PROTEİN BARLARI HAKKINDA BİLMEN GEREKENLER

Yağ alımını azaltarak, kas hacmini arttırmak isteyen sporcular ve kilo vermek için diyet yapan kişiler tarafından tüketilen protein barlar, isminden de anlaşılabileceği gibi yüksek protein desteği sağlamaya yarayan bir besindir.

Sağlığı korumaya ve performansı arttırmaya destek olan protein barlar, aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlamaktadır. Yoğun lifli içerikleri ile protein barlar; kaslardaki gücü arttırmada da oldukça başarılıdırlar.

Yüksek düzeyde protein içeren protein barlar, yaklaşık olarak 20-25 gram kadar içerisinde protein barındırırlar. Yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacının 45-55 gram arasında olduğunu varsaydığımızda, son derece iyi bir rakam olduğunu fark edebiliyoruz.

Protein Barların Faydaları Nelerdir?

  • Lifli yapıları sayesinde uzun sürede midede kalarak tok kalmaya yardımcı olur,
  • Uzun süre tokluk hissi sağladığından, fazladan kalori alımını azaltır,
  • Yüksek oranları nedeniyle en iyi protein kaynaklarındandır,
  • Kan şekeri seviyesini dengelemeye destek olur,
  • Gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerjiye katkı sağlar,
  • Yağsız kas kütlesi oluşumunu sağlar,
  • Metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olur,
  • Küçük olması nedeniyle kolay taşınabilir olduğundan her zaman yanınıza bulunabilir,
  • Kas gelişimini destekler, hacim kazandırmaya yardımcı olur,
  • Antrenman sonrası kasların daha çabuk toparlanmasını ve onarılmasını sağlar,
  • Zaman kaybını önleyerek, kısa sürede protein almanızı sağlar,
  • Yoğun lif içerdiğinden bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Protein Barları Ne Zaman Tüketilmelidir?

Egzersiz öncesinde protein barı tüketmeniz için doğru zaman olabilir. Çalışma esnasında vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve protein desteğini sağlamak için protein barı tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Egzersiz sırasında kaslar enerji rezervlerini sonuna kadar tüketeceğinden desteğe gereksinim duyacaktır.

Spor sonrasında kasların kendini toparlayıp, yeniden onarılması için protein desteğine ihtiyaç duyduklarından spor sonrasında da protein ağırlıklı beslenmek gerekmektedir. Maalesef ki her zaman buna imkan ve zaman bulunamadığından, en iyi alternatifler arasında yine protein barlar bulunmaktadır.

Spor öncesindeki son 30 dakika içerisinde ya da spor sonrasındaki ilk 30 dakika içerisinde protein barı tüketebilirsiniz. Protein barları satın alırken, içeriğine mutlaka dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Toplam kalori miktarına ve içerisinde bulundurduğu protein oranını kontrol ederek satın almanız gerekir. Kalorisi düşük, protein değeri yüksek ürünleri tercih etmelisiniz.

Protein Barlar İçerisinde Neler Bulunur?

Karbonhidrat, yağ ve protein içeren yapısı ile protein barlar, çeşitli mineral ve vitaminler ile desteklenmektedirler. Birçoğuna şeker ilavesi bulunan protein barlarını satın alırken, içerdiği şeker oranını da dikkate almanız gerekir.

Günlük gereksinim duyulan; B6, B12, C ve E vitaminlerinin beraberinde protein, karbonhidrat ve yağ içerikleri ile sağlığımız için oldukça yararlı besinlerdir. Zengin içerikleri ile sıkça tercih edilen protein barlar bunların dışında; bakır, kalsiyum, krom, fosfor, demir ve magnezyumu da içerisinde barındırmaktadırlar.

Bazı protein barlar üretim şekilleri ve içerikleri dolayısıyla, diğer markalara oranla daha fazla kaloriye sahiptirler. Protein barlarınızı satın alırken kalori miktarına da bakmanız yararınıza olacaktır. En düşük kalorili ve en yüksek proteinli ürünü almanızı tavsiye ederiz.

Protein barlarınızı alırken özen göstermeniz gereken diğer bir konu ise sağlıksız bileşenler konusu olmalıdır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, hidrojene sebze yağları ve yapay aromalar içermeyen protein barları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Protein değeri bakımından bakıldığında bir adet haşlanmış yumurtada ortalama 6 gram protein ile 60 kalori bulunduğunu düşünürsek, bir protein bar ile bu gereksinimini fazlası ile karşılamış olacaktır. Zamanınızı almayacak ve etkili bir protein kaynağı olduğundan, protein barları tercih etmek oldukça pratik bir çözümdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir