Korayspor Blog

POWERLİFTİNG NEDİR? YARARLARI NELERDİR?

Powerlifting, kuvvete dayanan bir spordur. Bench press, deadlift, squatta gibi egzersizlerde maksimum seviyede ağırlık kaldırılmaya çalışılan bir güç sporudur. Temel bilgileri oldukça basit olan powerlifting, tek bir çalışmada ve tek seferde kaldırılacak en yüksek ağırlığı kaldırmaktır.

Hakemler eşliğinde uygulanan powerlifting; bir platformda tek başına durularak yapılır. Bu spor ile ilgilenen bireylere powerlifter adı verilir. Yarışmacıların mücadelede 3 deneme hakkı vardır. Sadece maksimum ağırlığın kaldırıldığı deneme hakemler tarafından esas alınır.

Bir sporcu sonuçları; 120 kg. bence press, 160 kg. squat ve 220 kg. deadlift şeklinde ise toplamı 500 kg. olarak belirlenir. Bu sonuçlar daha sonraki yarışmaya katılımlarda ve belirlenen ödüller için kullanılmaktadır. Ayrıca ağırlık sınıflarının belirlenmesinde, sporcunun yaş grubu ve cinsiyeti de esas alınmaktadır.

Herkes Powerlifting Yapabilir Mi?

Powerlifting, genel olarak oldukça kapsayıcı bir spor dalıdır. Çok iri bir bedene ya da gösterişli bir görünüme gerek yok. Cinsiyetiniz de önemli değildir. Kadın ve erkek sporculara özel hazırlanmış, ayrı kategoriler bulunmaktadır. İki cinsiyet içinde belirlenmiş, on ağırlık sınıfı bulunmaktadır. Ağırlık sınıflarının oluşumu ise erkeklerde 50-140 kg. arası, kadınlarda ise 44-100 kg. arasında değişiyor.

Yaş gruplarının da dikkate alındığı sınıflandırmalarda, yetişkinlerin bulunduğu grup ve gençler ve altı yaş grubunun bulunduğu grup olarak ayrılmaktadır. Yapılan bir powerlifting yarışmasında, deneyimli sporcular olduğu kadar, amatörler de bulunabilmektedir. Bu nedenle powerlifting, herkese hitap eden bir spordur demek mümkün. Kısaca özetlemek gerekirse; bedensel kuvvetine güvenen herkes katılabilmektedir. Ağırlık içeren tüm spor aktivitelerinde, ağırlık eldiveni kullanmanızın da performansınıza olumlu katkı sağlayacağını hatırlatmak isteriz.

Powerlifting Sporunun Yararları Nelerdir?