KEMİK SAĞLIĞININ ÖNEMİ VE KORUNMASI

Vücudumuzdaki en sert doku olan kemik; kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyumdan oluşan bileşik bir materyaldir. Kemik sağlığı özellikle ileriki yaşlarda daha fazla önem taşımaktadır. Vücudumuzdaki kalsiyum tamamına yakın bir kısmı kemik ve dişlerde bulunmaktadır.

Yaşamımızın ilk yirmi yılında kemik oluşumunun %90’lık kısmı meydana gelir. İlerleyen yaşlarda, maksimum 35 yaşına gelene kadar kemik yapısı gelişimini tamamlamaktadır. Genç yaşlarda kemikler daha dayanıklı olur. Ancak yaş aldıkça meydana gelen hastalıklar ve çevresel faktörlerden daha fazla etkilenme söz konusu olduğundan kemik yapıları olumsuz etkilenebiliyor.

Özellikle kadınlarda ilerleyen yaş sebebi ile oluşan hormonal değişiklikler sonrasında kemik kayıpları meydana gelmeye başlar. Sağlıklı kemiklere sahip olmanızın, sağlıklı bir yaşlanma yaşamanız anlamına geldiğini de hatırlatmak isteriz.

Kemik Sağlığını Korumak için Beslenme Önerileri;

  • Magnezyum içeren besinler kemik sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Kemiklerin güçlenip, dayanıklılığın artması için magnezyum barındıran besinler tüketilmelidir. Tam buğday, marul, yulaf ezmesi, bezelye, bal kabağı, şeftali, mercimek, kuru erik ve sert kabuklu yemişler tüketebilirsiniz.
  • En çok tavsiye edilen besinlerden muz tüketmek; sodyuma karşı, vücuttaki su dengesini korumaya yardımcı olduğundan bu gibi potasyum barındıran besinler tercih edilmelidir.
  • Yumurta, tereyağı ve çiğ yemişler gibi omega 3 barındıran besinleri tercih etmeniz kemik sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Balık ve keten tohumu da omega yağı barından alternatifler arasındadır.
  • Doğal kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri kemik sağlığı bakımından büyük önem taşır. Badem, incir, Hindistan cevizi, sarımsak, soğan, mango ve avokadonun da kalsiyum kaynağı besinler arasında olduğunu hatırlatmak isteriz.

Yağlı balık, karaciğer ve yumurta da D vitamini içeriği ile tüketilmelidir. Ancak en doğal ve etkili D vitamini kaynağı olan güneşi de unutmanız gerekir. Güneş, etkili bir D vitamini kaynağıdır ve yararlanmak gerekir.

Kemik Sağlığını Korumak için Nelere Dikkat Edilmeli?

Kemik sağlığı, çocukluktan yaşlılığa kadar her dönemde önemlidir. Ancak sağlıklı bir kemik yapınız olsa bile bir takım sebeplerden dolayı ilerleyen yaşlarda sorunlar yaşanabiliyor. Kemik yapınız ile ilgili sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedelim;

  1. Düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. En azından kendinize günlük yürüyüş programı oluşturabilir, koşu ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Yapacağınız hafif tempolu koşular bile, kemik sağlığınız için oldukça önemlidir. Koşunuzdan maksimum verim almanızı sağlayacak özel teknolojilerle üretilen kadın koşu ayakkabıları ve erkek koşu ayakkabılarını tercih ederek; hem sağlığınızı koruyabilir, hem de koşunuzu daha keyifli hale getirebilirsiniz.
  2. Günde en az 2 bardak süt ya da kefir tüketmelisiniz. Bununla beraber kemik sağlığındaki önemini vurguladığımız beslenme konusunda, hassas davranmanız gerekecektir. Sizlere tavsiye ettiğimiz potasyum, kalsiyum, magnezyum, D vitamini içeren besinleri tüketerek kemik sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
  3. Fazla kilolarınızı bir an önce vermeye çalışın. Obezite ya da idealin üzerinde bir kiloya sahip olmanız, kemiklerinize taşıyabileceğinden fazla yük yüklemeniz anlamına gelmektedir. Ayak bileği, diz ve kalça kemiğinizde bir süre sonra sağlık sorunları oluşması kaçınılmaz olacağından, ideal kilonuza geri dönmeye çalışmalısınız.
  4. Düzenli olarak doktor kontrolü ve kemik taraması yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Kemik erimesi bir sorununuz yoksa 2 yılda bir kez, varsa her yıl düzenli bir şekilde doktorunuzdan kemik taraması yapılmasını talep edebilirsiniz.
  5. Sigara kullanmayın. Eğer sigara içiyorsanız, kemik erimesi sorunu yaşayanların büyük bir çoğunluğunun sigara içenlerden oluştuğunu hatırlatmak isteriz. Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durarak, kemik sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir