Korayspor Blog

HAREKETSİZ YAŞAMIN YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI

Vücudumuzda bulunan 360 eklem ve 700’den fazla kas, hareket etmek üzere dizayn edilmiş muazzam bir mekanizmadır. Kısa süreli oturmalar, vücudumuzdaki kasların dinlenmesi için gerekli olsa da, gün boyu oturmak, hareketsiz ve durağan bir yaşam sağlığımızı tehdit ediyor.

İş yaşamında, evde ya da okulda uzun saatler oturmak, hareketsiz kalmak pek çok rahatsızlığın meydana gelmesine neden oluyor. Teknolojinin de etkisi ile günümüzün yaşam koşulları, bireyleri hareketsizliğe sürüklüyor. Bu durumun farkında olarak, günlük rutinlerin dışında mutlaka ekstradan hareket etmemiz gerekiyor. En iyi yöntem ise elbette, düzenli egzersiz ve spor yapmak.

Sağlığımızı riske eden durağan yaşam ile ilgili yapılan çalışmalar sonrasında gün içerisinde 6 saat oturan kadınların, gün içinde 3 saat oturan kadınlara oranla %10 daha fazla kansere yakalanma riski taşıdığı kanısına varılmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi hareketsiz yaşam, telafi edilmesi zor sonuçlar doğurabiliyor.

Hareketsiz Yaşamın Zararları Nelerdir?

Hareketsiz Yaşam Koşullarında Neler Yapılabilir?

  1. Her gün en az 30 dakika kadar tempolu yürüyüş yapmaya çalışmak,
  2. Haftada en az 150 dakika bisiklet, yüzme ve yürüyüş gibi tempolu sporlar yapmak,
  3. Beslenme düzenine özellikle bu dönemde özen göstermek,
  4. Sigara ve madde bağımlılığından uzak durmak,
  5. Uyumadan önce bacak ve kasların 10-15 dakika kısa egzersizler ile çalışması sağlanmak,
  6. Mümkün olduğu kadar vasıta kullanmak yerine yürümek tercih etmek,
  7. Gün içerisinde, örneğin ofiste otururken bacak egzersizleri yapmayı denemek,
  8. Televizyon ya da bilgisayar başında vakit geçirmek yerine boş vakitleri yürümeye değerlendirmek,
  9. Evde boş zamanlarınızda hareket etmenize yardımcı olacağından temizlik yapmak,
  10. Sabah spor ve yürüyüşlerini alışkanlık haline getirmek daha fazla hareket etmenize yardımcı olacaktır.

Uzun Hareketsizliklerden Vücut Nasıl Etkilenir?

Hareketsizliğin en büyük etkilerinden biri yeterli düzeyde kan dolaşımının vücudumuzda gerçekleştirilmiyor olmasıdır. Sinir hücrelerinin ve vücudumuzda bulunan damarların sağlıklı kalabilmesi için hareket etmeye ihtiyacı vardır.

Üstelik kaslarımız, gün içerisinde yapılan hareketler ile esneklik kazanabilmektedir. Esnek kaslar ve cilt yapısına sahip olabilmek için uzun süre oturmamak gerekiyor. Uzun süren hareketsizliklerde, kan dolaşımı yeterli düzeyde yapılamadığından bacaklarda şişme ve uyuşma görülmektedir.

Beynimizin faaliyetlerini aktif bir şekilde yapabilmesi için akciğerlerimize yeterli düzeyde hava gitmesi ve kan dolaşımının yapılması gerekmektedir. Ancak uzun süre hareketsiz kalınması halinde bu işlemler sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemez. Böyle durumlarda ise konsantrasyon eksiklikleri ve odaklanmada güçlük gibi durumlar yaşanmaktadır.

Damar çeperinde bulunan ve yağ hücrelerinin parçalanmasına yarayan lipoprotein lipaz isimli enzim, uzun süre harekesiz kalınan durumlarda yeterli düzeye ulaşmaz. Uzun süre durağan kalındığında, hareket halindeki bir bireye kıyasla çok daha az yağ yakmış olursunuz.