Beynimiz tamamen, bizim düşüncelerimiz ve inandıklarımıza göre çalışıyor. Mutlu ya da mutsuz hissetmemizin nedeni ise olaylar yüklediğimiz anlamlardan kaynaklanıyor. Zihin detoksu ile geçmişi silmenin aksine bize üzgün hissettiren, sinirlendiren ya da kötü hissetmemize neden olayların etkilerini değiştirerek, onlardan kurtulmayı sağlayabiliriz.
Aktif olarak çalışmaya devam eden her şey gibi beynimizin de bakıma ve düzenli olarak temizlenmeye ihtiyacı olduğunu hatırlatalım. Gün içerisinde yaşanılan ve fark edilmeden pek çok olayın yükünü, beynimiz taşımaya devam ediyor. Ancak henüz bir uyarı mekanizması olmadığından, zihnin ne zaman ve ne kadar dolu olduğu size haber verilmiyor.
Konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı ve sürekli bitmeyen bir yorgunluk hissediyorsanız, zihninizi temizleme zamanı gelmiş demektir. Beyni formatlamaya benzeyen zihin detoksu ile daha dingin, olumsuz düşüncelerden arınmış, fazlalıklarından kurtulmuş, rahat bir zihne yeniden sahip olabilmeniz mümkün.
Zihin Detoksu için Yapılacak Uygulamalar;
- Değişimi Başlatın… Kullanmadığınız ve enerjisinden hoşlanmadığınız eşyaları vermekle ilk adımı atabileceğiniz gibi, gün içerisinde sıkça kullandığınız telefon ve bilgisayarınızın ekranında duran görselleri değiştirmeye kadar gidebilecek değişim döngüsü başlatın.
- Negatif Düşünmekten Kaçının… Hayat her zaman aynı çizgide seyretmeyebilir. Ancak gelecek beklentilerinizi ve yaşanması beklenen olaylara, negatif senaryolar çizmekten kaçının. Olumsuz düşünmek evrene kötü enerjiler yayabileceği gibi kendi zihninizi de gereksiz olarak yormanız anlamına geliyor.
- Renklerden İlham Alın… Renklerin kendine özgü bir özelliği ve enerjileri olduğunu bilmelisiniz. Size kendinizi pozitif hissettiren, enerji veren ve sizi keyiflendiren rengi tespit etmelisiniz. Bu rengi günlük yaşam alanlarınızda ve giysilerinizde kullanmanız, motivasyonunuzu yükseltmenizi sağlayacaktır.
- Olumsuzlukların Üzerini Çizin… Günlük yaşamınızda kötü duygulara kapılmanıza neden olan düşünceler zihninizden geçerken, fark ettiğinizde hemen üzerini çizin. Zihninizi güzel şeylere odaklayın ve daha pozitif düşünmeye çalışın. Konuşmalarınız esnasında olumsuz kelimeler kullanmaktan kaçının ki bilinçaltınız bunları gerçekleştirmeye çalışmasın.
- Egzersiz Yapın… Zihin detoksu yapmak istiyorsanız, Pazar günü öğlene kadar uyumak yerine, hemen koşu ayakkabılarınızı ayağınıza geçirin ve sabahın ilk saatlerindeki, o eşsiz dinginliğe kendinizi bırakın. İsterseniz koşun, isterseniz yürüyün… Yeter ki harekete geçin. Mümkünse yeşillikler ve ağaçlarla dolu bir yolda, temiz havayı ciğerlerinize doldururken; zihninizin kendiliğinden yenilendiğini göreceksiniz.
- Kabullenmeyi Öğrenin… Hayatta her şey maalesef ki istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Hastalık, ölüm ya da ayrılık gibi sizin dışınızda gelişen olaylara karşı koymak yerine, kabullenmeyi öğrenirseniz zihninizi beyhude yormamış olacaksınız. İyi bir ruh ve beden sağlığı için değiştirmenin elinizde olmadığı karamsarlıkları kabul ederek, normalleştirmeyi denemelisiniz.
- Affetme Erdemini Yaşayın… Geçmişte sizi üzen her kim varsa, affederek zihninizi serbest bırakmalısınız. Size kendinizi kötü hissettiren olay ve kişileri affetmediğiniz sürece zihniniz sürekli aynı olumsuz durumu düşünecek, çözüm bulamadıkça kendinizi içerisinde kaybolmuş hissedeceksiniz. Affetme erdeminde bulunur ve durumu kabullenirseniz, en büyük iyiliği kendinize yapmış olacağınızı unutmamalısınız.
- Kendinizi Suçlamayı Bırakın… Her olayda kendinizi suçlamayı bırakırsanız, zihin ve ruh sağlığınız için mükemmel bir şey yapmış olacaksınız. Kaldı ki insanoğlu, hata yapmaya meyilli bir yapıya sahiptir. Suçlu bile olsanız, zaman aşımına uğrayan durumlarda elinizden bir şey gelmeyebilir. Ancak sürekli bu olumsuzluklar ile zihninizi meşgul ederseniz, geleceğinizi de etkileyebileceğinizi unutmayın.
- Griyi Seçeneğini Unutmayın… Yaşadığınız olay ya da durumları zihninizde yargılarken, iyi ya da kötü olarak yaftalamaktan kaçının. Her şey siyah ya da beyaz olmak zorunda değil. Gri seçeneğini de alternatifleriniz arasında bulundurun. Yaşadığınız kötü bir olay belki de sandığınız kadar kötü değildir. İçerisinde size verilen dersler ya da hayat tecrübeleri bulunabilir. Olaylara bir de gri açısından bakın. Salt siyah ya da beyaz olarak değil…