Her ne kadar tenisçi ve golfçü hastalığı olarak anılsa da, bunu bir sporcu hastalığı sanmamalısınız. Eller, dirsekler ve omuzların yanlış kullanılması ya da aşırı zorlanması sonucunda meydana gelen bir sağlık sorunu olduğunu bilmelisiniz.
Ortopedik hastalıklar grubunda yer alan tenisçi ve golfçü hastalığı, tekrarlayıcı kol hareketlerinin sonucunda oluşur. Dirseğin dış kısmındaki çıkıntı çevresinde hissedilen yoğun ağrı tenisçi dirseği, aynı problemin dirseğin iç kısmında oluşmasına da golfçü dirseği hastalığı denilmektedir.
Tenisçi dirseği hastalığı; tenis sporu dışında boyama, tornavida kullanımı, yakalama, çekiç kullanımı gibi farklı aktiviteleri sıkça yapmak sonucunda oluşur. Dirseğin iç ya da dış kısmında oluşan ağrının aşağıya doğru giderek yayılıyorsa, hareketsiz kalmasına özen göstererek mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Dirsek Sakatlıklarının Bazı Nedenleri;
- Tenis ya da Golf… Eğer sporunuzu tenis ya da golf gibi kol hareketliliği olan sporlar ile yapıyorsanız, zamanla dirsek sorunları yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Sağlık sorunlarını en aza indirmek için rahatça kavrayabileceğiniz tenis raketlerini tercih etmelisiniz. Spor esnasında olası sakatlanmalar yaşamamak için tenis ayakkabısı modellerini kullanmanızı öneriyoruz.
- Fazla Kilolar… Eğer idealin üzerinde bir kiloya sahipseniz, vücudunuz olması gerektiğinden daha fazla yağa sahiptir. Vücutta bulunan yağ dokuları, iltihap ve enfeksiyonu hızlandıran bir etmen olduğundan pek çok ajan salgılar.
- İlerleyen Yaş… İlerleyen yaş faktörü nedeni ile hücrelerin ve dokuların kendini yenileme hızı azalır. Bireylerin yaşı ilerlediğinde dokuların tamir süresi uzamaktadır. Ayrıca yaşlılık, yeni sakatlıkların oluşma riskini de yükseltmektedir.
- Kadın Fizyolojisi… Kadınların fizyolojisi, erkeklere göre daha farklıdır. Eklem iltihaplanmaları riski bu nedenle kadınlarda daha fazladır. Erkeklerden farklı olarak kadınların eklem hareket açıklığının daha fazla olması da, dirsek sakatlanmaları riskini arttıracaktır.
- Sigara Kullanmak… Kanda taşınan oksijen ile karbonmonoksit ve karbondiyoksitin artmasında neden olan sigara kullanımı, dokuları yıpratacaktır. Ayrıca sigara kullanımı, oksijen miktarının azaltması nedeniyle dokuların tamir süresinin uzatmaktadır.
- Çalışma Temposu… Eğer işiniz ağırlık kaldırmanıza neden olacak bir iş ise ya da kavrama, yerleştirme, paketleme, vücut geliştirme sporu ile ilgili ise dirsek problemleri yaşamanız zamanla kaçınılmaz hale gelecektir.
Tenisçi Dirseği ve Golfçü Dirseği Arasındaki Fark Nedir?
Her ne kadar bu iki hastalık temelinde aynı sorunlara dayansa da; tenisçi dirseği kolun dış kısmında, golfçü dirseği ise kolun iç kısmında oluşan bir problemdir. İkisi sorunda da şiddetli ve birbirine benzeyen ağrılar söz konusudur.
Tıbbi terimlerde ifade edilen lateral (dış) ve medial (iç) kısım, ağrıların meydana geldiği bölgeyi ifade etmektedirler. Tenisçi ve golfçü dirseğinde oluşan ağrılar; kronik hasar, sinir lifleri ve yumuşak dokunun iltihaplanması yani enflamasyon ile meydana gelmektedir.
Spor esnasında yeterince dinlenme süresi tanınmaması, bazı katı kurallara uyulmaması, uygunsuz olmayan zeminlerde spor yapılması da tenisçi ve golfçü hastalığını tetikleyen faktörler arasında bulunuyor. Özellikle çocuklarda yaş temel alınarak, uygun koşullarda antrenmanların yapılması oldukça önemlidir.
Tüm bu faktörlerin yanı sıra sporunuzda yanlış antrenman çalışması uyguluyorsanız; antrenmanın süresi, antrenmanın şiddeti ve antrenman sıklığı gibi durumların dikkate alınarak bir çalışma programı hazırlanmalıdır.
Sporun yanı sıra günlük yaşamda yapılan ütü, çamaşır yıkamak, bulaşık yıkamak, boya badana yapmak gibi faaliyetlerde tenisçi ve golfçü hastalığına davetiye çıkartıyor. Bu eylemler esnasında yanlış kol duruşları ve zorlamalar, olası sakatlanmaları da beraberinde getirebiliyor. Yoğun ve şiddetli ağrıyı dirseğinizin ön ya da arka kısmında uzun süre hissediyorsanız, tıbbi müdahale gerektirebileceğini unutmamalısınız.