Kalsiyum diyetini uygularken aç kalmayacak, ekmekten süt ve yoğurda kadar pek çok şeyi tüketebileceksiniz. Aç kalmadan kilo verebileceğiniz kalsiyum diyeti yapı itibari ile vejetaryen diyetine benzemektedir.
Daha önce uyguladığınız diyetlerden bir hayli farklı olan kalsiyum diyetinde aç kalmayacağınız için günün sonunda kendinizi yorgun da hissetmeyeceksiniz. İçerisinde bol miktarda kalsiyum bulunan süt, yoğurt ve peynir düzenli olarak tüketilen besinlerin başında bulunuyor.
Diyet esnasında almanız gereken karbonhidratı ise makarna, pilav gibi yağ oranı yüksek besinler yerine sağlıklı olan tam tahıl ekmeklerinden almanız gerekiyor. Vücudun dengesini kaybetmeden enerji alımı yapabilmesi için kalsiyum diyetini haftada sadece birkaç gün yapmak gerekiyor.
Kalsiyum Diyeti Nasıl Yapılır?
Kalsiyum diyetinde; karbonhidrat alımı için ekmek, protein alımı için süt, peynir ve yoğurt, lif için sebze ve meyve tüketiliyor. Kısmen vejetaryen diyetine benzeyen kalsiyum diyetinde, et ve et ürünlerinden uzak kalınması gerekiyor.
İnsan yaşamını uzattığı iddia edilen vejetaryen diyetine benzetilen kalsiyum diyeti, en sağlıklı beslenme şekli olarak görülüyor. Yapılan 22.Avrupa Obezite Kongresi’nde Akdeniz diyetlerine kadar tüm diyetler incelenmiş ancak en sağlıklısının vejetaryen diyeti olduğuna karar verilmiştir.
Kalsiyum diyeti uzun vadede konsantrasyon, beyin fonksiyonları ve hafıza üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu için son derece yararlı görünüyor. İnsan sağlığı üzerinde hayati işlevi bulunan kalsiyumun eksikliği de bir takım hastalıkların oluşumuna neden olduğundan, kalsiyum diyeti oldukça sağlıklıdır demek mümkün.
Kalsiyumun vücutta; kemik yapısını güçlendirir, kolon kanseri riskini azaltır, kalp ve damar sağlığını korur, zayıflamaya yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır, kas aktivitesini düzenler, kanı pıhtılaştırılması gibi pek çok yararlı etkisi bulunmaktadır.
Kalsiyum İçeren Besinler;
- Yumurta: Kemik yoğunluğunu arttırmaya destek olan kalsiyumun yanı sıra vitamin ve mineral deposu olan yumurta, günlük olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Kalsiyum diyetinde de tüketilebilen yumurta, son derece sağlıklı doğal bir besindir.
- Ispanak: Çiğ olarak tüketilmesi gereken ıspanak, pişirildiğinde içerisinde yüksek oranda bulunan kalsiyum değer kaybetmektedir. Her 100 gram taze ıspanakta, 210mg. kalsiyum içermesine rağmen pişirildikten sonra bu değer azalmaktadır. Bu nedenle salatalarda çiğ olarak tüketmenin çok daha yararlı olacağını bilmelisiniz.
- Nohut: Kemikleri güçlendiren, iltihap ve enfeksiyonu engelleyen, kolesterolü düzenleyen, kalp sağlığını koruyan nohut, en sağlıklı baklagiller arasında yer alıyor. Ayrıca nohut kemik hastalıklarına ve meme kanserine yakalanma riskini de azalttığından oldukça yararlıdır. Bol miktarda kalsiyum barındıran nohut aynı zamanda çinko, protein, magnezyum, selenyum, demir de içermektedir.
- Soğan: İçerisinde yüksek oranda kalsiyum barındıran soğan osteoporoz riskini ve menopoz başlangıcında görülen sağlık sorunlarını da giderir. Bağ dokularını kuvvetlendiren sülfür içeriğinin beraberinde soğan, yüksek oranda kalsiyum kemik yoğunluğunu arttırmaktadır.
- Balık: Kemik yoğunluğunu korumayı sağlayan kalsiyum içeriği ile sardalya, somon, ringa, morina, tonbalığı ve hamsi balıklarını düzenli olarak tüketmek gerekir. Erken yaşlanmayı önleyen, enfeksiyonlarla savaşan, tendonların erken bozulmasını engelleyen kalsiyum diyetinde, bu balıkları rahatlıkla tüketebileceksiniz.
- Süt/Süt Ürünleri: Emilimi yüksek olan kalsiyum içerikleri ile iyi bir protein kaynağı da olan süt ve süt ürünlerini, kalsiyum diyetinde düzenli olarak tüketmeniz gerekiyor. Probiyotik içeriği bakımından zengin olan süt ürünleri, D ve A vitaminleri bakımından da yüksek değerlere sahip olduğundan son derece yararlıdır.
- İncir: Diğer meyvelere oranla daha fazla kalsiyum içeren incir, oldukça sağlıklı bir meyvedir. Kalori içeriğini de dikkate alarak tüketmeniz gereken inciri, günde maksimum 2 adet olarak tüketmeniz gerekiyor. 1 adet incirde; 10 gram fruktoz içeği ve 40-50 arasında kalori bulunmaktadır.