanın, kan şekerini ve metabolizma hızını düşürdüğünü savunan beslenme uzmanları, ana öğünlerin yanında mutlaka ara öğünler de eklemek gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra kilo kontrolü sağlamak isteyenler için de ara öğün öneriliyor.
Açlık duygusunu yaşamadan kilo vermeye yardımcı olan ara öğünlerde tüketilen besinler de büyük önem taşıyor. Eğer ara öğünlerinizde yanlış besin tercihleri yaparsanız, hedefinizin aksine kilo almaya başlayabilir ya da sağlığınızı bozabilirsiniz. Bu nedenle ara öğünlerinizde ne yemeniz gerektiğini biliyor olmasınız.
Ana öğün sonrasında tam açlık hissetmeye başladığınızda gelen ara öğün saati nedeniyle, başka besinler tüketmeye ihtiyaç duymayacaksınız. Sağlıksız abur cuburları tüketmek yerine, ara öğününüzde bulunan sağlıklı besinleri tercih ederek sağlıklı kalabilir, metabolizma hızınızın düşmesine engel olarak kilo verebilirsiniz.
Ara Öğün İçin Sağlıklı Besin Alternatifleri;
- 1 kutu yoğurt içerisinde 10-15 adet yaban mersini eklenebilir,
- 1 kutu meyveli yoğurt ile 10 adet fındık,
- Çiğ sebzeler ile yapılmış salata tabağı ile 1 dilim peynir ve diyet kraker,
- Light kaşarlı kepek ekmekli tost ve söğüş sebze,
- 2 adet grisini yanına 1 bardak ayran,
- Yarım paket mısır pirinç çıtırı yanına az yağlı kaşar,
- 1 su bardağı yağsız patlamış mısır ve 1 avuç kuru üzüm,
- 1 dilim beyaz peynir yanına 1 ya da 2 dilim kepek ekmeği,
- 1 su bardağı büyük light ayran,
- Yarım simit ve biraz peynir,
- 5 adet kuru erik yanına 10 adet badem,
- 1 bardak kefir ya da ayran yanına 1 avuç beyaz leblebi,
- Yarım yufkadan sebzeli yağsız gözleme,
- 2 parça ceviz yanına 3 adet kuru kayısı,
- 1 bardak süt ile kahve, yarım paket diyet bisküvi,
- 1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve
- Haşlanmış yumurta ve kepekli grisini,
- Lor peyniri ile karıştırılmış avokado,
- Ton balıklı tapas,
- 1 dilim tahıl ekmeği yanına yağsız menemen,
- Yeşil çaylı milk shake ara öğünlerde sağlıklı birer seçenektir.
Ara Öğünlerde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
- Doğru Ortamı Seçin… Ara öğünlerinizi televizyon karşısında salonda ya da kitap okurken, araba kullanırken yememeye çalışın. Beslenmenin sosyal bir davranış olduğunu unutmamalısınız. Kontrollü tüketim kurallarının dışına çıkmamak için bulunduğunuz ortamı iyi seçmeli ve kontrolü elden bırakmamalısınız.
- Protein İçeriğine Dikkat Edin… Yağ ve şeker oranı yüksekken, içerisinde protein bulunmayan sağlıksız besinlerden uzak durun. İçerisinde bulunan protein miktarının yüksek olduğu sağlıklı besinleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Süt, süt ürünleri, ceviz, fındık, badem bunlara örnek verilebilir. Ayrıca yüksek proteinli besinlerin, daha uzun süre tok tuttuğunu da unutmamalısınız.
- Bol Sebze Tüketin… Eğer zaman sorunu yaşıyorsanız, en azından daha öncesinde haşlayarak dolapta sebzelerinizi saklayabilirsiniz. Bazı sebzelerinde çiğ tüketildiğini düşünürsek, en sağlıklı seçenek sebze olacaktır. Besin değerleri yönünden zengin olan ve yüksek lif içeriği bulunan sebzeleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Şekeri Meyveden Alın… Taze kurutulmuş ya da konserve meyveler, aniden gelen tatlı krizlerinize çözüm olacaktır. Ara öğünlü beslenmede ani şeker düşüşleri yaşanmasa da, psikolojik olarak tatlı yemeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle durumlarda evde bulunduracağınız birkaç çeşit meyve yardımınıza yetişecektir.
- Besinleri Yavaş Tüketin… Tüm öğünlerinizde geçerli olan bu kuralı asla unutmamalısınız. İyice ve uzun süre besinleri çiğnemeniz, sindirim sisteminin işini kolaylaştıracağını bilmeli ve hızlı beslenmekten kaçınmalısınız. Daha az yemenize sebep olurken yavaş yemek yediğinizde, daha fazla lezzet ve tat alacağınızı bilmeniz gerekiyor.