Korayspor Blog

KAHVALTIDA SİMİT-POĞAÇA YEMENİN ZARARLARI

Sabah kahvaltınızda tüketebileceğiniz bir poğaçayı yakabilmeniz için tam 7.500 adım atmanız gerekiyor. Pratik bir atıştırmalık gibi görünse de sabah tüketeceğiniz hamur işi gıdalar, beyin sağlığı da dahil olmak üzere vücudumuza pek çok zarar veriyor.

Konusunda uzman kişilerce yapılan araştırmalar, 60 gün boyunca her gün kahvaltıda düzenli poğaça tüketen bireylerin vücut yağlarında ortalama 2,5 kilogram yağ artışı olduğu saptanmıştır. Sağlıksız bir şekilde edilen günün en önemli öğünü olan kahvaltı ile sağlığınızı bozmak yerine, protein ve lif içeriğine sahip besinler tüketmeniz yararınıza olacaktır.

İşlenmiş yani basit karbonhidratlar grubunda yer alan poğaça, simit gibi gıdaların, besin değerlerinin oldukça az olmasının yanı sıra hızlı sindirildiklerinden tok tutmada da başarılı olmadığını belirtelim. Basit karbonhidratlar olarak adlandırılan bu besinler; kepek, lif ve besin öğelerinden ayrılmış şekerler ve rafine tahıllardan oluştuğundan tavsiye edilmemektedir.

Poğaça/Simit Kahvaltısının Vücuttaki Etkileri;

Uzmanların önemini özellikle vurguladığı, günün ilk öğünü olan kahvaltı; güne enerji dolu başlayabilmeniz için atacağınız önemli bir adımdır. Kahvaltılarınızda yer vermeniz gereken protein içerikli besinler ile kan şekerinizin dengelenmesi, yorgunluk ve açlık gibi duyguların giderilmesi adına oldukça önemlidir.

Sağlıklı ve kaliteli bir kahvaltı yerine vakit bulamamaktan şikayet ederek, simit-poğaça gibi sağlıksız atıştırmalıklar ile vücudunuzda fazladan yağ birikimine neden olacaktır. Özellikle bel çevresinde oluşan bu yağlanmanın, pek çok sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini hatırlatmak isteriz.

Basit karbonhidrat içeren besinleri, düzenli olarak tüketmeniz halinde obeziteye sebebiyet vereceğini de bilmelisiniz. Ayrıca ani yükselen kan şekeri seviyeniz nedeni ile yorgunluk hissedecek ve gün içerisinde daha az hareket eder hale geleceksiniz.

Tükettiğiniz rafine karbonhidratlardan dolayı, kan dolaşımınız şeker ile dolacak ve kanınızda fazla miktarda bulunan şekerin temizlenmesi için pankreas tarafından üretilen insülinin arttırılmasına neden olacaktır. Karaciğer ve kaslarınızda glikojen depolanacak, arta kalanlar ise yağ olarak bedeninize yerleşecektir.

Sıklıkla tüketilen basit karbonhidratlar; insülin direnci, diyabet, kalp hastalıkları, obezite gibi birçok hastalıklara neden olmaktadır. Ayrıca karın bölgesinde oluşan yağlanmalar, abdominal organları ve karaciğeri de sararak hayati sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Sağlıklı Kahvaltı Alternatifleri;

Kahvaltılarınızda sebze ve meyvelere yer vermeniz; besin öğelerinin dengelenmesinin yanı sıra yüksek oranda lif içeriğine sahip olduklarından, emilimi düşürür ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olurlar.

Ayrıca sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, demir emilimi de arttıracaktır. Güne sağlıkla başlamak için protein ve kalsiyum bakımından zengin besinleri tercih edebilirsiniz. Sabahları meyve tüketmekte zorlanıyorsanız yerine domates, havuç, biber gibi sebzeleri tüketebilirsiniz.

Kahvaltı, günlük enerjinizin 1/4’ü ya da minimum 1/5’ini karşılayacak değerlere sahip olmalıdır. Yetişkin bir bireyin günlük enerji gereksinimi 2000-3000 kalori olduğunda, kahvaltınızdan almanız gereken enerji ortalama 400-600 kalori civarındadır.

– Bir bardak süt, bir ince dilim beyaz peynir, 5-6 adet zeytin, bol domates, salatalık, yeşillik, 1-2 dilim tam buğday ekmeği

– Bir bardak süt, tahin- pekmez, bir fincan ceviz, iki dilim ekmek, bir adet portakal

-Bir bardak sütle, kahvaltılık tahıl ürünü, bir çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu

-Bir bardak süt, 3-4 adet kurabiye ya da 1-2 kepekli ya da tam tahıllı poğaça, bir çay bardağı portakal suyu

Bir bardak süt, fındık-fıstık ezmeli iki dilim ekmek, 1-2 adet mandalina ya da portakal