Korayspor Blog

DOĞRU POSTÜR İÇİN ALTIN TAVSİYELER…

Postür; kas ve iskelet sisteminin hem sabit alanlarda, hem de hareket halindeki bölgelerinde değişen dizilim ve düzenine verilen isimdir. Yer çekimine karşı direnen ve dik pozisyonda hareket edebilmesi sağlanarak tasarlanan bedenimiz, düzgün bir dizilime sahip olmazsa eklemlerde aşınmalar meydana gelmektedir.

Dik ve düzgün bir duruş, günlük yaşamın her alanında farklılık göstermektedir. Oturma, ayakta durma, hareket etme ve yatma esnasında doğru duruş pozisyonumuz sürekli değişir. Omurganın duruşunu ayaktayken en iyi ayarlama; başın dik, göğüsün dışarda ve karının içeride olduğu pozisyondur. Dış görünümün yanı sıra organ, kol ve bacakların yer çekiminden en az etkilendiği duruştur.

Doğru bir postüre sahip olmak estetik bir görünümün beraberinde boyun daha uzun görünmesi, kas ve eklem sağlığının korunması, doğru bir nefes alma şekli için de oldukça önemlidir. Ayrıca düzgün bir duruşa sahip olmak sırt ağrılarının da önüne geçmekte etkili bir yöntemdir.

Düzenli olarak yapacağınız hafif egzersizler ile doğru postürü sağlamak mümkün. Evinize alacağınız pilates bandı, pilates topu gibi kolayca temin edilebilen pilates ekipmanları ile kısa süreli çalışmalar yaparak hem sağlığınızı koruyabilir, hem de postür bozukluklarının önüne geçebilirsiniz.

Duruş Bozukluğu Neden Kaynaklanır?

Tıbbi duruş bozuklukları ve kazanılmış duruş bozuklukları olarak iki farklı grupta, duruş bozukluğunun nedenlerini inceleyebiliriz.

Tıbbi duruş bozuklukları; noromuskuler(şekil bozuklukları), skolyoz(omurga eğrilikleri), bacak boylarının eşit olmaması, ekstremite deformiteleri(şekil bozuklukları) gibi kalıtsal hastalıklar ve sağlık sorunları nedeni ile meydana gelmektedir.

Tibbi duruş bozukları, doğuştan meydana gelebileceği gibi büyüme esnasında da teşhis konulabilmektedir. Bazı postür bozuklukları bebeklikten çocukluğa ya da çocukluktan ergenliğe geçilen aşamalarda saptanabilmektedir.

Kazanılmış duruş bozuklukları ise yaşam sırasında geçirilen bir kaza ya da travmalar, uzun süreli hareketsiz masa başı işinde çalışanlar, yanlış oturma bozukluğu alışkanlığı olanlarda görülmektedir. Kazanılmış duruş bozukluklarına verilebilecek en belirgin örnek çocuk yaşlarda okul için sırtta taşınan ağır çantalar gösterilebilir.

Doğru Postür İçin Neler Yapılabilir?