ISINMA VE SOĞUMA ÇALIŞMASI ARASINDAKİ FARKLAR

Yapacağınız antrenmanların verimliliğini arttırmak için antrenman öncesi ve sonrasında mutlaka ısınma ve soğuma çalışmaları yapmanız gerekiyor. Isınma ve soğuma çalışmalarını zaman kaybı olarak görmek, en büyük antrenman yanlışlarından biri olarak kabul ediliyor.

Isınma ve egzersiz çalışmaları, antrenmanların bir bütünü olarak görülmesi gerekiyor. Özellikle kas ağrıları yaşayan bir bireyseniz, spor öncesi ve sonrası bu çalışmaları atlamamanız gerekiyor. Kan akışı ve kalp ritimlerini düzenlemesinin yanı sıra kaslarınızı antrenmana hazırlamak için mutlaka ısınma hareketleri ile antrenmanınıza başlamalısınız.

Özel teknolojiler kullanılarak, antrenman esnasında teri buharlaştıran ve nefes alabilen yapıda tasarlanmış yeni sezon spor giyim ürünlerini tercih ederek, performansınızın artmasına da destek olabileceğinizi belirtmek isteriz.

Antrenman sonrasında ise soğuma hareketleri yaparak çalışmanızı tamamlamanız, çalışma esnasında kaslarda biriken laktik asidin dağılmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla antrenman sonrasında oluşabilecek kas ağrılarının da önüne geçmiş olacaksınız.

Isınma Hareketlerinin Yararları;

  1. Mental olarak spora hazırlanmanıza yardımcı olur,
  2. Hormonal değişikler meydana getiriyor,
  3. Vücut ısısını dengeler ve aşırı ısınmanın önüne geçer,
  4. Kan akışının hızlanmasını sağlar,
  5. Kasların ısısını arttırarak, antrenmana hazır hale getirir.
  6. Vücudun esneklik kazanmasına destek olur.
  7. Beklenmeyen sakatlıkları engellenmesini sağlar.
  8. Performansı doğrudan olumlu yönde etkiler.
  9. Antrenman öncesinde vücudunuzu dinlemenize yardımcı olur.
  10. Farklı kas gruplarının çalıştırılmasını sağlar.

Soğuma Hareketlerinin Yararları;

  1. Nabız seviyesini kontrol altına almaya yardımcı olur,
  2. Vücut ısısının yavaş ve kontrollü bir şekilde düşmesini sağlar,
  3. Spor esnasında gerilen kasların rahatlamasını sağlar,
  4. Kaslarda meydana gelen yırtılma ve deformasyonlar sonrasında oluşan ağrıların azalmasına yardımcı olur,
  5. Çalışma sırasında kaslarda biriken asitlerin dağılmasını sağlar.
  6. Fiziksel ve psikolojik olarak toparlanmaya destek verir.
  7. Olası sakatlanmaların önüne geçilmesini sağlar,
  8. Doku onarımını hızlandırır.
  9. Kan akışının normal seviyelere inmesine yardımcı olur.
  10. Bedensel yorgunluğu azaltmayı sağlar.

Isınma ve Soğuma Hareketlerinin Farklılıkları Nelerdir?

Benzer yapılarda hazırlanan çalışmalar olsa da işlevsel açıdan, ısınma ve soğuma hareketleri arasında bazı farklılıklar söz konusudur. Yapıları bakımından vücuda maksimum düzeyde esneklik kazandıran bu çalışmalar, antrenmanda olduğu kadar günlük yaşamımızı da etkilemektedir. En belirgin ortak nokta olarak, her iki çalışmanın da ultra esnek bir vücut yapısı kazandırmasıdır diyebiliriz.

Isınma egzersizleri, vücuda ısı kazandırarak, kalp ve nabız ritmini hızlandırmayı amaçlamaktadır. Soğuma egzersizlerinde ise tamamen bunun tersi bir durum vardır. Aniden çalışmayı sonlandırarak, vücudu yormak yerine ritm düşürerek yani soğuma çalışmaları yaparak vücudu soğutmak gerekiyor. Kalp ve nabız atışlarının sağlıklı bir şekilde normal seviyelere inmesini sağlamak, ısınan vücudu kontrollü bir şekilde soğutmak için soğuma hareketlerinden yararlanılmaktadır.

Genel amacı bedenin esneklik kazanmasını sağlamak olan bu çalışmalar, kasların aktif bir şekilde çalıştırılmasını sağlamaktadır. Öncelikle kasların spora hazırlanması ve ısınarak olası sakatlanmaların önlenmesini sağlamak amacıyla antrenman öncesi ısınma çalışmaları yapılır. Soğuma egzersizlerinde ise aksi bir şekilde sporda gerilen ve ısınan kasların, düzenli bir şekilde soğuması için çalışılmaktadır.

Laktik Asit Birikmesi Ne Demektir?

Yoğun bir antrenman sonrasında, farklı oranlarda kaslarda biriken enzimler oluşur. Çalışma sırasında vücudun gereksinim duyduğu enerji ve kuvveti sağlamak için vücudumuz glikojen ve karbonhidrat depolarından takviye sağlamaktadır. Hızlı bir şekilde enerjiye dönüşen glikojen parçalarının beraberinde artan metabolizma hızı sebebi ile hücrelere daha fazla oksijen taşınıyor.

Glikojen sonrasında, karbonhidrat depoları kontrol edilir. Artan metabolizma hızına eş değer seviyede oksijen taşınmaz duruma gelmektedir. Bu oksijen bulunmayan ortamda meydana gelen karbonhidrat parçalanması sonrasında laktik asit açığa çıkmaktadır. Kaslarda egzersiz sonrası oluşan kramplar ve kas ağrılarının sebebi, kaslarda biriken laktik asittir. Antrenman sonrası soğuma çalışmaları ile bu ağrı ve krampları ise en aza indirmek mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir