Vücudun direnci, sağlıklı yaşamın temel yapı taşlarındandır. Mikroplar, zararlı bakteriler başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu oluşturacak kaynağın önüne geçmek ile görevli olan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, vücut direncini arttırmak ile meydana geliyor.
Sağlığımız için gereksinim duyulan vitamin, mineral ve antioksidanları düzenli olarak almak adına beslenmemize özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Vücut direncini arttıracak besinler hakkında bilgi edinmeli ve beslenme programlarınızda mutlaka yer verilmelisiniz.
Güçlü bir bağışıklık sistemi beslenmenin yanı sıra uyku düzeni ve düzenli spor yaşamı ile de yakından ilgilidir. Virüslere karşı dayanıklılık kazanmak ve bağışıklığın güçlenmesi için günlük beslenmede çeşitliliğe yer vermek gerekmektedir.
Vücut Direncini Yükselten Besinler;
- Balık… Omega 3 yağ asitleri ile sağlığımız açısından oldukça yararlı olan balık alternatifine mutlaka sofralarımızda yer vermemiz gerekiyor. Enfeksiyonlara karşı koruyucu niteliği bulunan n-3 yani çoklu doymamış yağ asitleri sayesinde vücut direncini arttırmaya yardımcı olur.
- Yağlı Tohum Seçenekleri… İçerisinde E vitamini gibi güçlü antioksidanlar bulunduran ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohum grubunda yer alan besinleri düzenli olarak tüketmemiz gerekiyor. Özellikle içerisinde selenyum minerali barındıran ceviz, vücut direncini ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için oldukça önemlidir.
- Soğan ve Sarımsak… Quercetin barındıran yapısı ile ön planda olan soğan, en doğal antibiyotiktir. Salata ve yemeklerde düzenli olarak soğan ve sarımsak kullanılması halinde vücut için koruyucu bir kalkan oluşmasına destek olacaktır.
- Turp… Zengin içeriği ve besin değerleri ile tam bir sağlık kaynağı olan turp, aynı zamanda bağışıklık üzerinde oldukça etkili bir besindir. Yüksek oranda C vitamini içeriğine sahip olan turp, düzenli tüketildiğinde vücut direncini arttıran besinler arasında yer alır.
- Yoğurt ve Kefir… Probiyotik etki gösteren yoğurt ve kefir ile bağırsak florası için yararlı olan canlı bakterileri de içerisinde bulundurduğundan sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır.
- Maydanoz… En sağlıklı şekli sapı ile tüketilmesi olan maydanozdan, günlük olarak 5-10 dal yenmesi bile C vitamini ihtiyacının 1/3’ünü karşılamaya yardımcı oluyor. Beta-karoten gereksiniminin ise %10’ununu karşılıyor.
- Zencefil… İçerisinde bulunan B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, magnezyum ve lif bakımından zengin yapısı ile zencefil, özellikle taze haliyle tüketilmesi gerekiyor. Düzenli zencefil tüketen bireylerin bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
- Bal… Kendine özgü amino asitler içeren yapısı ile oldukça önemli olan bal, vücut direncini arttırmak için kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Potasyum, iyot, enzim, mineral barındıran yapısı ile bal, bağışıklık üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
- Yeşil ve Beyaz Çay… Antioksidan bakımından zengin olan beyaz ve yeşil çay, son derece önemli bir bağışıklık güçlendiricidir. İçerisinde kateşin bulunan yeşil çay, doğal bir antibiyotik ve virüs düşmanı olarak bilinmektedir. Günde maksimum 2 fincanı geçmeyecek şekilde, kontrollü olarak tüketilmelidir.
- Yulaf… Beta-glukan içeren yulaf, diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin yanı sıra diyabet hastalarının da düzenli olarak tüketmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, yüksek tansiyon gibi sorunlarda da tüketilerek, vücut direncinin artmasına yardımcı olmaktadır.
Vücut Direncini Yükselten Diğer Önemli Hususlar;
- Sağlıklı beslenmeye ve dengeli besin tüketimine önem verilmelidir,
- Kaliteli uyku düzenine dikkat edilmeli,
- Gün içerisinde yeteri kadar, ortalama 1,5-2 litre sıvı tüketmeye çalışılmalı,
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı,
- Stres yönetimi yapmak ve stresi kontrol altında tutabilmek,
- Mevsime uygun giysiler giyinmeye dikkat etmek,
- Düzenli spor ve egzersiz yapmak.