Sindirim sistemi üzerinde bulunan yararlı canlı bakteriler ve mayalara probiyotik ismi verilir. Bu bakteriler yararlı ve zararlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. İnsanlar tarafından hastalığa neden olduğu düşünülse de yararlı bakterilere, sindirim sisteminin düzenli çalışması için ihtiyaç duyulmaktadır.
Probiyotikler aslında fermente besinler ya da takviyeler ile elde edebileceğiniz canlı mikroorganizmalardır. Bağırsak sağlığı üzerinde oldukça etkili olan probiyotikler, insülin direncine kadar pek çok alanda sağlığımızı korumaya yardımcı oluyor.
Vücudumuz üzerinde birçok yararı bulunan probiyotikler kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Bazı besinler aracılığıyla ya da gıda takviyeleri ile vücuda alınmaktadır. Ufak tefek yan etkileri de görülebilen probiyotikleri kontrollü tüketmek gerekebiliyor.
Probiyotiklerin Sağlığımıza Yararları Nelerdir?
- Sindirim Sistemi Bakterilerini Dengeler… Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterin doğal dengesini geri kazanmasına yardımcı olan probiyotikler, zararlı bakterilerin iyi bakterilerden fazla olmasını engellemektedirler. Bağırsaktaki bakteriler dengelerini kaybetmesi durumunda pek çok sağlık sorununun oluşmasına neden olduğundan oldukça önemlidir.
- Mental Bozukluların İyileşmesini Sağlar… Yapılan çalışmalar probiyotik takviyelerin bir takım zihinsel bozukları meydana getirdiği gözlemlenmiştir. Depresyon içerisinde olan hastalar üzerinde uygulanan bir araştırmada, düzenli olarak probiyotik kullandırılan bireylerin depresyonlarında, kısa zaman içerisinde iyileşme olduğu görülmüştür.
- İshal Tedavisinde Yardımcı OIur… Genel olarak probiyotik kullanımının yan etkisi olarak karşımıza çıkan ishal, farklı sebepler ile meydana geldiğinde probiyotik kullanımı mevcut ishali yok etmede oldukça yararlıdır. Yapılan araştırmalar ishal görülen durumlarda probiyotik kullanımı ile %42 iyileşme sağlamıştır.
- Alerji ve Egzamanın Tedavisinde Yararlıdır… Özellikle bebeklerde görülen egzama ve alerji gibi şikayetlerde, bebeğin içeceği sütün probiyotik takviyeli olması hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olmaktadır. Vücudunda iltihap olan bireylerde probiyotik destekli süt tüketmeleri durumunda etkili bir şekilde hızlıca iyileştiği gözlemlenmiştir.
- Bağırsak Sistemini Kuvvetlendirir… Düzenli probiyotik alımı ile bağışıklık sisteminin güçlendiği tespit edilmiştir. Vücutta bulunan doğal antikorların artması ile bağışıklık güçlenmektedir. Ayrıca düzenli kullanım ile solunum yolu enfeksiyonlarının da önüne geçildiği kanıtlanmıştır.
- Kalp Sağlığını Korumayı Sağlar… Kan basıncını düşürebilen probiyotikler, kalp sağlığı üzerinde de oldukça yararlıdır. Bakteriler tarafından üretilen laktik asit, bağırsaklarda bulunan safrayı parçalayarak kolestrolü azaltmaya destek olur.
- Kilo Vermeyi Kolaylaştırır… Daha fazla ve kolay bir şekilde yağ yakmayı sağlayan probiyotikler, düzenli kullanım sonrasında kilo vermeye yardımcı olur. Vücuda beslenme yolu ile alınan yağların emilimini önlediğinden, vücutta depolanmayan yağlar dışkı yoluyla dışarı atılır.
Probiyotikler ile İlgili Bilinmesi Gerekenler;
- Probiyotik kullanımlarınız için uzman bir doktordan yardım almalı ve bunun doğrultusunda kullanmalısınız.
- Bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde, tehlikeli sonuçlar ile karşılaşmak mümkündür. HIV, AIDS gibi ciddi sorunlar yaşanabileceğinden probiyotikler kontrollü olarak tüketilmesi gerekmektedir.
- Probiyotiklerin etkisini azaltan metaller ile temas ettirilmemesi gerektiğini bilmelisiniz.
- Birbiri ile etkileşim için giren antibiyotikler ve probiyotikler aynı anda tüketilmemelidir. Aralarından en az 2 saat fark bırakarak tüketilmelidirler.
- Probiyotiklerin etkilerini en iyi şekilde gösterebilmeleri için minimum 2 hafta süresince düzenli olarak kullanılmaları gereklidir.
İçerisinde Probiyotik Bulunan Besinler;
- Doğal ev yapımı yoğurt,
- Probiyotikli yoğurt,
- Ayran,
- Kefir,
- Peynir,
- Boza,
- Tarhana,
- Şalgam suyu,
- Bira mayası,
- Turşu çeşitleri,
- Hardaliye,
- Fermente et ürünleri,
- Bazı sebzelerde; Pırasa, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, haldal bitkisi gibi…
- Kuru baklagiller; Mercimek, fasulye, bezelye, nohut vb…
- Yağlı tohumlar; Yulaf, tam buğday, kara buğday, arpa, kepekli pirinç gibi…
- Kavurma, sucuk, pastırma gibi gıdaların içerisinde doğal probiyotik bulunmaktadır.