Çocukluk döneminden, yaşlılık dönemine kadar her yaş için ayrı bir önem taşıyan sütün, daha önce belki de hiç duymadığınız yararlarını araştırdık. Sütün, sağlıklı beslenme planınızda mutlaka yer vermeniz gereken besinler arasında bulunduğunu da hatırlatalım.
İçerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile sağlığımıza olumlu etkileri olan sütü düzenli olarak tüketmek, kemik sağlığı bakımından da son derece önemlidir. Özellikle çocuk yaşlarda, gelişimi hızlandırdığından ve daha güçlü kemik yapısının oluşumuna katkıda bulunduğundan düzenli tüketilmesi gerekiyor.
Sağlıklı beslenmede yer alması gereken sütün; yararları olduğu kadar, fazla tüketildiğinde zararlı etkilerini görmek de söz konusu olabiliyor. Bu nedenle günlük tüketmeniz gereken miktarın üzerinde süt içmemeli ve kontrollü olarak tüketilmesi gerekiyor.
Sütün İçerdiği Temel Besin Maddeleri ve Etkileri
İçerisinde bulundurduğu kalsiyum, protein, potasyum, fosfor, D vitamini, B12 vitamini, A vitamini, B2 vitamini (riboflavin) ve niacin değerleri ile süt, sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Sağlıklı dişler ve kemik oluşumunun yanı sıra mevcut bulunan kemik kitlesini de korumada oldukça yararlı.
Kendi başına bir enerji kaynağı olan süt, kas dokularının korunması ve onarılması bakımından da oldukça yararlıdır. Bu nedenle düzenli spor yapan bireylerin özellikle süt tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
Sağlıklı kırmızı kan hücrelerini ve sinir dokularını da korumayı sağlayan süt tüketimini bir alışkanlık haline getirerek, her gün 1 bardak tüketmeniz oldukça sağlıklı. Cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlarken, bağışıklık sistemini de güçlendirmeyi ihmal etmiyor.
Süt içmek, ağız ve çevresinde oluşan uçuklarında iyileşmesine yardımcı oluyor. Üstelik süt, vücuttaki şeker ve yağ asitlerini de metabolize etmesi nedeniyle oldukça yararlıdır.
Süt Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Süt çeşitleri dediğimizde aklınıza ilk gelen inek, keçi, kuş sütü farklı hayvanlardan alınan kaynaklar gelmiş olabilir ancak biz tüketme açısından gruplandırılan süt çeşitlerinden bahsetmek istiyoruz. Ne içtiğimiz bilmeli ve sağlığımızı korumaya özen göstermeliyiz.
3 grup süt satışı bulunuyor. İlk grup artık pek fazla bulunmasa da sokak sütçülerinin sattığı, katkısız ve doğal sütlerdir. İkinci grup sütler, işlenmiş pastörize günlük sütler. Üçüncü grup sütler ise UHT diye bilinen uzun ömürlü sütlerdir.
Sokak sütçülerinden temin edeceğiniz sütler en doğalı olsa da, herhangi bir işlem uygulanmadan direkt kullanıldığından mikrop barındırabiliyor. İkinci grupta bulunan sütler ise 72-75 dereceye kadar ısıtılarak işlemden geçer. Dolayısıyla sütün protein yapısındaki denaturasyon daha az oluyor. Uzun ömürlü süt grubu ise 135-150 derece ısı ile işlem gördüklerinden, süt proteinlerinin de denatüre olduğu biliniyor.
Bu durumda sağlık açısından en ideal olan süt grubu, günlük pastörize sütlerdir. Hem daha fazla besleyicilik özelliği bulunuyor, hem de içerisinde daha az mikrop bulundurduğu düşünülmektedir. Kontrollü tüketilmesi gerektiğini unutmadan, her gün 1 bardak süt içmek sağlığı olumlu yönde etkiliyor.
İdeal Süt Tüketim Miktarı Ne Kadardır?
Sağlık problemleri bulunmayan bir yetişkinin, günde 2-4 bardak arasında süt tüketmesi ideal sayılabiliyor. Maksimum 1 litre olarak belirtilen süt miktarını, aşmamak gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Fakat diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, obezite ya da fazla kilo gibi sorunlar yaşayan bir bireyseniz, süt tüketimini biraz daha azaltmanız gerekiyor. Bunlar gibi sağlık sorunları yaşıyorsanız, günde 1 bardaktan fazla süt tüketmenizi önermiyoruz.
Sütün Mucizevi Etkileri Nelerdir?
- Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur,
- Göbek bölgesinde biriken yağları eritmeyi sağlar,
- Kemikleri güçlendirir ve korur,
- Beyine enerji verir,
- Kardiyovasküler sağlık için yararlıdır,
- Kolestrolü düşürmede etkilidir,
- Bağırsak kanseri ve bronşit oluşumu riskini azaltır,
- Osteoporozdan korunmayı sağlar,
- Yemeklerden önce içmek zayıflamaya yardımcı olur,
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklardan korur.