Kaliteli ve iyi koşullarda bir yaşam planlıyorsanız; egzersiz, beslenme ve uyku gibi etmenlere dikkat ederek yaşamınız gerekiyor. Belirlediğiniz sağlıklı yaşam standartlarınızı ömür boyu korumanız ise diğer önemli konu.
Bitkilerin gücünden yararlanarak, daha sağlıklı ve uzun yaşamanın mümkün olduğunu savunan uzmanlar, hangi bitkinin ne amaçla kullanılması gerektiği hakkında pek çok bilgi verebiliyor. Bireylerin yaşı, sağlık durumları, aile geçmişi ve çevresel faktörler de dikkate alınarak hangi bitkiyi, ne için kullanması gerektiği söylenebiliyor.
En doğal sağlık deposu oldukları bilinen bitkileri tükettiğiniz salatalara ekleyebilir, tek başına tüketebilir, çayını yapabilir ya da yemeklerinize katabilirsiniz. Her bitkinin nasıl kullanılması gerektiği gibi, ne için kullanılması gerektiği de değişmektedir. Sağlıklı yaşlanmak istiyorsanız, bitkilerin dilinden anlamınız gerekiyor…
Hangi Bitki Ne İçin Kullanılmalıdır?
- Yaşlanma Karşıtı Gingko Bloba… Tıpta binlerce senedir kullanılan ve bir ağaç olan gingko bloba, 200 milyon yıldır biliniyor. Sağlıklı yaşamak isteyenlere, en doğal alternatif olan gingko bloba, 3000 yıla kadar ulaşabilen uzun ömürlü bir bitkidir. Düşünme, algılama ve öğrenme sorunu yaşayanların kullanması gereken bu bitki, E vitamini bakımından da oldukça zengin bir bitkidir. Genel olarak gingko bloba çay olarak tüketilmesinin yanı sıra doktor kontrolünde kapsül olarak da kullanılmaktadır.
- Bağışıklık Güçlendiren Zerdeçal… Unutkanlık, hafıza güçlüğü, öğrenme becerisini arttıran, güçlü bir antioksidan kaynağı olan zerdeçal, hastalıklara karşı koruyucu olan bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan bir bitkidir. Kilo vermek isteyenlerin dostu olan zerdeçal, vücuttaki ödemi atmada da yardımcı oluyor. Diyabet hastalığının olumsuz etkileri ile savaştığı bilinen zerdeçalı baharat olarak yemeklerinize ekleyerek kullanabileceğiniz bir bitkidir. Ayrıca karabiber ile kullanıldığında emiliminin de arttığını bilmelisiniz.
- Enerji Arttıran Ginsengle… Sakinleştirici etkisi ile bilinen ginsengle, pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Tansiyonu ve şekeri dengeleyen ginsengle bitkisi, kişinin ruh hali üzerinde de olumlu etki yapıyor. Yaşam süresini de uzattığı tespit edilen ginsengle; A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, E vitamini içeren yapısı ile tam bir sağlık deposudur. Uzun süreli olmayan kürler halinde kullanılarak, yaşlılık belirtilerini de azaltabilirsiniz.
- Magnezyum Eksikliğine Nohut… Magnezyum oranının az olması ile sinirsel iletilerin bozulması, kaslarda meydana gelen krampların çoğalması, kendini yorgun ve halsiz hissetmek gibi sorunlar oluşabiliyor. Doktor kontrolünde kullanılan magnezyum eksikliği ilaçlarının yanı sıra düzenli olarak da nohut tüketmek gerekiyor. Orta yaşlardan itibaren minimum haftada 1 kez düzenli olarak nohut tüketmek, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek demans hastalığının da önüne geçmektedir.
- Hafıza Güçlendiren Keten Tohumu… Hafıza sorunları yaşıyor, çok çabuk unutmaya başladığınızı düşünüyorsanız düzenli olarak keten tohumu tüketmeniz tavsiye ediliyor. Keten tohumunun beraberinde ceviz tüketmenizi de öneren uzmanlar, omega-3 yağ asitlerinin yüksek oranda bulunduğu bu iki besinin tüketilmesi gerektiğini savunuyor. Kalp damar sağlığından, hafıza güçlendirmeye kadar yararlı olan bu besinleri düzenli olarak tüketmek gerekiyor.
- Algının Güçlenmesinde Adaçayı… İçeriğinde luteolin ve apigenin gibi güçlü antioksidanların bulunduğu adaçayı, yaşlanmayı geciktirme özelliği ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra hafızayı güçlendiren, hatırlama yeteneğini arttıran ve algının kuvvetlenmesine destek olan adaçayı, günde 2 bardak tüketilebilmektedir.
- Biberiye ile Alzheimer’ın Önüne Geçin… Basit unutkanlıkların zaman ile birlikte çoğalması durumunda, ilerleyen yaş faktörünün de etkileri ile oluşabilecek Demans, Alzheimer gibi bilişsel işlevsellik ile ilgili hastalıkların oluşumunu engelleme de etkili olan biberiye, ülkemizde sıkça kullanılan bitkiler arasında bulunuyor. Keskin bir kokuya sahip olan bitki çeşitli yollar ile tüketilebiliyor.