SPORA KAÇ YAŞINDA BAŞLANMALIDIR?

Spor yapmaya çocuk yaşlarda başlamak; hem ruhsal, hem de fiziksel gelişimin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için önemli bir araçtır. Teknoloji çağının getirisi olan hareketsiz yaşam, yeni nesillerin en büyük sağlık sorunu olma yolunda ilerliyor. Hareketsiz ve durağan bir yaşam beraberinde pek çok sağlık sorununu da getiriyor.

Yapılan araştırmalar spor yapan çocukların, yapmayanlara oranlar daha kuvvetli, sağlıklı ve zinde olduklarını kanıtlıyor. Çocukların spor yapmaları grup arkadaşlıkları nedeniyle iletişiminde güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Küçük yaşlarda spora başlamanın daha pek çok faydası bulunuyor.

Spor yapan çocuklar, enerjilerini pozitif yönde harcadıklarından özgüveni yüksek bireyler halinde büyürler. Kas ve kemik gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra disiplinli yaşamaya da teşvik eden spor hayatı, uyku ve beslenme düzeni gibi tüm yaşamın koordine edilmesini sağlar.

Yaşa Göre Hangi Sporlar Yapılabilir?

2-3 Yaşa Uygun Spor… Bazı beceri ve yeteneklerin kazandırılması için oldukça önemli bir yaş aralığıdır. Yapılması kolay olan temel hareketlerin yapılabileceği bu yaş grubu; koşmak, zıplamak, sıçramak gibi basit hareketleri uygulanabilir. Erken dönem olarak belirlenen bu yaşlarda, havuzda oyunlar da oynatılabilir.

4-6 Yaşa Uygun Spor… Bu yaş grubu çocuklar daha bilinçlidir. Spor yaşamına; yüzme, dans, jimnastik, ip atlama ve hatta üç tekerlekli bisiklet sürme gibi ideal ve basit sporlar ile başlamak için uygun yaş grubudur.

7-10 Yaşa Uygun Spor… Spor ile ilgili temel eğitimlerin alınabileceği bu yaş grubunda basketbol, futbol gibi daha geniş kapsamlı sporlara başlanılması için uygundur. Jimnastik, futbol, basketbol, yüzme, voleybol, hentbol, tenis gibi kendi içerisinde kurallara bağlı olan daha ileri sporlar yapılabilir. Çocuk yaşlarda daha sağlıklı ve konforlu bir spor yaşamı için çocuk futbol ayakkabılarının tercih edilmesi, çocukların rahatlıklarının yanı sıra sporu sevmesi için de önemli bir etkendir.

10 Yaş ve Sonrasında Spor… Birkaç yıl sonrasında kuvvet gerektiren sporlara geçebilecek olan bu yaş grubu çocukları, önceki yaş dönemlerinde başladıkları spor hayatlarını daha organize bir şekilde sürdürmeye başlarlar. Atletizm, güreş, kürek gibi sporları da alternatiflerine bu yaş grubunda ekleyebilirler. Önceki yıllarda basketbol sporuna başlayan bir çocuk, bu alanda kendini geliştirmeye de devam edebilir. Şık görünümleri ve sundukları ekstra konfor ile çocuk basketbol ayakkabılarının avantajlarından da yararlanabileceklerdir.

Çocuklar için En Uygun Spor Hangisidir?

Ebeveynler olarak çocuğunuza küçük yaşlarda spor yapma alışkanlığını edinmeyi aşılasanız da, yapacağı sporu kendisinin seçmesi gerektiğini unutmamalısınız. Çocuklara en uygun spor, çocuğunuzun severek, sıkılmadan yapacağı spor olduğunu bilmelisiniz. Bunun yanı sıra genetik yapı da etkileyici bir unsur olabilir.

Anne ve babasının boyu uzun olan çocuklarında boyunun uzun olacağı düşünülerek, basketbol sporuna yönlendirilebilir. Ya da çocuğunuz suyu seviyorsa yüzme, su jimnastiği gibi alternatifleri değerlendirmelidir. Çocuğunuz dayanıklılık, esneklik gibi fiziksel özelliklerini de keşfetmeli ve buna göre bir yönlendirme yapabilirsiniz. Çocuğunuzun ileride profesyonel olarak devam edeceğini düşünüyorsanız, kendisini ona göre değerlendirmelisiniz.

Sporun çocuklardaki fiziksel gelişimi temelden etkilediğini ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunun farkında olmalısınız. Yaşı gereği bazen sorun yaşasalar da, pes etmemeyi onlara aşılamalısınız. Küçük yaşta spora başlayanlar, hayatta kaybetmenin de olduğunu öğrenerek büyümektedirler. Yaşamı boyunca bazen kazanacak, bazen de kaybedebilecek olduklarını spor sayesinde öğrenebilecekler.

Çocuk yaşlarda spor yapılması, stresin atılmasını da sağladığından eğitim hayatlarında daha başarılı hale gelmeleri muhtemel bir durumdur. Takım sporlarını yapan çocuklarda; paylaşma, kazanım, kaybetmeyi kabullenme, güçlü iletişim gibi birçok özellik de gelişmektedir. İlerleyen yaşlarda ise bu öğrenimlerin tamamen etkileyeceklerini bilmeli ve çocuğunuzu spor yapması için desteklemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir