Yapılan çalışmalar kişisel özelliklerden, tutum ve davranışlara kadar kuşaklar arasında fark olduğunu tespit etmenin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da farklı olduğu görüşünü savunur nitelikte. Dünya genelinde X, Y ve Z olarak isimlendirilen kuşaklar, iş yaşamından teknolojiye bakış açısına kadar farklı düşünmekte ve davranmaktadır.
Doğaları ve büyüdükleri çağ nedeni ile olaylara tamamen farklı bakış ile yaklaşan kuşaklar şöyle sınıflandırılıyor; 1965-1980 yılları arasında doğan X kuşağı, 1981-1999 yılları arasında doğanlar Y kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğan grup ise Z kuşağı olarak anılıyor. Tüm kuşakların kendilerine özgü özellikleri ve hayata yaklaşımları farklılık gösteriyor.
Bu durum dolayısıyla beslenme alanında da ortaya çıkıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse; X kuşağı beslenme tercihini kızartmalar ve yoyo diyetleri yönünde yaparken, Y kuşağı et ağırlıklı beslenmeye meyilli davranıyor. Z kuşağı bireyleri ise büyüme şekillerine uygun olarak tercihini fast food beslenmeden yana yapıyor.
Kuşakları Beslenme Alışkanlıkları ve Tercihleri;
- X Kuşağı Bireylerinde Beslenme… Beslenme bilincine sahip büyüyen bu neslin bireyleri; her gün mutlaka meyve ve sebze yenilmesinin gerektiğinin, yağ ve şekerin fazla tüketiminin sağlığımıza zararlı olduğunun farkındalar. Ancak yapılan çalışmalar bu kuşağın fazlası ile kızartmaya düşkün olduğu yönünde.
Bu kuşağın bir diğer kötü beslenme alışkanlığı ise tatlıya hayır diyememeleridir. Buğday ile yapılan yağlı hamur işlerine de bir hayli düşkün bir gruptur. Beslenme şekilleri ise sabah ve akşam olarak 2 ana öğünden oluşuyor. X kuşağı bireyleri, ağırlıklı olarak hayvansal gıdaları tercih ediyor.
Bu nesil insanlarının en çok tercih ettiği sebzeler ise kabak, pancar, pırasa, havuç, soğan, sarımsak, turp, ıspanak ve patlıcan olarak belirlenmiştir. Bulgur, pirinç, un, mercimek, fasulye ve nohut sıkça tüketilen baklagiller arasında yer alıyor.
X kuşağı; Yumurta, peynir, tavuk, sakatat, süt, yoğurt ve kaymak gibi besinlere ağırlık vererek besleniyor. Ayran, boza, şerbet, şalgam, hoşaf ve kefir gibi içecekleri de öğünlerinde sıkça tüketmeyi tercih ediyorlar.
- Y Kuşağı Bireylerinde Beslenme… Diğer iki kuşak ile kıyaslandıklarında, ekonomik olarak en rahat yetişen kuşaktır. Bu kuşak bireylerinin en belirgin beslenme özelliği et ağırlıklı beslenmeleridir. Y kuşağında günlük beslenme düzeni ise sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 ana öğün şeklinde uygulanıyor.
Bu kuşak bireylerinin tamamı sağlıklı ve bilinçli beslenme konusunda bilgi sahibi olsa da, çok az kişi bunu uygulamaya geçiriyor. Doğru yolu bilen ancak uygulamayan kuşakta da diyebiliriz. Y kuşağı bireyleri, bitkisel yağlar ile beslenmeyi tercih ediyor.
Genel olarak sağlıklı beslenmeye önem veren bu kuşak, tatlı konusunda ise X kuşağı gibi fazla dayanıklı değil. Yapay yerine doğal beslenmeye özen gösteren, abur cuburdan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışan gruptur.
Y kuşağının geneli çalışan bireylerden oluştuğu için genellikle vakit kazanmak adına öğünlerini kahve zincirlerinde ya da fast food beslenmeden yana kullanabiliyor. Bu kuşağın diğer olumsuz yanı ise düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olmamalarıdır.
- Z Kuşağı Bireylerde Beslenme… Bu kuşak bireyleri, etnik beslenmeye biraz daha meyillidir. Tamamen teknoloji çağında büyüyen Z kuşağı, beslenme alışkanlıklarını en derinden etkiliyor. Tüm yemek ve beslenme şekillerini bir tıkla ulaşabilen bu nesil, yemeklerin nasıl yapıldıklarından, kimin yaptığına kadar tüm ayrıntılara ulaşabilen kuşak.
Yapılan çalışmalar bu kuşakta yer alan bireylerin yalnızca, %75’inin sadece tanıdığı yiyecek ve içeceklere yöneliyor. %25’inin ise diyet ürünlerini denemeye yatkın olduğunu gösteriyor. Ancak bu kuşak diğerlerine oranla, diyete biraz daha soğuk bakıyor demek mümkün.
Z kuşağı bireylerinin yaptığı en belirgin beslenme yanlışı ise kahvaltı öğününü atlamalarıdır. Genel beslenme tercihlerini ise fast food, hazır ve pratik besinleri tercih ediyorlar.