Korayspor Blog

STRES FAKTÖRLERİ İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

Stres, vücudumuzun içsel ve dışsal olarak uyaranlara verdiği otomatik bir tepkidir. Fiziksel ve mental uyaranlar tehdit edici düzeyde olduğunda, vücut kendini korumaya geçer ve savunmaya çalışır. Stres altında olan değişimler, bir tehdit olarak algılanmaktadır.

Vücudumuz üzerinde oluşturan strese daha dayanıklı olsak da, zihinsel olarak daha kırılgan bir yapıya sahip olan insan doğası gereği mental stres kaynakları bize daha çok zarar vermektedir. Zihinsel stres ile baş etmek, bedensel strese oranla çok daha zordur.

Olumlu ve olumsuz olarak sınıflandırabileceğimiz stres; stresle baş ettiğinizi fark ettiğinizde yerini olumlu duygulara bırakmaktadır. Bu durumda olumlu stres meydana gelirken; problemli ilişkiler, bir yakının ölümü gibi durumlarda olumsuz stres meydana gelebiliyor. Hastalıkların ise %90’ını stres kaynaklı yaşanıyor. Bu nedenle stresle baş etmeyi öğrenmek gerekiyor.

Stres Kaynaklarını Azaltmak

Hayatın her anında stres ile iç içeyiz. Evde, okulda, iş yerinde, yolda her daim stres yaşamak mümkün. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlarda, daha fazla stres kaynağı olduğu da kanıtlanmış bir gerçek. Tam olarak bu yaşamdan kendimizi soyutlayamasak da, yapacağınız birkaç değişiklik ile stres oluşumunu en aza indirebilirsiniz;

  1. Sizi strese sokan etmenleri belirlemek ile işe başlayabilirsiniz. Neyi, neden hissettiğinizi bilirseniz, bu durumun önüne geçmeniz çok daha kolay olacaktır.
  2. Stresi oluşturan etmenler üzerinde bir strateji belirleyin. Örneğin sabah kahvaltı hazırladığınızda işe geç kalıyorsanız, kahvaltınızı akşamdan hazırlayarak yanınıza alabilir ya da yarım saat daha erken uyanarak stres oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  3. Çalışma yaşamanızda tek bir konu ile ilgilenmeye çalışın. Aynı anda pek çok işle baş etmek yerine, daha seri bir şekilde tek tek konuları ele almayı deneyin. Daha pratik bir yöntem olduğunu görebileceksiniz.
  4. Günlük planınızı yaparken gerçekçi olmalısınız. Programlarınız arasında yarım saatlik bir esneme payı bırakırsanız, kendinizi strese sokmamış olursunuz. Programınızı 5-10 dakika kayabilecek şekilde tasarlamanız daha yararlı olacaktır.
  5. Stres seviyenizin yükseldiğini fark ettiğiniz anlarda, mutlaka kendinize zaman vermelisiniz. Stresli anlarda çay ya da kahve molaları vermek motivasyonunuzu yükselteceği gibi stres faktöründen de uzaklaşmanızı sağlayacaktır.

Stresi Tetikleyen Faktörler ile Baş Etme;