Korayspor Blog

SONBAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI

Alerjik bünyeye sahip olanların en sıkıntılı dönemi olan sonbahar aylarına geldiğimiz şu günlerde, ot, küf mantarları ve bitki polenleri gibi pek çok faktör alerjinin tetiklenmesine neden olabiliyor. Sonbahar aylarında sıkça görülen rüzgarlar, solunum yolunda etki göstererek alerjik reaksiyonları kolayca tetikleyebiliyor.

Alerjik durumu olan bireyler, özellikle mevsim geçişlerinde sorun yaşıyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında artış gösteren alerjik reaksiyonlar ile meydana gelen fiziksel rahatsızlıkları tanıyarak öncesinde önlem almak durumu daha kontrol edilebilir hale getiriyor.

İlkbaharda polenler alerjik reaksiyonlarda başrol oynarken, sonbaharda ragweed gibi yabani otlardan, küf mantarlarından ya da ev tozundan kaynaklı alerjik reaksiyon yaşanabiliyor. Bu aylarda sıkça yağan yağmur sonrası ıslanan yapraklar, küf mantarlarının da artmasına neden oluyor. Küflenen bitkilerdeki küflerin hava yayılması da alerjileri tetiklemeye yetiyor.

Sonbahar Alerjisinin Yaygın Görülen Belirtileri;

  1. Burunda kaşıntı ve akıntıların başlaması,
  2. Sık ve sebepsiz gelen hapşırmalar,
  3. Uzun süren ve rahatsız eden öksürükler,
  4. Kırmızı görünen, sulu ve kaşıntılı gözler
  5. Burunda oluşan şişlikler,
  6. Göz altında kendiliğinden oluşan koyu halkalar,
  7. Baş ve yüzde ağrıların oluşması,
  8. Koku ve tat almada bozukluklar,
  9. Sürekli yorgun ve halsiz hissetme,
  10. Uykuya dalmada güçlük çekme ve uyku düzeninde bozulmalar,
  11. Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon eksikliği,
  12. Ciltte kuruluk, döküntü, kızarıklık oluşması sonbahar alerjisi belirtileridir.

Sonbahar Alerjisinden Kurtulma Yolları;

Sonbahar Alerjisine Karşı Alınacak Önlemler;

Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, düzenli egzersizleri aksatmamalı, alerjik reaksiyonlar başlamadan maske kullanmalı, burnunuzu sık sık temizlemeli, günlük olarak tüketmeniz gereken su miktarını ihmal etmemeli, evinizi ve çalıştığınız ortamı sürekli temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Alerjik reaksiyonlardan korunmak için yapacağınız temizlik sırasında kullanacağınız temizlik malzemelerinin kimyasal maddeler içermemesine dikkat etmelisiniz. Tuzak alerjenlere karşı koyabilmek adına hepa filtresi bulunan elektrik süpürgelerini tercih etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Su, meyve suyu, bitki çayları gibi alternatifleri değerlendirerek, bol miktarda sıvı alımına özen gösterilmesi gerekir. Et suyu çorba ya da bitki çayları gibi sıcak sıvıların tüketilmesi ise mukus üretimini arttıracak ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.