Vücudun işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde önemli bir rol oynayan metabolizmada, bazı sebeplerden dolayı bozukluklar görünebiliyor. Bedensel işlevlerde başrol oynayan hormonların salgılanması ile ilgili sorun yaşanması halinde vücut işlevlerini aksatıyor ya da yerine getirememeye başlıyor.
Vitamin ve mineral eksikliklerinin yanı sıra diyabet, cinsel hastalıklar, obezite ve guatr gibi pek çok rahatsızlık, birbiri ile yakından ilgili olan endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları grubunda yer almaktadırlar.
Kalıtımsal nedenler ile doğuştan meydana gelen yağ, karbonhidrat ve protein metabolizması hastalıkları, farklı şekillerde tedavi edilebiliyor. Metabolizma hastalıklarının tanıları ise hormon testleri, kan testleri, radyolojik görüntüleme yöntemleri ve diğer tanı testleri sayesinde saptanmaktadır.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları;
- Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)… Çok farklı ve çeşitli nedenler ile meydana gelen hipertansiyon rahatsızlığı, son derece yaygın hastalıklardan biri haline gelmiştir. Diyabet ve hipertansiyonu tetikleyen en önemli nedenler, endokrin ve metabolik hastalıkları olduğu belirtiliyor. Kan basıncının kontrolünün sağlanmasını hedefleyen tedaviler uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra bireylerin antihipertansif ilaçlar kullanması ile tuzsuz diyetler de uygulanması gerekebilir.
- Yeme Bozuklukları… En sık karşılaşılan yeme bozukluklarına örnek olarak bulimia ve anoreksiya nevroza gösterilebilir. Bedensel algının bozulması nedeniyle oluşan bu gibi hastalıklar, aynı zamanda psikiyatrik rahatsızlıklardır. Yüksek oranda kilo vermek isteyenlerin, zayıflamak amacıyla ishal yapan ilaçları kullanmaları, istemli olarak kusma gibi davranışlar sonucunda hormonlarda kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle endokrinoloji başta olmak üzere farklı branş doktorları ile koordineli tedavi uygulanmaktadır.
- Obezite… Beden kitle indeksi %30’un üzerinde olan kişiler, obezite hastası olarak nitelendirilirler. Kısaca vücuttaki yağ oranının normalin üzerinde olmasıdır da diyebiliriz. Son yıllarda dünya genelinde çok görülmeye başlanan obezite, metabolizma hastalıklarının tetiklemesi sonucunda da meydana gelebiliyor. Obezite rahatsızlığı; adrenal bezler, tiroit bezleri, yumurtalıklar ve hipofiz bezi gibi farklı temellere dayanabiliyor. Mide küçültme, tüp mide gibi operasyonları içeren alternatif operasyonlar tercih edilebilir.
- İnsülin Direnci Durumları… Vücudun kanda yeteri miktarda insülin bulunmasına rağmen tepkisiz kalması durumudur. Hiperglisemi ve buna bağlı olarak kandaki insülinin artması durumu meydana gelir. Bu rahatsızlığın tedavisinde ise endokrin uzmanları tarafından düzenlenen bir ilaç kullanım tedavisi uygulanmaktadır. Endokrin uzmanlarının bir takım ilaçlar ile tedavi uygulamasının yanı sıra sekonder problemler için ayrıca tedavi de uygulamak gerekebilir.
- Diyabet (Şeker) Hastalıkları… Pankreas tarafından yeterli miktarda insülin hormonunun üretilmemesi sonucunda oluşan bu hastalık, bir diğer seçenek olarak üretilen yeterli miktardaki insülin hormonunun hücreler tarafından algılanamaması sebebi ile kan şekerinin yükselmesi ile görülebiliyor. İnsülin hormonu içeren enjeksiyonlar ve diyabet özel üretilen bir takım ilaçlar ile tedavi uygulanabiliyor. Bu gibi tedavi yöntemleri ile hedeflenen, kan şekeri düzeyini normal seviyelerde tutabilmeyi sağlamaktadır.
- Hipofiz Bezi Sorunları… Hipofiz bezi, büyüme hormonu olarak da bilinmektedir. Hipofiz yetmezliği ya da tümör oluşumu gibi durumlarda büyüme de gerilik, cücelik, akromegali gibi bazı rahatsızlıklar meydana gelmektedir. İlaç tedavilerinin yanı sıra ihtiyaç duyulması halinde cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Hipofiz bezini kontrol altına almak ise ilk tercih edilen seçenektir.
- İnfertilite (Kısırlık)… Çiftlerin istemelerine rağmen bebek sahibi olmamalarıdır. Erkeklerde kısırlığa neden olan sperm sayısının azlığı, kanal tıkanıklıkları, hormonlar, genetik hastalıklar, varikosel durumlar olabiliyor. Kadınlarda ise kısırlık düzenli regl döngüleri, azalan yumurta rezervleri, erken menopoz gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabiliyor. Kısırlık sorunu genellikle ilaç tedavisi şeklinde uygulanıyor. Ancak gerek duyulması halinde tüp bebek, aşılama gibi yöntemler uygulanarak iyileştirme yoluna gidilebiliyor.