HIZLA YAYILAN; KORONAFOBİ NEDİR?

Tarihte yaşanan birçok bulaşıcı hastalık ve bunun sonucunda meydana gelen ürpertici tablolar… Filmlerden ve kitaplardan aşina olduğumuz bu salgın hastalıklar, bir süredir artık hayatımızda. Koronavirüs tehdidi ile yaşamaya başladığımızdan bu yana, hayatlarımızda pek çok değişti. Salgının ne kadar süreceği ile ilgili belirsizlikler ise endişe ve korkuyu tetiklemeye yetiyor.

Tahmin edilemeyecek kadar kısa bir sürede hayatımıza giren koronavirüs salgını ile pek çok vakanın ölüm ile sonuçlanması sonrasında, insanoğlunun en büyük korkusu olan ölüm korkusunu ile yüzleşilmesine neden oldu. Ruhsal ve bedensel anlamda bu süreç herkesi etkilerken, yeni bir çağ hastalığının oluşmasını da gündeme getirdi; Koronafobi…

Virüsten daha hızlı yayılmaya başlayan Koronafobi; koronavirüs hastalığına yakalanma endişesi taşıyan bireylerin, aşırı endişe duygusuna kapılarak anksiyete bozukluğuna varabilen davranışsal ve düşünsel bozuklukları ifade etmektedir.

Koronafobi Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılabilir?

  • Olumlu Düşünün… Hem çevrenizde, hem de sosyal medya üzerinde salgın ile ilgili yorum yaparken, olumsuz eleştirilerden ve karamsarlıktan kaçınılmaya çalışın. Gerçekçi olmalı ve aşırı umursamaz ya da aşırı endişeli davranmamalıyız. Zihnimizde oluşturduğumuz olumsuz senaryolar ile başka insanlarında psikolojisini olumsuz yönde etkilememeliyiz.
  • Günlük Rutinden Çıkmayın… Pandemi nedeniyle evden çalışıyor olabilirsiniz. Durum böyle ise bile pijamalarınız ile işbaşı yapmayın. Günlük rutinlerinizin dışına çıkmanız, belirli bir süre sonrasında psikolojinizi olumsuz etkileyecektir. Sabah uyandığınız saat, kahvaltı, spor, duş gibi rutinleriniz varsa asla bozmayın.
  • Ailevi Bağları Güçlendirin… Sosyal çevreniz ne kadar geniş olursa olsun, ailenizin boşluğunu başkalarının dolduramayacağını bilmelisiniz. Yaşınızdan bağımsız olarak ebeveynlerinizin desteğini, kendinizi güvende hissettirecektir. Özellikle bu hassas süreçte aileniz ile bağlarınızı kuvvetlendirmeye çalışmalısınız.
  • Zihninizi Rahatlatın… Endişe, stres ve korku gibi negatif duygulardan arınmanızı sağlayacak aktiviteler bulmalısınız. Meditasyon, yoga ve pilates bunların başında yer alıyor. Kolayca temin edebileceğiniz yoga ve pilates ürünleri ile istediğiniz yer ve zamanda çalışma yaparak, zihninizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca nefes egzersizleri ile endişelerinizden de kurtulabilirsiniz.
  • Yazı Yazın… Stres, korku ve endişe seviyesini azaltabilmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de yazı yazmaktır. Aklınızı meşgul eden düşünleri kağıda dökerken, gereksiz yere endişelendiğinizi daha net görebileceksiniz.
  • Yeni Hobi Edinin… Varsa eski hobilerinize yönelerek, geliştirebileceğiniz gibi ilginizi çekebilecek yeni hobiler edinmeyi deneyin. Böylece kuruntu, endişe ve kaygılarınızdan hızla uzaklaştığınızı fark edebileceksiniz.
  • Destek Alın… Denediğiniz tüm yöntemlere rağmen aklınızda ölüm endişesi varsa, mail ya da telefon yolu ile konusunda uzman bir psikolog ile iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel biri ile duygularınızı paylaşmanız, sizi rahatlatabilecek bir deneyim olabilir. Yapılan çalışmalar sonucunda psikolog ile iletişim kuran bireylerin, kendini güvende ve rahatlamış hissettikleri yönündedir.
  • İyilik Yapın… Başka biri için karşılıksız bir iyilik yapın. Hatta içten samimi bir şekilde birine gülümsemeniz bile, kendinizi iyi hissetmeniz ve korkularınızdan arınmanız için yeterli olduğunu söyleyelim.
  • Durumu Kabullenin… Evet, dünya genelinde bir salgın hastalık bulunuyor ancak kendinizi koruma amaçlı yapmanız gerekenlerin de belli olduğunu unutmamalısınız. Herkesin uyguladığı tedbirleri uygulamanız yeterli olacaktır. Durumu kabullenir ve ne yapmanız gerektiğini bilirseniz, psikolojik olarak da kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
  • Farkında Olun… Panik ve korkunun, hastalığın virüsünden daha tehlikeli olduğu hatırlatalım. Koronavirüs hızlı bir şekilde bulaşan grip hastalığına neden oluyor. Ancak yüksek stres ve korku kalp krizine kadar giden sonuçlara varabiliyor. Sağduyunuzu kaybetmeyin, süreci zihninizde abartmayın.
  • Kendinize Zaman Verin… Size en iyi bakacak kişinin, siz olduğunu unutmamalısınız. Beslenmenize dikkat ederek bağışıklığınızı güçlendirebileceğiniz gibi, ruhunuza özen göstererek de psikolojinizi koruyabileceğinizi hatırlatalım. Kendinize tüm bu süreçlere alışmak için zaman tanımalı ve sakin davranmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir