Korayspor Blog

TATLI KRİZİNİ ÖNLEYECEK PÜF NOKTALARI

Birçoğumuzun vazgeçilmezlerinden olan şeker ve şekerli besinler, rahatlatmayı ve mutlu olmayı sağladığından sıklıkla tüketilmek isteniyor. Ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip, düşürdüğü için sağlığımız bakımından oldukça zararlıdır.

Basit karbonhidrat grubunda yer alan şekerin fazla tüketilmesi, damarları ciddi bir şekilde yıpratıyor ve kalp rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, unutkanlık, düşük kan şekeri, kanser riski ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi pek çok sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Gün içerisinde aniden meydana gelen tatlı krizleri karşısında kontrolsüz bir şekilde davranılması, özellikle bel çevresinde yağlanmalara sebep olabiliyor. Bu durumda sağlık sorunlarının yanı sıra fazla kilolarında artması kaçınılmaz oluyor.

Tatlı Krizinin Nedenleri Nelerdir?

  1. Yeme Alışkanlığı… Düzenli olarak tüketilen şekerli besinler sonrasında beyin bu tür yiyecekleri algılıyor ve hafızaya alıyor. Bir süre sonra kendiliğinden bu yiyeceklerin özlemini çekmeye başlıyor. Bu durum zamanla bir yeme alışkanlığına dönüşüyor ve yemek sonrasında tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyor.
  2. Kan Şekeri Düzensizliği… Glisemik indeksi yüksek besinler, kan şekerinin aniden yükselmesine ve hızlı bir şekilde düşmesine neden oluyor. Bu arada hormonlarda oluşan dalgalanma nedeniyle tatlı bir şeyler yeme hissi doğuyor.
  3. Fizyolojik Kaynaklı Sebepler… Tatlı yeme isteğinizin fizyolojik olabileceği aklınıza gelmemiş olabilir. Ancak karın bölgenizde yağlanmada giderek artış görünüyorsa, metabolizma ile ilgili bir sorun yaşıyor olabileceğinizi de hatırlatalım.
  4. Psikolojik Kaynaklı Sebepler… Şeker içeren besinler serotonin hormonunun yükselmesine neden olduğundan yendiklerinde mutluluk hissi veriyor. Bu durumda psikolojik olarak her canınız sıkkın olduğunda, tatlı bir şey yemek istiyor olabilirsiniz. Bu sorunun önüne geçebilmek için öncelikle sorunun nedenini tespit etmeniz gerekiyor.

Tatlı Krizinin Önüne Geçme Tüyoları;